Drept la replica al ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu

Marti, 16 Iulie 2013, ora 10:55
1298 citiri
Drept la replica al ministrului Sanatatii Eugen Nicolaescu
Foto: Informatia zilei

Ministerul Sanatatii a emis urmatorul drept la replica ca urmare a articolului Autismul ministrului Nicolaescu (Opinii) publicat pe 11 iulie 2013.

"Ca urmare a articolului dumneavoastra, aparut in publicatia online Ziare.com, in data de 11 iulie 2013, Ministerul Sanatatii va transmite punctul de vedere al ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pentru o corecta informare a publicului:

Apreciez criticile venite in scopul imbunatatirii activitatii medicale si cresterii calitatii serviciilor sanitare, sunt deschis schimbului de pareri, nu ma deranjeaza materialele jurnalistice care prezinta realitatea din sistemul sanitar, daca acest tip de material informeaza corect cititorii.

Va reamintesc ca eu insumi am vorbit public despre problemele care exista la spitalul Marie Curie si nu pot intelege de ce ati ignorat declaratiile mele facute in repetate randuri pe acest subiect. In opinia mea, informarea cu onestitate a cetatenilor ar trebui sa fie principala preocupare a unui jurnalist obiectiv.

Mass-media a relatat de multe ori situatia spitalului Marie Curie si problemele de acolo, culminand cu cea referitoare la sectia de chirurgie cardiaca pentru copii, dotata la cele mai inalte standarde, dupa importante investitii. Sectia de chirurgie cardiaca sta de mai mult timp nefolosita, iar echipamentele medicale au ramas inca in ambalaj. Acest lucru inseamna nu doar investitii irosite, ci mai ales vieti care ar fi putut fi salvate.

Atitudinea managerului de la Spitalul Marie Curie, aceea de a nu-si asuma raspunderea pentru nerezolvarea situatiei, invocand problemele din sistemul sanitar, subfinantarea sau plecarea personalului medical in strainatate, denota, inca o data, lipsa de responsabilitate in functia pe care a detinut-o.

Mass-media a prezentat mai multe cazuri de prost management in spitale. Din fericire, exista destui manageri de spitale care au cautat si au gasit solutii, avand acelasi cadru legal si confruntandu-se cu aceleasi probleme legate de finantare si de migratia personalului medical.

In sistemul sanitar lucrurile nu se pot schimba doar prin adoptarea de politici eficiente de sanatate publica de la nivelul MS, ci si prin schimbarea atitudinii unora dintre manageri intr-una profesionista si responsabila, prin asumarea rolului pe care il au. Managerii spitalelor au datoria de a cauta solutii in cadrul legal existent pentru buna functionare a unitatii sanitare pe care o conduc, inainte de a da vina pe sistem sau pe minister.

Eu, ca ministru al Sanatatii, voi face toate eforturile si voi lua toate masurile care tin de mine si de minister, insa anumite probleme, precum cele existente la spitalul Marie Curie - faptul ca nu se pot opera pe inima copii dupa atata timp, ca exista sectii cu deficit de personal, ca nu s-au putut crea echipe pentru ca sectia de chirurgie cardiaca sa functioneze - se pot rezolva numai printr-un management responsabil si eficient.

Spitalul Marie Curie a avut, in mod clar pentru publicul larg, dar mai ales pentru personalul spitalului, un management defectuos, lipsit de viziune in ultimii doi ani. Eu insumi, ca ministru al Sanatatii, am afirmat inca de la inceputul mandatului, in urma cu 7 luni, ca una dintre prioritatile mandatului meu va fi gasirea unei solutii pentru dezvoltarea activitatii de chirurgie cardiaca pediatrica la spitalul Marie Curie si cresterea numarului de astfel de interventii care se pot face in Romania.

Dupa controale pe care le-am efectuat la spital in ultimele 7 luni, am hotarat sa merg personal pentru a discuta atat cu managerul cat si cu comitetul director. Am dorit sa aflu, in primul rand, cauzele disfunctionalitatilor din cadrul spitalului si, mai ales, situatia sectiilor de terapie intensiva neonatala si de chirurgie cardiovasculara pediatrica.

Am constatat, cu regret, ca, in ciuda eforturilor facute de Minister pentru a avea investitii de inalta performanta si pentru a incepe activitatea in sectia de chirurgie cardiaca, managementul spitalului a fost total inadecvat, nu a avut nicio viziune, nicio strategie, niciun plan in acest sens.

Stimata doamna Ioana Ene Dogioiu, inca de la inceputul mandatului, am afirmat ca trebuie redat rolul strategic in materie de chirurgie pediatrica spitalului Marie Curie.

In ultimele luni, am purtat discutii cu specialistii din Italia, cu care am semnat si un protocol, astfel incat patru echipe de medici si asistenti sa participe la un program de specializare in domeniul chirurgiei cardiace pediatrice.

Acest lucru va permite inceperea activitatii in sectia din cadrul spitalului Marie Curie si, pe termen lung, cresterea numarului de interventii care pot fi facute in Romania.

De asemenea, in urma unei discutii cu domnul Conf. Dr. Horatiu Suciu de la Targu Mures, chirurg cardiac specializat, am convenit ca impreuna cu noul manager, domnul Daniel Buzatu, sa incepem pregatirea unui numar de 6 asistente la Targu Mures si, din luna octombrie, o echipa condusa de Conf. Dr. Horatiu Suciu sa efectueze operatii pe cord la copii la spitalul Marie Curie mai multe zile pe luna.

Dupa cum vedeti, se fac pasi importanti pentru a pune in functiune investitiile facute si pentru a incepe activitatea de chirurgie cardiaca la spitalul Marie Curie. Este, insa, mult mai greu sa repari ceea ce au stricat altii din incompetenta si nepasare, decat sa construiesti de la bun inceput.

Sper ca aceste lamuriri va vor ajuta in documentarea dumneavoastra viitoare, pentru o corecta informare a opiniei publice, si va rog sa publicati integral punctul meu de vedere asupra cazului prezentat de dumneavoastra referitor la situatia Spitalului Marie Curie.

Cu stima,

Eugen Nicolaescu"

Ziare.com a atras atentia asupra situatiei sectiei de cardiochirugie de la Spitalul Marie Curie in luna mai a acestui an, cand a publicat un interviu cu seful sectiei ATI neonatologie a acestui spital, medicul primar Catalin Cirstoveanu, care explica situatia dramatica a sectiei si a copiilor cu probleme cardiace majore care nu pot beneficia de asistenta medicala completa in tara.

Apel catre V. Ponta: Tineti-va de cuvant! Copiii continua sa moara cu zile!

Ziare.com a cerut si atunci punctul de vedere al ministrului Sanatatii care, initial, a acceptat interviul dupa care l-a delegat pe secretarul de stat Raed Arafat.

Raed Arafat: Nemultumirile pacientilor sunt indreptatite pana la o anumita masura Interviu

I.E.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Eugen Nicoleascu demitere manager Marie Curie, #manager Marie Curie demis , #ministrul Sanatatii