IPP: Ministrul Sanatatii calca in picioare principiul respectarii dreptului pacientului

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 23:20
2139 citiri
IPP: Ministrul Sanatatii calca in picioare principiul respectarii dreptului pacientului
Foto: Arhiva

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, "calca in picioare" principiul respectarii drepturilor pacientilor, fiind preocupat in schimb de alimentarea sistemului public de sanatate neperformant, sustin reprezentantii Institutului pentru Politici Publice (IPP), intr-un comunicat.

Acestia fac referire la declaratiile recente ale ministrului potrivit carora prin noul Contract-cadru de servicii medicale va fi sistata finantarea spitalelor private de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.

"Institutul pentru Politici Publice dezavueaza declaratiile ministrului liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care anunta ca de la 1 martie se va sista finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a interventiilor medicale facute in sistemul privat.

IPP considera ca, in acest fel, ministrul calca efectiv in picioare un principiu fundamental dupa care trebuie sa functioneze un sistem eficient de sanatate: respectarea, inainte de orice, a drepturilor pacientilor-contribuabili, framantandu-se in schimb de alimentarea sistemului public neperformant din sanatate din fonduri provenind din contributiile individuale ale asiguratilor", se arata in comunicatul IPP.

IPP cere comisie de audit

In context, IPP cere Guvernului sa creeze legal posibilitatea infiintarii unei comisii de audit independente asupra cheltuirii banilor din fondul de contributii la sanatate.

"Institutul pentru Politici Publice cere ministerului sa isi formeze deprinderea de a da socoteala contribuabililor cu privire la destinatia concreta a sumelor colectate din contributiile lunare la sanatate, explicand populatiei, mai ales celor care nu apeleaza la servicii medicale pe durata vietii in cuantumul atins prin contributiile platite, ce se intampla cu respectivii bani.

Un ministru liberal trebuie sa imprime acest mod de gandire, abordand obiectiv, pe baza de criterii de eficientizare, problemele sistemului public de sanatate, concomitent cu sprijinirea dezvoltarii unei piete a serviciilor de sanatate in conditii de transparenta si competitie libera. Cerem actualului Guvern sa creeze legal posibilitatea infiintarii unei Comisii de Audit independente asupra cheltuirii banilor din fondul de contributii la sanatate", se afirma in comunicatul IPP.

De asemenea, IPP sustine ca recunoaste nevoia de resurse financiare sporite in sistemul public de sanatate si este constient ca actualul cadru juridic si institutional i-ar permite, formal, actualului ministru Nicolaescu sa caute solutii pentru a suplimenta veniturile insuficiente ale spitalelor de stat.

"Toti sunt banii contribuabililor"

"In cautarea acestor solutii, ministrul Nicolaescu nu trebuie sa uite ca nu exista bani publici in sanatate, toti banii sunt ai contribuabililor. Sistemul de sanatate publica din Romania sufera acut de lipsa de eficienta, irosirea resurselor, coruptie, lipsa unor minime standarde de curatenie si minim confort, dar acestor probleme trebuie sa le gaseasca chiar ministrul si echipa sa rezolvarea (din moment ce si-au asumat aceasta sarcina prin reluarea portofoliului), dar nu prin fortarea noastra, a contribuabililor, sa ne tratam obligatoriu in unitati de stat, in cuantumul contributiilor platite constiincios, luna de luna", sustine IPP.

Totodata, IPP apreciaza "intentia Ministerului Sanatatii de a sista decontarea din bugetul Casei a interventiilor medicale facute in unitatile spitalicesti private drept un semnal public extrem de de prost, intrucat nu face altceva decat sa ingradeasca dreptul pacientului de a-si alege furnizorul de servicii pe banii sai, Statul decizand in numele acestuia ce prestatie medicala trebuie sa acceseze".

"Romanii trebuie sa aiba in continuare dreptul sa isi foloseasca, fie la stat, fie la privat, sumele de bani aferente contributiilor lunare la Fondul de sanatate, urmand ca, in eventualitatea apelarii la o prestatie privata, sa achite diferenta, daca este cazul. Anul trecut, fiecare roman care a castigat un salariu mediu brut de 2.117 lei a platit la Fondul de Asigurari de Sanatate peste 600 de euro, Fond care a totalizat aprox. 4 mld euro - aparent tot insuficienti pentru ca sa sustina spitalele publice, in opinia ministrului Nicolaescu", considera ONG-ul.

In context, IPP subliniaza ca Ministerul Sanatatii trebuie sa respecte principiul beneficiului pacientului atat pentru serviciile medicale de stat, cat si pentru cele private.

"IPP sustine cu tarie, asa cum a facut si in contextul anterioarelor proiecte de lege privind reforma din Sanatate din 2012, respectarea principiului beneficiului pacientului pentru contributiile achitate, un principiu care trebuie recunoscut de Ministerul Sanatatii atat pentru serviciile pe care statul nu le poate oferi deloc, cat si pentru acelea pe care pacientul le doreste furnizate de catre un operator privat", se mai arata comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#IPP Nicolaescu drepturi pacienti, #Nicolaescu spitale private bani , #ministrul Sanatatii
Comentarii