Cum sunt comise înșelăciunile prin metoda „șmen” și ce trebuie să faci pentru a evita „țepele”

Luni, 06 Februarie 2023, ora 03:00
9308 citiri
Cum sunt comise înșelăciunile prin metoda „șmen” și ce trebuie să faci pentru a evita „țepele”
Escrocheriile prin metoda „șmen” continuă să facă victime printre români FOTO Pixabay

Una dintre frecventele metode de înșelăciune cărora românii continuă să le cadă victime escrocilor este metoda „șmen”. O măsură de prevenire a acestui tip de escrocherii este numărarea oricăror sume de bani primite.

Curtea de Apel Timișoara a pronunțat recent o sentință finală într-un dosar de înșelăciune prin metoda „șmen”. Bărbatul trimis în judecată a scăpat de acuzații pentru că faptele s-au prescris, dar doarul scoate la iveală modul în care a fost comisă escrocheria.

Potrivit datelor din dosar, escrocheria a avut loc în 2016, victimă fiind un timișorean care avea un telefon de vânzare, la prețul de 2.000 de lei. După ce s-a întâlnit cu cumpărătorul și i-a dat banii, timișoreanul și-a dat seama că teancul de bani e format dintr-o bancnotă de 100 de lei pusă deasupra, restul fiind bancnote de 1 leu. „Țeapa” luată de timișorean: 1.872 lei.

Țeapa de 800 de lei din holul unei bănci

Într-un alt caz, judecat la Judecătoria Satu-Mare, a fost trimis în judecată un escroc care a comis o înșelăciune prin metoda „șmen” chiar în holul unei bănci. O femeie care a scos bani de la un bancomat din holul băncii a fost rugată să schimbe 1.000 de lei din bancnote de 200 de lei. Inițiatl, femeia nu a vrut să schimbe banii, dar la insistențele bărbatului a acceptat să schimbe banii, dându-i 1.000 de lei în bancnote de 100 de lei.

După ce a primit cei 1.000 de lei în bancnote de 100 de lei și i-a dat femeii suma de 1.000 de lei în bancnote de 200 de lei, escrocul a spus că ar vrea să îi dea, de fapt, bancnote de 50 de lei. Femeia a spus că nu are bancnote de 50 de lei și i-a restituit bărbatului bancnotele de 200 de lei, primind în schimb bancnotele de 100 de lei.

După ce bărbatul a plecat, spunând că se grăbește, femeia și-a dat seama că a fost înșelată, escrocul restituindu-i 200 în loc de 800 de lei. „După ce am numărat banii am constatat că îmi lipsesc 800 de lei, condiție în care am sunat la poliţie şi am depus plângere”, a mărturisit femeia.

În urma procesului, escrocul, recidivist și judecat și pentru furtul unei sume de 1.800 de lei, a fost condamnat la un an și 10 luni de închiosare cu executare, sentința nefiind definitivă.

Victimă racolată din fața unei case de schimb valutar

Într-un dosar de înșelăciune de la Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, un bărbat și o femeie judecați pentru înșelăciune au scăpat de acuzații pentru că faptele s-au prescris. Potrivit rechizitoriului, înșelăciunea a avut loc în septembrie 2016, în preajma unei case de schimb valutar. Profitând că în casa de schimb valutar nu era curent, escrocii s-au oferit să îi schimbe unei femei suma de 300 de euro.

Victima a fost atrasă într-o zonă slab iluminată „profitând de neatenția persoanei vătămate, prin metoda șmen, specifică ca mod de operare în cazul faptelor de înșelăciune, cu ocazia renumărării sumei de bani, i-a oferit acesteia suma 430 lei în loc de 1330 lei, prejudiciind-o pe aceasta cu suma de 900 lei”.

Sfaturile Poliției

De fiecare dată după astfel de escrocherii Poliția transmis recomandări pentru evitarea înșelăciunilor prin metoda „șmen”:

Pentru a nu deveni victime ale infracţiunii de înșelăciune prin metoda ȘMEN, poliţiştii vă recomandă să vă adresaţi pentru efectuarea de schimburi valutare doar unităţilor autorizate în acest scop, să consultaţi cu atenţie cursul valutar afişat, să verificaţi cu atenţie suma primită la schimb şi să solicitaţi chitanţă pentru efectuarea operaţiunii.

Nu aveţi încredere în „binevoitori”, oricât de avantajos pare a fi „cursul” oferit de aceştia.

În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare.

Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre persoane bănuite sau victime ale unor astfel de infracţiuni!

Citește și:
Înșelătoria care face victime în toată țara. "Ești cu familia în casă și e păcat să ne certăm, noi suntem mereu în zonă"
Înșelătoria care face victime în toată țara. "Ești cu familia în casă și e păcat să ne certăm, noi suntem mereu în zonă"
Mai mulți locuitorii din Ilfov au depus plângeri la poliție, după ce au fost înșelați prin diferite metode. Un bărbat a fost convins de o echipă de "meseriași" că acoperișul este...
Tinere înșelate de un șofer de taxi care le-a promis că le facilitează angajarea pe posturi bine plătite. Prejudiciul este de 15.000 de lei VIDEO
Tinere înșelate de un șofer de taxi care le-a promis că le facilitează angajarea pe posturi bine plătite. Prejudiciul este de 15.000 de lei VIDEO
Un bărbat ce oferea serviciide ride-sharing a fost ridicat miercuri, 22 martie, de polițiștii de la Investigații Criminale din București într-un dosar penal privind săvârșirea...
#Escrocherie, #smen, #victime, #sfaturi, #inselaciune , #justitie
Comentarii
Poza Alu_Pigus
Alu_Pigus
rank 2
Iohanis-Ciucā-Ciolacu-Bode-Hunor-Simion
Poza Tricisport
Tricisport
rank 5
Daca timisoreanul cerea 1.000 de lei pe telefon, cum este posibil