Soluția pe care au găsit-o țările balcanice pentru explozia prețurilor la energie. De ce au fost stârnite temeri

Miercuri, 20 Aprilie 2022, ora 07:43
4671 citiri
Soluția pe care au găsit-o țările balcanice pentru explozia prețurilor la energie. De ce au fost stârnite temeri
Prețul la energia electrică și la gaze a explodat peste tot în lume, iar țările caută soluții pentru această criză FOTO Pixabay

Prețul la energia electrică și la gaze a explodat peste tot în lume, iar țările caută soluții pentru această criză.

Ţările balcanice recurg din nou la cărbune în timp ce încearcă să răspundă la creşterea globală a preţurilor energiei, stârnind temeri în rândul ecologiştilor că statele renunţă la angajamentele de a elimina treptat cel mai poluant combustibil fosil, transmite Reuters.

Macedonia de Nord, cândva lideră în atragerea investitorilor în energie regenerabilă, a declarat la începutul acestei luni că intenţionează să deschidă două noi mine de cărbune pentru a aproviziona centrale electrice.

Ministerul Energiei a mai spus că doreşte să cumpere 3 milioane de tone de cărbune de la vecinul Kosovo, deşi nu a fost semnat niciun acord.

”Odată cu declanşarea crizei energetice, nu doar noi, ci toate naţiunile din Europa au crescut imediat producţia de energie electrică din cărbune, deoarece este cea mai ieftină şi mai sigură (sursă)”, a declarat Vasko Kovacevski, CEO al companiei de stat Elektrani na Severna Makedonija (ESM).

Creşterea preţurilor angro, stocurile scăzute şi invadarea Ucrainei de către Rusia au dus la creşterea preţurilor energiei şi au determinat multe ţări să se lupte pentru a-şi asigura aprovizionarea.

Dar ecologistii spun ca apelarea la carbune nu este raspunsul.

"Decarbonizarea este unul dintre pilonii agendei ecologice şi prezentăm un plan pentru o mină de cărbune? Acest lucru este inacceptabil", a declarat Nevena Smilevska, de la grupul de mediu Eko-svest din Skopje.

Noile mine de cărbune sunt Zivojno, aproape de centrala Bitola, în sudul ţării, şi Guşterica, lângă uzina Oslomej, în vest.

Nici guvernul, nici ESM nu au spus când vor deschide minele sau cât vor produce.

Skopje plănuia iniţial să elimine treptat cărbunele până în 2027, dar în ianuarie a amânat acest lucru până în 2030.

Între timp, Kosovo a declarat că firme străine - inclusiv din Germania - au întrebat şi ele despre cumpărarea de cărbune.

Kosovo este pe locul cinci în lume în privinţa rezervelor de lignit din lume, un cărbune moale al cărui conţinut relativ scăzut de energie se traduce printr-o poluare deosebit de toxică atunci când este ars.

Serbia a declarat că creşte producţia de cărbune din cauza ploilor insuficiente pentru centralele hidroelectrice şi că va importa 500 de tone de cărbune pe zi din Muntenegru.

Bosnia, singura ţară din Balcani care exportă energie electrică, spune că va amâna planurile de închidere a centralelor pe cărbune din cauza preţurilor ridicate ale energiei şi a impactului războiului din Ucraina.

La uzina Oslomej din Macedonia de Nord, o instalaţie solară de 10 megawaţi a fost construită recent ca parte a unui plan de înlocuire a cărbunelui. Vestea că va fi ars mai mult cărbune la uzină a fost întâmpinată cu consternare de Xhelil Zendeli, care locuieşte în apropiere.

"Oamenii de aici sunt revoltaţi. Acest lucru nu ar trebui să funcţioneze în altă zi. Cu cât o închid mai devreme, cu atât mai bine", a spus Zendeli, ştergând praful de pe o placă de metal de la casa lui, despre care a spus că a fost eliberat de centrala care arde cărbune.

Noii băieți deștepți și cel mai mare preț la energie din UE
Noii băieți deștepți și cel mai mare preț la energie din UE
De ce nu are România destulă energie, deși - spre deosebire de alte state europene - dispune de resurse în mai toate sectoarele: hidro, gaze, petrol, eolian, solar, nuclear? O analiză de...
Burduja anunță când va exista o definiție a consumatorului vulnerabil. Ce se întâmplă cu prețul la energie electrică
Burduja anunță când va exista o definiție a consumatorului vulnerabil. Ce se întâmplă cu prețul la energie electrică
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat sâmbătă seara, 20 iulie, că până în 1 aprilie 2025 va exista o definiţie a consumatorului vulnerabil în sectorul energetic. El a mai...
#energie, #pret energie electrica, #Balcani , #stiri sociale
  1. Start energic pentru Kamala Harris. Atacuri dure la Trump și promisiuni importante, la primul său miting electoral VIDEO
  2. Explozie la o fabrică de tequila. Două persoane au murit și cel puțin cinci sunt date dispăruteFOTO/VIDEO
  3. Cetățean rus, arestat în Franța pentru un "complot la scară largă" legat de Jocurile Olimpice
  4. Momentul în care o balenă răstoarnă o barcă, în ocean. Doi oameni au fost aruncați în apă VIDEO
  5. Un tânăr român, succes răsunător în Spania. Cum a ajuns în topul celor mai bine vânduți poeți. „Publicul trebuie să decidă ce e artă și ce e show”
  6. Ce e în mintea psihopatului care abuza copiii din București. Explicația psihologului: „E o combinație de factori care duce la acest comportament grotesc"
  7. Ucraina în mare pericol înainte de venirea iernii: Situație critică, cu 50% mai gravă ca în 2023 VIDEO
  8. Descoperire dramatică la Ierusalim: Dovadă din orașul lui David care confirmă Biblia
  9. Putin cuprins de panică: ”Situația este extrem de dificilă” în Rusia
  10. Putin a deschis ”cutia Pandorei”, prinzând Occidentul descoperit: Mutare nemaivăzută contra Rusiei