Ziare.com

Decizii pentru Sanatate: Ce masuri au fost luate de Guvern (Video)

de Arina Ciocildau
Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 15:35

   

Decizii pentru Sanatate: Ce masuri au fost luate de Guvern (Video)
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat miercuri, dupa sedinta de guvern, ca Executivul a adoptat trei acte normative cu privire la activitatea medicilor din Romania.

Astfel, primul act face referire la peste 1.100 de posturi deblocate in domeniu, al doilea priveste reglementarea platilor medicilor care lucreaza de sarbatorile legale si al treilea vizeaza acoperirea arieratelor pana la finalul anului.

"Am decis deblocarea a 1124 de posuri in vederea ocuparii. Avem 1124 de posturi care se refera, in special, la personalul medical, constand in medici, asistente medicale, moase, infirmiere", a anuntat Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca va scoate posturile la concurs in cel mai scurt timp.

"Am avut o discutie in Guvern si despre anexa la acest memorandum. Vom actualiza cu ultimele necesitati pe care ni le-au ridicat unitatile din teritoriu. Asa cum este cazul Institutului Marie Curie. Acolo avem un program special international de pregatire, de specializare in domeniul de chirurgie cardiaca la copii. Trebuie sa angajam medici care sa mearga la clinica din Italia cu care avem protocol in acest proiect.

Un alt exemplu in acest sens ar fi si Institutul Oncologic de la Iasi care, in urma deblocarii posturilor, sa poata fi pus in functiune. Am dat prioritate posturilor care sunt deficitare: medici din domeniul terapiei intensive, din domeniul psihologiei si altele. Scoatem posturile la concurs si speram sa fie aprobate", a anuntat ministrul.

Al doilea act normativ aprobat miercuri de guvern a vizat reglementarea platii pentru orele lucrate suplimentar de medici.

"Al doilea document prevede adoptarea unui amendament pentru OUG103/2013, care sa arate cum se plateste munca efectuata in sarbatorile legale. Este vorba despre acele zone unde se pot naste confunzii stiind ca personalul medical lucreaza sapte zile din sapte, 24 de ore din 24, ceea ce inseamna ca atunci cand se lucreaza suplimentar, atunci aceste ore trebuie platite altfel", a mai declarat ministrul.

Executivul a aprobat, miercuri, o nota privind introducerea in regim de urgenta in Parlament a unui amendament la legislatia actuala in domeniu, astfel incat orele suplimentare efectuate de personalul medical in zilele nelucratoare, sambata, duminica si de sarbatori legale sa fie platite dublu.

Al treilea act normativ prevede alocarea a 200 de milioane de lei ministerului Sanatatii pentru a rezolva problema arieratelor pana la finalul anului.

"Al treilea document nu face parte din revendicarile sindicale, dar vine in intampinarea problemelor din sistem. Pentru o functionare mai buna au fost alocate 200 de milioane de lei Ministerului Sanatatii. Se vor face demersuri de transferare a acestei sume catre Fondul National de Asigurari de Sanatate si catre Casa Nationala de Sanatate. Banii vor fi pentru suplimentarea contractelor incheiate de Casele judetene de Sanatate cu spitalele judetene in vederea prevenirii formarii de arierate. Vrem sa incheiem anul fara arierate in sistemul sanitar", a incheiat ministrul.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1621 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vaccinele cu etichete chinezesti va intereseaza?

O sa avem ochii subtiri... si zambet chinezesc ¦)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor