Credința propăvăduită de un înalt ierarh ortodox: "Nici o femeie nu este violată fără consimțământ"

Vineri, 02 Septembrie 2022, ora 14:57
15132 citiri
Credința propăvăduită de un înalt ierarh ortodox: "Nici o femeie nu este violată fără consimțământ"
Episcopul De Dodoni Chrysostomos FOTO keeptalkinggreece.com

Un duhovnic grec de rang înalt, episcopul de Dodoni Chrysostomos, a făcut declarații care au stârnit indignarea vineri, 2 septembrie.

„Nici o femeie nu este violată fără consimțământ” și „avortul nu trebuie efectuat nici măcar în caz de viol” sunt afirmațiile inadmisibile care au declanșat indignarea nu numai în rândul societății elene, ci și în rândul miniștrilor guvernului conservator.

Vorbind la Skai TV vineri dimineață, episcopul a pledat împotriva avorturilor.

„În vremuri de natalitate scăzută, precum cele prin care trecem, avorturile nu pot fi tolerate”, a spus el, adăugând că „avortul este o crimă”.

Duhovnicul a fost invitat la postul TV cu ocazia inițiativei Sfântului Sinod al Bisericii Greciei de a se citi predici împotriva avorturilor în bisericile din toată țara.

„O femeie nu rămâne însărcinată în urma unui viol”, a spus el, susținând că sarcina și concepția nu sunt posibile fără consimțământ.

El a refuzat să recunoască adevăratul sens al violului ca act de violență care nu are acordul femeii, spunând „Un viol nu are loc fără consimțământ” și „o femeie nu rămâne însărcinată în urma unui viol”.

„Întotdeauna sunt doi oameni implicați în [a face] dragoste”, a spus episcopul.

„Când avem o rată atât de scăzută a natalității, este posibil să permitem distrugerea unui sugar, un copil care, atunci când a fost conceput, a început deja să aibă viață?”, a menționat Chrysostomos despre avorturi.

Întrebat dacă acest lucru ar trebui să se aplice și în cazurile de viol, el a răspuns: „O femeie nu poate fi violată fără să vrea, să nu înnebunim acum”.

La încercarea jurnaliştilor de a-i explica ce înseamnă viol, el a reacționat: „Îţi dai seama că o femeie stă, este violată şi rămâne însărcinată? Este nevoie de participare.”

Doar dacă fătul are probleme grave de sănătate poate fi avort, însă, Biserica trebuie să-și dea mai întâi permisiunea, a adăugat el.

El a mai spus că copilul care este rezultatul unui viol trebuie să fie protejat și statul trebuie să prevadă unde va merge copilul.

Episcopul Chrysostomos a reiterat abordarea Bisericii cu privire la actul sexual, spunând că acesta poate avea loc cu singurul scop de a crea o viață nouă.

„Biserica este împotriva contracepției”, a subliniat el.

Greci și miniștri revoltați după declarațiile Episcopului

Afirmațiile episcopului au declanșat valuri de indignare.

Ministrul Turismului, Vassilis Kikilias, a postat pe Twitter: „Declarația episcopului de Dodoni despre femeile care sunt victimele violenței este o rușine pentru noi toți și calomnioasă pentru credința creștină ortodoxă și pentru Biserica noastră, care are mereu grijă de victimele violenței”.

Ministrul Educației Niki Kerameos, care este și o femeie evlavioasă, a scris: „Declarația episcopului de Dodoni cu privire la viol este de neconceput și condamnabilă. Ofensează brutal societatea și este în contradicție cu atitudinea Bisericii care sprijină de fapt femeile victime ale abuzurilor și violurilor.”

Pe Twitter, grecii l-au atacat pe episcop făcându-l „putred”, „psiho”, „creștin-taliban”.

Unii au spus că nu ar trebui să fie plătit cu banii contribuabililor.

Site-urile de știri ale mass-media s-au referit la declarațiile episcopului ca fiind „inacceptabile” sau „grețoase”.

Potrivit postului de stat ERT, Arhiepiscopul Ieronymos a fost informat despre incredibilele declarații ale Episcopului și se așteaptă o reacție, scrie publicația keeptalkinggreece.

Țara aleasă să prezideze comisia ONU pentru egalitate de gen ”arată un dispreț șocant față de drepturile femeilor de pretutindeni”
Țara aleasă să prezideze comisia ONU pentru egalitate de gen ”arată un dispreț șocant față de drepturile femeilor de pretutindeni”
Arabia Saudită este statul ales să prezideze comisia ONU care ar trebui să promoveze egalitatea de gen și drepturile femeilor de pe glob, deși țara amintită și-a atras condamnări publice...
Doi bărbați din Alba au fost arestați preventiv după ce au violat și amenințat cu moartea o femeie de 49 de ani
Doi bărbați din Alba au fost arestați preventiv după ce au violat și amenințat cu moartea o femeie de 49 de ani
Procurorii anunță că doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Sebeş, pentru 30 de zile, după ce au violat o femeie de 49 de ani, au ameninţat-o cu moartea şi au bătut-o,...
#episcop, #Grecia, #viol, #Femei, #consimtamant, #avort , #Grecia