Anatomia unei erupții istorice la nivel planetar. Explozia vulcanului Tonga poate crește temperatura de pe Pământ

Joi, 04 August 2022, ora 23:57
8536 citiri
Anatomia unei erupții istorice la nivel planetar. Explozia vulcanului Tonga poate crește temperatura de pe Pământ
Eruptia vulcanului din Tonga are consecinte inca studiate de cercetatori FOTO CNN

Una dintre cele mai puternice erupții vulcanice de pe planetă a aruncat o cantitate atât de mare de vapori de apă în atmosferă, încât este probabil să încălzească temporar suprafața Pământului, conform informațiilor primite de la un satelit NASA.

Când vulcanul subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a erupt pe 15 ianuarie, la 65 de kilometri nord de capitala Tonga, a creat un tsunami, precum și un boom sonic care s-a răspândit în toată lumea, de două ori!

Erupția a trimis un val înalt de vapori de apă în stratosferă, care este situată între 12 și 53 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. Practic, a fost suficientă apă pentru a umple 58.000 de piscine de dimensiuni olimpice, conform detectărilor de la un satelit NASA, potrivit CNN.

Detectarea a fost făcută cu ajutorul instrumentului Microwave Limb Sounder de pe satelitul Aura al NASA. Satelitul măsoară vaporii de apă, ozonul și alte gaze atmosferice. După ce a avut loc erupția, oamenii de știință au fost surprinși de citirile vaporilor de apă.

Aceștia estimează că erupția a livrat 146 de teragrame de apă în stratosferă. Un teragram este echivalentul unui milion de tone, iar în acest caz, a fost egal cu 10 la sută din apa deja prezentă în stratosferă.

Valoarea este de aproape patru ori mai mare decât cantitatea de vapori de apă care a ajuns în stratosferă după erupția Muntelui Pinatubo din 1991 din Filipine, potrivit unui nou studiu despre descoperirile vaporilor de apă publicat în iulie în Geophysical Research Letters.

„Nu am văzut niciodată așa ceva”, a declarat autorul studiului Luis Millán, un om de știință la un laborator important al NASA din sudul Californiei, într-o declarație. „A trebuit să inspectăm cu atenție toate măsurătorile pentru a ne asigura că sunt de încredere”.

Cu ochii pe Pământ

Instrumentul Microwave Limb Sounder (MLS) poate măsura semnalele naturale ale microundelor din atmosfera Pământului și le poate detecta chiar și prin norii groși de cenușă.

„MLS a fost singurul instrument cu acoperire suficient de densă pentru a capta vaporii de apă așa cum s-au întâmplat și singurul care nu a fost afectat de cenușa eliberată de vulcan”, a spus Millán.

Satelitul Aura a fost lansat în 2004 și de atunci a măsurat doar două erupții vulcanice care au ridicat vapori de apă substanțiali atât de sus în atmosferă. Dar vaporii de apă de la evenimentul Kasatochi din 2008 din Alaska și erupția Calbuco din 2015 din Chile s-au disipat destul de repede.

De obicei, erupțiile vulcanice puternice precum cea de pe Muntele Pinatubo sau evenimentul Krakatoa din 1883 din Indonezia răcesc temperatura suprafeței Pământului, deoarece gazul, praful și cenușa pe care le aruncă reflectă lumina soarelui. Această „iarnă vulcanică” a avut loc după erupția Muntelui Tambora din 1815, declanșând „anul fără vară” în 1816.

Erupția Tonga a fost diferită, deoarece vaporii de apă pe care i-a trimis în atmosferă pot capta căldura, ceea ce ar putea provoca temperaturi mai calde la suprafață. Excesul de vapori de apă ar putea rămâne în stratosferă timp de câțiva ani, potrivit cercetătorilor.

Vaporii de apă suplimentari din stratosferă ar putea duce, de asemenea, la reacții chimice care contribuie temporar la epuizarea ozonului protector al Pământului.

Din fericire, efectul de încălzire al vaporilor de apă este de așteptat să fie mic și temporar și se va disipa pe măsură ce vaporii suplimentari se vor diminua. Cercetătorii nu cred că va fi suficient pentru a exacerba condițiile existente din cauza crizei climatice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#eruptie vulcan, #vulcan tonga, #eruptie vulcan tonga, #incalzire globala , #stiri externe