Spectacolul fascinant făcut de un vulcan care a erupt în Islanda FOTO

Duminica, 14 August 2022, ora 19:50
2558 citiri
Spectacolul fascinant făcut de un vulcan care a erupt în Islanda FOTO
FOTO Twitter/ Brian Emfinger

Un vulcan situat în apropiere de Reykjavik, cpaitala Islandei, a erupt. Cei care se aflau în zonă au fost impresionați.

Autoritățile atrag atenția că cei care se apropie prea mult se expun unor riscuri.

Islanda este una din regiunile vulcanice cele mai active, și cu formele vulcanologice cele mai variate de pe glob, explicația este așezarea insulei pe fractura centrală a scoarței terestre din Oceanul Atlantic.

Recent a mai fost o erupție vulcanică în apropiere de Reykjavik.

O erupţie vulcanică, produsă într-o fisură apărută la nivelul scoarţei terestre, a început să se manifeste în apropiere de Reykjavik, a anunţat miercuri după-amiază Institutul de Meteorologie din Islanda (IMO), informează AFP şi DPA.

Fisura, din care pot fi văzute jeturi de lavă, potrivit imaginilor transmise de companiile mass-media locale, se află la aproximativ 40 de kilometri de Reykjavik, în apropiere de muntele Fagradalsfjall, un vulcan care a intrat în erupţie şi în 2021. "Erupţia a început în apropiere de Fagradalsfjall. Localizarea sa exactă rămâne să fie confirmată", a anunţat institutul islandez pe contul său de Twitter.

IMO a precizat ulterior că erupţia a început în valea Meradalir, la 1,5 kilometri nord de Stora Hrut.

Deşi nu există nori de cenuşă vulcanică, specialiştii de la IMO avertizează că este "posibil ca poluarea să fie detectată în zonă din cauza emanaţiilor de gaze".

Imaginile transmise în direct de postul de televiziune RUV arată jeturi de lavă incandescentă în timp ce ţâşnesc de la nivelul scoarţei. Specialiştii nu pot deocamdată să estimeze amplitudinea şi gravitatea acestei erupţii.

Vulcanul Fagradalsfjall se află în Peninsula Reykjanes, situată la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de capitala Islandei. După erupţia din primăvara anului 2021, lava provenită dintr-un sistem subteran de vulcani, denumit Krysuvik, a continuat să erupă în mod repetat şi să ţâşnească în afara scoarţei terestre timp de aproximativ cinci luni.

Ca şi atunci, erupţia de miercuri a fost precedată în ultimele zile de o serie de seisme, dintre care unele au fost destul de puternice. Datorită acestor cutremure, oamenii de ştiinţă islandezi au putut să prevadă erupţia şi să declare că aceasta era iminentă.

Contactată de AFP, Autoritatea Naţională a Aeroporturilor din Islanda a declarat că nicio cursă aeriană nu a fost afectată pentru moment din cauza acestei erupţii, adăugând că va monitoriza totuşi situaţia cu mare atenţie.

Islanda numără 32 de sisteme vulcanice active, cel mai mare număr din Europa. Această ţară se confruntă, în medie, cu o erupţie vulcanică la fiecare cinci ani.

Islanda se află pe Dorsala Atlantică, o fisură ce separă plăcile tectonice eurasiatică şi nord-americană. Mişcarea acestor plăci este parţial responsabilă pentru activitatea seismică din Islanda.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#eruptie vulcan, #eruptie vulcan Islanda, #Islanda , #Islanda