Superbacteria potențial mortală găsită în carnea de porc din supermarketuri. Rezistă la cele mai puternice antibiotice

Marti, 05 Iulie 2022, ora 16:44
6689 citiri
Superbacteria potențial mortală găsită în carnea de porc din supermarketuri. Rezistă la cele mai puternice antibiotice

O bacterie care poate fi mortală a fost descoperită în carnea de porc din supermarketuri de pe teritoriul Marii Britanii.

S-a întâmplat în Marea Britanie, unde o parte din carnea de porc a fost infectată cu o superbacterie care poate fi fatală, potrivit unei anchete, scrie theguardian.com.

Testele efectuate au arătat că mai mult de 10% din produsele din carne de porc verificate, printre care se numărau mușchi, cotlete și carne tocată, au fost infectate cu bacterii care au prezentat rezistență la un antibiotic de "ultimă instanță" utilizat pentru tratarea bolilor grave la om.

Printre produsele contaminate se numărau mai multe tipuri de carne de porc, inclusiv produse ecologice.

Superbacteria este o variantă a bacteriei enterococcus (enterococci) care poate provoca infecții ale tractului urinar și ale rănilor, printre alte boli. În cele mai grave cazuri, bacteria poate infecta fluxul sanguin, inima și creierul.

Aceasta a devenit rezistentă la unele tipuri de antibiotice, ceea ce înseamnă că unele dintre medicamentele pe care un medic le-ar putea prescrie în mod normal nu ar avea niciun efect pentru tratarea bolii.

Tulpinile de bacterii rezistente la medicamente reprezintă o preocupare semnificativă pentru sănătate, iar ratele sunt în creștere în întreaga Europă. Există mai multe motive pentru care bacteriile dezvoltă modalități de a evita antibioticele, dar un aspect cheie este faptul că antibioticele au fost utilizate pe scară largă în producția de animale pentru a trata și preveni bolile, în special în fermele industriale.

Aceste ferme pot acționa ca incubatoare pentru boli rezistente la medicamente potențial fatale la om, iar rezistența la antibiotice este considerată în prezent una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice la nivel mondial. O analiză a guvernului britanic privind rezistența antimicrobiană din 2016 a estimat că superbacteriile ucid cel puțin 700.000 de persoane în fiecare an în întreaga lume, cifră care ar putea crește la 10 milioane de decese suplimentare până în 2050 dacă nu se iau măsuri, scrie sursa citată.

Noile teste sugerează că superbacteria enterococci este mai răspândită în carnea din Marea Britanie decât se credea anterior. Un studiu guvernamental publicat în 2018 a descoperit-o în unul din 100 de articole din carne de porc și de pasăre testate. Dar noile teste au găsit-o în 13 din 103 probe și au detectat-o și în carnea organică, în ciuda faptului că fermierii organici folosesc mult mai puține antibiotice pe animalele lor.

Experții au declarat că dezvăluirile "îngrijorătoare" au întărit necesitatea unei mai mari supravegheri.

„Aceste constatări sugerează că utilizarea antibioticelor nu este deloc sub control în anumite părți ale industriei cărnii. Cumpărarea oricărui produs alimentar este o relație de încredere; niciun consumator nu are specificații cu raze X pentru a vedea ce arată aceste constatări. Nu există nicio etichetă", a declarat Tim Lang, profesor de politică alimentară.

Ca răspuns, un purtător de cuvânt al unei companii a declarat că fermele sale de porci certificate au fost obligate să folosească antibioticele în mod responsabil, sub conducerea unui veterinar.

„În calitate de organizație pentru bunăstarea animalelor, sperăm și ne-am aștepta să vedem că sistemele de bunăstare mai ridicate ar necesita o utilizare mai redusă a antimicrobienelor, ceea ce, la rândul său, ar reduce riscul de a dezvolta rezistență antimicrobiană. Acest lucru ar îmbunătăți viața animalelor de fermă, precum și protejarea sănătății umane”, a declarat aesta.

Direcția pentru Medicamente Veterinare, departamentul guvernamental responsabil pentru utilizarea antibioticelor în ferme, a transmis într-un comunicat: "Ne-am angajat să reducem utilizarea inutilă a antibioticelor la animale și rămâne intenția noastră de a consolida legislația națională în acest domeniu."

Specialiștii spun că gătirea completă a cărnii ar trebui să ucidă majoritatea bacteriilor sau să le reducă, iar manipularea acesteia în condiții de igienă va contribui la reducerea riscului. Aceasta trebuie păstrată întotdeauna separat în frigider, iar mâinile, cuțitele și plăcile trebuie spălate bine după manipulare.

Citeste si:
Șocul unei mame care a născut gemeni cu nuanțe de piele complet diferite: ”Oamenii spun că este o nebunie”
Șocul unei mame care a născut gemeni cu nuanțe de piele complet diferite: ”Oamenii spun că este o nebunie”
O femeie din Marea Britanie a suferit un șoc după ce a observat că gemenii săi au nuanțe de piele comlplet diferite. Chantelle Broughton, în vârstă de 29 de ani, l-a născut prima dată,...
Plăcuțe de înmatriculare și asigurare pentru biciclete. Unde s-ar putea întâmpla
Plăcuțe de înmatriculare și asigurare pentru biciclete. Unde s-ar putea întâmpla
Bicicliștii s-ar putea conforma în curând la noi reguli de circulație. Secretarul pentru transporturi din Marea Britanie, Grant Shapps, a propus o revizuire modului în care bicicliștii...