Etnic maghiar născut în România, exasperat să fie trimis ”afară”: "Unde e ”acasă” pentru mine dacă nu aici? Care e vina mea?"

Luni, 30 Ianuarie 2023, ora 16:50
10699 citiri
Etnic maghiar născut în România, exasperat să fie trimis ”afară”: "Unde e ”acasă” pentru mine dacă nu aici? Care e vina mea?"
Muzicianul Erdős János spune că a adunat multă frustrare de-a lungul timpului, dar că nu va înceta să creadă în pace FOTO Facebook/ Erdős János

Erdős János, un cetățean român de etnie maghiară din Satu Mare, a postat pe Facebook un mesaj care a adunat mii de reacții în câteva ore.

Erdős, de profesie muzician, cântăreț la fagot, își manifestă mâhnirea la limita disperării din cauza prejudecăților și a superficialității cu care este tratat din cauza apartenenței etnice.

"Puneți-vă în locul meu. M-am născut în Satu Mare, la 10 km de granița cu Ungaria. Într-o familie de maghiari, cu străbuni maghiari, care și ei, la rîndul lor s-au născut aici. Nu știu cîte generații, dar sigur n-au emigrat. Îmi păstrez limba, tradițiile, îi respect pe predecesorii mei...

Ce nu fac bine? Limba statului am învățat-o, istoria am învățat-o, îmi iubesc țara, respect toate națiile care locuiesc aici, nu-mi fac de rușine țara, din contră!, datorită meseriei mele am ajutat să fie apreciată...

Unde greșesc? Că sînt maghiar și nu ascund asta acasă? Să plec, mi se spune, în Ungaria", își începe muzicianul postarea.

Erdős János se arată exasperat de faptul ca și peste graniță primește un tratament similar.

"Voi știți cum m-am simțit cînd cei de acolo mi-au spus ”Voi, românii...” La dracu! Fiindcă vorbeam mai bine limba maghiară decît ei? Mai corect. Unde e ”acasă” pentru mine dacă nu aici? Unde pot fi apreciat ca Om mai bine decît aici?

Care e vina mea? Jignește pe cineva prezența mea? Că nu renunț la naționalitate mea? Că niciodată nu neg că sînt maghiar? Sînt! Ăsta sînt! Ma-ghiar! ȘIIIIIIII? Pe cine deranjează? De ce? Eu nu am voie să cînt Imnul maghiar, Secuiesc? Mă atașez de ele! Nu au text iredentist, nu provoacă indignare textele lor. Am cîntat și imnul românesc destul. Atunci am fost bun? Că doar sînt un amărît de fagotist de cîmpie... Mereu, cînd comentez undeva, îmi dau cu părerea, fără să atac, sînt trimis ”afară”. De ce?", se întreabă etnicul maghiar retoric.

Erdős János se arată convins că postarea lui va stârni comentarii violente, dar spune că nu va înceta să încerce să aducă înțelegerea între cele două națiuni.

"Am încercat mulți ani să fac cumva pace între aceste două nații. Recunosc că sînt cîțiva români care fac același lucru; pe plan local, pe ”afară”.... Dar am fiică, am nepoțici. Mor, și ele vor trebui să trăiască în aceeași ură în care am trăit și eu? Că și ele au diacritice ”urîte” în nume! Doar gîndiți-vă! Empatie... Îmi pare rău, dar sînt sigur că pînă și postarea asta va avea comentarii... M-am obișnuit. Dar postez în continuare public, poate mai reușesc să fac pe cîțiva să înțeleagă ceva ce e greu de înțeles pentru unii", își încheie muzicianul mesajul.

#Erdos Janos, #maghiar romania, #xenofobie, #meci fotbal rasism , #xenofobie