DNA cere aviz pentru urmarirea penala a deputatului Eugen Bejinariu - prejudiciu de 67 de milioane de dolari

Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 17:11
6294 citiri
DNA cere aviz pentru urmarirea penala a deputatului Eugen Bejinariu - prejudiciu de 67 de milioane de dolari
Foto: Ziare.com

Deputatul PSD Eugen Bejinariu este vizat de procurorii DNA in dosarul Microsoft 2. Astfel, au fost puse in miscare procedurile pentru a obtine avizul Parlamentului in vederea inceperii urmaririi penale a social-democratului.

Potrivit unui comunicat al DNA, Bejinariu este acuzat de fapte produse in perioada 2003-2004, cand era ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, in mandatul de premier al lui Adrian Nastase.

Prin actiunile sale, Bejinariu a cauzat statului roman un prejudiciu de aproape 67 de milioane de dolari.

DNA arata ca, in calitate de ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, actualul deputat a initiat si a sustinut doua hotarari de guvern privind un contract incheiat intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers, de inchiriere de licente Microsoft.

Atunci, Fujitsu Siemens Computers a fost considerata unic distribuitor pentru aceste produse, astfel ca firma a fost favorizata si nu s-a mai organizat o licitatie publica.

Apoi, contractul de inchiriere de licente a fost extins printr-o hotarare de guvern si pentru produse educationale Microsoft.

Fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu, care a fost audiat luni de procurorii DNA, a spus ca "in anul in care s-a adoptat hotararea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul in serviciu".

In plus, a precizat ca a semnat o hotarare de guvern care prevedea ca licentele pentru computerele din scoli se acorda gratuit.

"Noi am primit gratuit un numar de 110.000 de licente pentru computerele din scoala romaneasca. (...) Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejinariu. (...) Deci, Ministerul nu are niciun prejudiciu, le-a primit gratuit si, prin contracte de comodat, le-a distribuit in scoala", a mai spus Athanasiu.

Dosarul Microsoft 2 este desprins din primul dosar Microsoft, in care au fost condamnati definitiv, pe 3 septembrie, fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru.

#DNA aviz Eugen Bejinariu, #DNA urmarire penala Bejinariu, #Eugen Bejinariu dosar Microsoft 2 , #stiri Eugen Bejinariu