Cea mai mare catastrofă climatică din lume: Unde s-a produs evenimentul

Miercuri, 11 Mai 2022, ora 04:58
10447 citiri
Cea mai mare catastrofă climatică din lume: Unde s-a produs evenimentul

O echipă internațională de oameni de știință condusă de Universitatea New England din Australia, care a făcut un studiu legat de cea mai mare catastrofă climatică din lume publicat în revista Nature pe 9 mai 2022, a descoperit cauza declanșării acesteia, din urmă cu 252 de milioane de ani. Elementul cheie în acest dezastru global l-au constituit erupțiile vulcanice gigantice, care au avut loc în nordul regiunii New South Wales din Australia.

Evenimentul a produs în lume o încălzire globală rapidă, în care temperaturile de la suprafața mării a crescut cu mai mult de 6-8 grade Celsius, de-a lungul a sute de mii de ani, înainte de emanația de gaze cu efect de seră din Siberia, potrivit Science Alert.

Datorită erupțiilor vulcanice catastrofale din Australia din acele timpuri străvechi, plus evenimentul din Siberia, aproximativ 85-95% din toate speciile vii au dispărut, în cele din urmă.

Cercetările actuale ale oamenilor de știință de la Universitatea New England au dezvăluit faptul că aceste erupții catastrofale ale vulcanilor din New South Wales din Australia au jucat un rol important.

Descoperire de senzație pe fundul oceanului: ”Este drumul spre Atlantida”, nemaivăzut la 3 kilometri adâncime VIDEO

Aceste erupții gigantice au fost atât de mari, încât au inițiat cea mai mare catastrofă climatică din lume, iar dovezile au fost găsite ascunse adânc în straturile de sedimente din Australia.

Studiul a scos la iveală faptul că estul Australiei a fost zguduit de ”super erupții vulcanice” repetate între 256 și 252 de milioane de ani în urmă. Aceste explozii catastrofale au aruncat în atmosferă cantități uriașe de cenușă și gaze.

Un ”gigant” descoperit în adâncurile Antarcticii: De mii de ani a fost blocat acolo și nimeni nu a știut VIDEO

Astfel, s-a calculat că erupțiile au scos din adâncurile Pământului și le-au trimis deasupra planetei noastre, materiale care au însumat cel puțin 150.000 de kilometri cubi, o cantitate uluitoare.

Pentru comparație, să menționăm faptul că erupția vulcanului Vezuviu din anul 79, care a distrus orașul Pompei din Italia, a produs doar 3-4 kilometri cubi de cenușă și rocă, iar cea a muntelui St. Helens din 1980 doar 1 kilometru cub.

Citeste si:
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Reașezări politice înaintea alegerilor din 2024. Cum arată harta posibilelor alianțe conjuncturale
Cu mai puțin de doi ani până la următoarele rânduri de alegeri, aproape toate partidele de pe scena politică au început să se orienteze după alianțe pe termen scurt sau lung. Dragnea a...
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
A murit răscoala lui Dacian Cioloș. Parlamentarii PLUS n-au vrut să-l urmeze - SURSE
Europarlamentarul USR Dacian Cioloș s-a răzgândit: nu mai rupe partidul. Fostul premier nu a reușit să-i convingă pe parlamentarii proveniți din vechiul PLUS să-l urmeze într-un nou...