Orașul european aflat la 150 de metri de Rusia: Locul unde 97% din locuitori vorbesc rusa, amenințat de Putin VIDEO

Miercuri, 15 Februarie 2023, ora 04:03
21612 citiri
Orașul european aflat la 150 de metri de Rusia: Locul unde 97% din locuitori vorbesc rusa, amenințat de Putin VIDEO
Orașul Narva, în stânga râului, din Estonia se află la 150 de metri de Rusia, în dreapta FOTO: iNews

Un oraș european, care se află la doar 150 de metri de Rusia și în care 97% din locuitorii săi vorbesc limba rusă, este situat la granița UE. Localitatea se confruntă cu războiul hibrid al lui Putin și trebuie să facă față provocărilor Moscovei.

Narva este orașul cu cea mai mare populație etnică rusă din întreaga Uniune Europeană, el fiind mai aproape de Sankt Petersburg decât de capitala Estoniei, Tallin, potrivit iNews.

De-a lungul unui râu care marchează granița UE, Estonia își întărește apărarea și cere altor națiuni să facă același lucru. În cele mai multe locuri, o plimbare pe malul râului este o modalitate ideală de a uita necazurile lumii pentru câteva momente. Nu este așa în orașul estonian Narva. Peste apă de promenada sa, la mai puțin de 150 m distanță, se află Rusia.

Serviciile de spionaj ale lui Putin, anunț teribil: O superputere ar pregăti atacuri asupra unor ținte din Rusia VIDEO

Pentru oamenii care trăiesc în Narva, trebuie să fie greu să uite că se află la granița dintre UE și regimul lui Vladimir Putin. Privind la ei de cealaltă parte a râului sunt zidurile impunătoare ale unei fortărețe din secolul al XV-lea numită după primul lider rus care s-a numit vreodată țar: Ivan cel Mare.

La Narva, acolo unde 97% din locuitorii săi vorbesc limba rusă, în vară Putin a încercat chiar să folosească cucerirea orașului de către Moscova pentru a explica și justifica invazia sa din Ucraina.

Aceste legături istorice și culturale cu Rusia, intensificate de proximitatea geografică absolută, rezumă de ce Estonia este atât de precaută față de vecinul său gigant în acest moment - și de ce îi îndeamnă pe aliații NATO, inclusiv Marea Britanie, să-și consolideze puterea militară și să ofere Kievului un sprijin mai mare, inclusiv avioane de luptă.

Putin ar putea apela la Satan: Ce face arma apocalipsei care nu poate fi oprită de nimeni VIDEO

Statul baltic și-a câștigat libertatea de sub conducerea Moscovei de două ori în secolul al XX-lea: mai întâi de la Rusia bolșevică în 1918, apoi de la Uniunea Sovietică în 1991. Dar ziua sa anuală a independenței, pe 24 februarie, va avea o semnificație suplimentară anul acesta, marcând, întâmplător, prima aniversare de când Putin și-a trimis tancurile în Ucraina.

Estonia a eliminat limba rusă din școli

„Suntem fericiți că suntem independenți, că putem sărbători și să fim mândri de identitatea noastră”, a spus ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu. Anul acesta, Tallinn va fi plin de steaguri galbene și albastre. Pentru toate legăturile Estoniei cu Rusia, țara simte acum o mai mare fraternitate cu Ucraina. „Am fost în aceeași închisoare a națiunilor, în URSS”, spune Reinsalu. „Am suferit amândouă țările de pe urma agresiunii sovietice”.

În Narva, chiar și etnicii ruși care au simțit anterior loialitate tradițională față de Kremlin s-au gândit din nou. În august, guvernul a scos un tanc sovietic T-34 dintr-un soclu din oraș, împreună cu alte monumente din țară, care datează de la ocuparea țării de către Stalin.

Invazia Ucrainei a „unit societatea și, de asemenea, politica”, spune Reinsalu. „Am dezbătut despre încheierea orelor de limba rusă în școlile noastre timp de o generație. Acum, tocmai am adoptat legea de câteva luni”. Moscova a acuzat Tallinnul de „rusofobie” și a ordonat ambasadorului Estoniei să plece luna trecută, prima expulzare de către Rusia a unui diplomat șef de la invadarea Ucrainei.

Anunț neașteptat la Washington: Putin poate opri războiul la intervenția liderului unei puteri nucleare

Trupele britanice s-au numărat printre cei care au participat la exercițiile multinaționale din pădurile estoniene în această lună. Nimic din toate acestea nu a oprit războiul online de peste graniță, spune Reinsalu: „Primim, pe o bază foarte sistematică, atacuri cibernetice care vin din pământul Rusiei”. Acestea sunt „intensive și continue”, spune el, și „intenționează să ne facă rău”. Până în prezent, nu se știe că au avut loc pagube semnificative.

Reinsalu este uşurat că nu au existat „provocări semnificative” în Narva sau oriunde altundeva de-a lungul graniţei de 294 de kilometri a ţării cu Rusia în ultimul an.

„Avem puncte de trecere limitate ale cetățenilor ruși, iar alte țări din regiunea noastră care au o graniță terestră cu Rusia s-au alăturat acestui efort”, spune el. „Marfa se deplasează sub restricțiile regimului de sancțiuni, dar interacțiunea mai largă între țări ar putea fi descrisă ca fiind înghețată”.

#Estonia, #Rusia Ucraina, #Tallin, #Estonia euro, #Uniunea Europeana, #Rusia razboi, #oras estonian, #Putin razboi , #Razboi Ucraina