Cum a gasit Eugen Nicolaescu tapul ispasitor, la televizor (Opinii)

Marti, 02 Aprilie 2013, ora 13:15
5277 citiri
Cum a gasit Eugen Nicolaescu tapul ispasitor, la televizor (Opinii)
Foto: Arhiva

Aparand luni in fata telesectatorilor, contabilul Eugen Nicolaescu, in calitatea sa de ministru al Sanatatii, a facut un anunt halucinant, acela ca vinovate pentru penuria grava de medicamente oncologice, care pune in pericol viata celor bolnavi de cancer, sunt farmaciile si indeosebi o biata farmacie din Ploiesti.

In sarcina farmaciei, se pune vina ca a exportat medicamente, respectiv a practicat liberul schimb de marfuri, asa cum se practica in intreaga Europa.

Nu stie ministrul, ce stie Bula

Farmacia nu facuse altceva decat sa vanda marfuri pe care le cumparase pe banii ei, anume pentru vanzare. Pana si Bula stie care e rostul farmaciilor: sa cumpere, sa vanda, sa faca profit si sa verse impozitul la stat.

Daca stai stramb judecand drept, iti dai seama ca farmacia nu e nici societate caritabila, nici fundatie non profit, nici ceva care se agita de colo-colo de amorul artei. Farmacia si-a facut treaba cu care isi justifica existenta: a cumparat si a vandut.

Cum de a ajuns farmacia sa cumpere ditamai gramada de medicamente, asta rezulta printre randuri tot din explicatia domnului Nicolaescu. A fost o mica inginerie financiara organizata de insusi Ministerul Sanatatii. Neputand aloca unitatilor sale fonduri pentru medicamentele oncologice vitale, a pus farmaciile sa le cumpere pe banii lor.

Conform calculelor prezentate de contabilul Nicolaescu, care conduce ministerul fara sa reuseasca asigurarea fondurilor pentru medicamente, stocul cumparat de farmacie urma sa indestuleze tara pana in august 2013.

Penuria e una, luxul e alta

Nu ma fac avocatul diavolului si nu iau apararea farmaciei, dar nici nu inteleg pe ce baza trebuia respectiva farmacie sa-si blocheze fondurile proprii, ca sa scoata ministerul din impas. Fara profit, farmacia nu si-ar justifica existenta.

Intrebarea mea este insa cum isi justifica existenta insusi ministrul, care sta de aproape un an confortabil in fotoliul sau, fara sa observe ce consecinte grele are aranjamentul financiar pe care ministerul l-a facut cu o farmacie din Ploiesti sau de aiurea.

Deruland evenimentele, oricine ramane cu impresia ca, intre timp, ministrul a dormit in papuci. Totusi, intre timp, ministrul Nicolaescu n-a stat degeaba. De exemplu, si-a mobilat luxos biroul: a aruncat mobila veche si s-a procopsit cu una noua - ultimul racnet.

Conform unor declaratii ale sale, asta nu l-a costat nimic. A fost cadou de la o societate privata, independenta de minister, cu care statul nu are afaceri. Pur si simplu, respectiva societate privata (se pare ca, intamplator, are obiectul de activitate tot in domeniul sanatatii) a vrut sa-i faca ministrului o surpriza si i-a oferit costisitorul cadou - daca nu ma insel, de Ziua Femeii.

Iata deci o opera de binefacere cu care o societate generoasa blagosloveste un ministru, numai ca sa stea el confortabil. Intamplator, ministrul nu si-a amintit atunci cum isi bate joc de el farmacia din Ploiesti sau nu i-a pasat de bolnavi. Altfel poate propunea cuviincios generosului donator redirijarea sumei, ca o mica picatura in oceanul medicamentelor oncologice.

Chiar daca asta n-ar fi rezolvat nici pe departe problema, exemplul personal le-ar fi dat fiori celor din minister. Nu fac proces de intentie nimanui, dar nici nu-mi inchipui ca atunci cand ministrul se smechereste cu un birou de lux, subalternii nu se smecheresc si ei cu cate ceva, fiecare dupa posibilitatile, rangul si obrazul sau.

Sa gasesti fonduri e greu. Sa cauti solutii e mai usor

Revenind la cazul medicamentelor oncologice, aflam de la televizor ca nici macar acum, in ceasul al doisprezecelea, solutia ministrului nu porneste de la cea pentru care sta in confortabilul fotoliu: sa gaseasca fonduri din pamant, din piatra seaca.

Chiar daca a scos cu intarziere ceva bani din respectiva piatra seaca, solutia pentru impresionat telespectatorii ramane sa interzica exportul de medicamente importate.

Chestiunea este insa ca asemenea comert se practica in toate statele civilizate, iar liberul schimb de marfuri este una dintre ratiunile firesti pentru care ne aflam in UE.

Pentru acest motiv, as zice ca ministrul liberal al Sanatatii n-a gasit solutii, ci numai carpeli. In plus, ca sa se dea mare in fata telespectaroilor, lasa impresia ca a descoperit la Ploiesti tapul ispasitor pentru lipsa medicamentelor oncologice si nu la Bucuresti, unde isi are ministerul sediul si ministrul fotoliul.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Eugen Nicolaescu medicamente oncologice, #Nicolaescu medicamente bolnavi cancer , #ministrul Sanatatii
Comentarii
Poza Ioan cel adevarat 2
Ioan cel adevarat 2
rank 5
Se dovedeste astfel ca NIcolaescu nu este omul potrivit ca ministru.
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5