Eugen Nicolaescu, despre exodul medicilor rezidenti si coruptia din spitale - Interviu

Luni, 04 Martie 2013, ora 12:11
35162 citiri
Eugen Nicolaescu, despre exodul medicilor rezidenti si coruptia din spitale - Interviu

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre plecarile medicilor rezidenti din Romania, problemele acestora, dar si despre felul in care salariile lor ar putea fi crescute, despre coruptia din spitale, plata diferentiata a medicilor si investitiile care urmeaza sa se faca in sistemul de sanatate romanesc.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca salariile rezidentilor au fost crescute si readuse la nivelul dinainte de taierile efectuate de Guvernul Boc, dar si ca rezultatele masurilor luate in ce ii priveste pe acesti medici vor fi vazute in ani de zile.

Totodata, Nicolaescu a comentat pozitia Colegiului Medicilor cu privire la cresterea salariala si la exodul rezidentilor, amintind ca niciun medic nu a emigrat in anul 2013, dar si ca un exod important a avut loc in perioada guvernarilor PDL, 2009-2012.

Ministrul liberal al Sanatatii a recunoscut ca problema coruptiei din spitale dateaza inca de la instalarea regimului comunist in Romania, dar si ca o posibila modalitate de combatere a acesteia ar putea fi plata diferentiata a medicilor, in functie de performante.

Nu in ultimul rand, Eugen Nicolaescu a precizat ca in programul de guvernare sunt specificate imbunatatirea serviciilor medicale si realizarea corecta a finantarii intregului sistem de sanatate, in sensul alocarii de bani pentru dotari sau medicamente.

Va invitam sa cititi interviul pe care ministrul Sanatatii l-a acordat Ziare.com.

Colegiul Medicilor a transmis Ministerului Sanatatii ca ar trebui sa aloce mai multi bani pentru medicii rezidenti, ca sa impiedice plecarea acestora din tara, pentru ca pierderile sunt mult mai mari...

Sunt de acord, dar Colegiul Medicilor... i-ati intrebat cum au reactionat, in 2010, cand s-au redus lefurile rezidentilor cu 25 la suta?

Colegiul Medicilor, catre Ponta: 3,5 miliarde euro s-au investit in medicii care au emigrat

Eu astazi stiu ca, cu Guvernul Ponta, le-am adus lefurile la normal, adica acolo unde din pacate ii nenorocisera Guvernul Boc si Traian Basescu. In perioada 2006-2008, eu am triplat lefurile medicilor rezidenti de anul I si II. In consecinta, vom avea o politica la fel, stimulativa, dar in conditiile in care vom putea sa avem un buget mai bun.

De-abia suntem dupa doua luni de mandat. Pe masura ce se va executa bugetul in aceasta tara, pe masura ce probabil economia va pleca mai bine decat credem noi, atunci sigur ca o asemenea tema revine in actualitate fara sa o ceara nimeni, din initiativa noastra.

Se poate stopa acest exod al medicilor rezidenti?

Va rog sa intrebati de exodul 2009-2012. De la 1 ianuarie 2013, din ce stiu eu, nu a plecat niciun medic.

Sa ne asteptam in acest an la vreo marire salariala pentru medicii rezidenti?

Eu nu fac promisiuni desarte, ca nici nu-mi permit acest lucru, dar pot sa spun ca, daca vom avea posibilitati, daca bugetul Sanatatii va putea sa suporte o crestere salariala in special pentru medicii rezidenti, nu voi ezita sa o promovez cu prioritate.

Este vorba despre un salariu de putin peste minimul pe economie pe care il castiga un medic rezident din anul I, dupa sase ani de facultate.

Nu si-a pus nimeni problema asta in 2010, cand le-au redus salariile? De ce sa isi puna problema astazi, in 2013, cand salariile au ajuns macar la nivelul de atunci. Din punctul meu de vedere, este o manipulare, in acest moment, pentru ca toata lumea stie ca s-au micsorat salariile, ca acest Guvern le-a adus la normal si ca de acum incolo, miscand economia, vom putea sa cream resurse, sa ne uitam si la categoriile de medici care au cea mai mare nevoie de salarii mai bune, nu numai ca sa-i tinem in tara, ci ca sa poata sa-si cumpere carti sa invete, ca sa poata sa traiasca un pic mai bine, mai decent, ca sa se poata ocupa de pacienti.

Medic tanar in Romania - sa plec sau sa raman? - sondaj Ziare.com

(...) Rezultatele se vor vedea in multi ani. Medicii rezidenti de anul I si II, cei care sunt cei mai amarati, din punct de vedere al salarizarii, vor iesi specialisti peste trei ani, peste cinci ani, peste sase ani. Din anul III, IV, V, pot sa mai faca niste garzi si atunci mai creste putin venitul, pot sa intre in multe alte activitati si mai creste putin venitul. Deci e mult mai complexa decat pare la prima vedere situatia de care discutam.

Dar, sigur, cei care vor sa-i manipuleze, cei care vor sa-i impileze pe acesti medici nu-si dau seama de cat rau fac folosind asemenea metode.

Exista rezidenti in anul IV sau V, la spitale foarte importante din Bucuresti, care locuiesc in continuare in camine.

Dar cati oameni isi pot permite sa plateasca o chirie in Bucuresti? E adevarat ce spuneti, nu e nimic nou sub soare. Dar asta s-a inventat astazi, de la 1 martie 2013? Dvs unde ati trait pana acum, nu in Romania? Si noi la fel, toti. Despre ce discutam? Despre ce ni se pare nou astazi. Regret, dar nu este corect cum se pune problema, dar deloc.

Se pot aloca bani, in urmatorii ani, pentru imbunatatirea seriviciilor medicale, dotari, medicamente?

Am un program 2013-2016. Acest program exact asta arata. Ca se va reusi - si eu sper ca se va reusi - imbunatatirea serviciilor medicale, realizarea corecta a finantarii intregului sistem de sanatate. Ca aici vorbim de toate componentele, nu vorbim numai de spital, nu vorbim numai de medicina de ambulatoriu, de medicina primara.

Toate componentele trebuie finantate corect, trebuie urmarite foarte bine cheltuielile, trebuie de asemenea introduse medicamente noi - toata lumea tipa astazi ca de cinci ani nu mai sunt medicamente noi. Dar cine a fost la guvernare in acesti cinci ani? Au fost Nicolaescu si cu Ponta? Nu, au fost Traian Basescu, cu Boc si cu Ungureanu. Ei n-au facut nimic in ultimii cinci ani.

Banii pentru transplanturi ajung doar pana la jumatatea anului - Ministerul Sanatatii

La mine in programul de guvernare gasiti ca se va face acest lucru. Mai ales ca eu sunt ultimul ministru, din 2008, care am schimbat lista de medicamente si am facut posibil sa intre medicamente inovative, medicamente noi, tocmai ca sa salveze viata oamenilor.

Coruptia din spitale, cea mai mare problema din sistemul de sanatate - sondaj

De la mine ati auzit, de o luna si jumatate incoace, ca doresc sa schimb salarizarea medicilor, sa o fac pe performanta, sa ii scot pe medici din grila de salarizare bugetara - din aceasta nenorocire - si sa ii duc intr-o relatie normala in care forta lor de munca sa fie apreciata la adevarata valoare. Toate aceste lucruri de la mine le stiti, nu din alta parte.

Cum poate fi combatuta coruptia din spitalele din Romania? Este un fenomen vechi de zeci de ani...

Coruptia din spitalele din Romania este de 63 de ani, din 1950, de cand sistemul comunist a inceput sa functioneze in Romania cu adevarat si s-a simtit la nivelul cetateanului. Coruptia a fost, in sistemul sanitar, singura posibilitate prin care medicii si asistentii medicali au supravietuit la salarii indecente, la salarii de batjocura, si culmea e ca i-au umilit si pe pacienti, i-au umilit si pe medici, si pe asistenti.

Nicolaescu: Salarizarea medicilor dupa performanta ar putea fi introdusa in acest an

Noi am spus in felul urmator: incercam sa schimbam acest lucru prin plata pe performanta. Lucram la o lege in acest sens. Lucram de asemenea la cresterea veniturilor personalului medical, indiferent ca e medic sau ca e asistent medical, dar e nevoie de mult mai mult, e nevoie sa creasca finantarea intregului sistem sanitar.

Ca sa poata sa existe medicamente, sa poata sa existe materiale sanitare, sa poata sa existe buget pentru analize medicale, pentru imagistica, astfel incat omul sa nu mai fie obligat sa-si scoata bani din buzunar ocult si sa stie precis: am dreptul la doua servicii, il vreau pe al treilea, il platesc legal, am tarif afisat samd. E cu totul alta abordare ceea ce incercam noi sa facem si sper ca in patru ani de zile sa reusim.

Dar aceasta plata diferentiata a medicilor nu ar putea sa creeze o concurenta intre ei, care poate sa nu fie chiar atat de corecta?

Concurenta totdeauna a produs progres, dar daca aceasta concurenta este facuta pe reguli, pe norme si pe management corect, atunci nu poate fi decat benefica.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Eugen Nicolaescu salarii medici rezidenti, #Nicolaescu plecare medici rezidenti, #Nicolaescu salarizare diferentiata medici, #Nicolaescu coruptie spitale, #Nicolaescu investitii spitale , #ministrul Sanatatii