Marea paruiala a intereselor (Opinii)

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 00:32
7732 citiri
Marea paruiala a intereselor (Opinii)
Foto: Adevarul (Arhiva)

Degeaba se straduiesc liderii USL sa transmita mesaje de pace si armonie universala in interiorul guvernarii ca din Palatul Victoria razbesc focuri de arma, deocamdata, dupa toate aparentele, doar de avertisment, dar nu m-as mira sa se lase si cu executii sumare.

Doi ministri au calcat pe bec in acest weekend. Primul a fost Eugen Nicolaescu, care a anuntat ca intentioneaza sa introduca un nou contract cadru, in virtutea caruia Casa de Sanatate sa nu mai deconteze niciun serviciu medical efectuat intr-un spital privat. Masura in sine este odioasa si incompatibila cu insasi ideea de liberalism, pentru ca incalca platitorului de asigurari de sanatate obligatorii dreptul minimal de a alege unde sa fie tratat.

Pana la urma, Casa de Sanatate nu cheltuieste mai mult cu pacientul care alege spitalul privat, pentru ca decontarea era facuta in limita unui plafon stabilit tot de CNAS, iar diferenta pana la costul total este achitata din buzunarul pacientului care doreste conditii mai bune si aparatura mai performanta.

Insa pentru sistemul public ar fi ramas mai multi bani, numai buni de acoperit tot felul de gauri negre provocate de o legislatie incompleta si pe alocuri aberanta, dar si de imense interese clientelare care capuseaza spitalele publice. Ceea ce, nu ma indoiesc, era pe placul lui Victor Ponta macar pentru ca acesta, spre deosebire de Eugen Nicolaescu, este un socialist.

Dar initiativa ministrului Sanatatii a starnit valuri uriase. Pe de-o parte, s-au revoltat pacientii din clasa medie care deveneau prizonierii unui sistem, contributia de sanatate fiind obligatorie, la care insa nu doresc sa apeleze in caz de nevoie. Adica erau buni de jumulit de bani in interesul pacientilor care se multumesc cu sistemul public de sanatate uneori chiar fara a plati vreo contributie.

Dar cel mai grav este ca s-a revoltat o alta clientela, pentru ca, sa nu fim naivi, si in medicina privata se invart interese mari si exista afaceri importante. Si nu ma indoiesc ca marii patroni din sanatate i-au rasucit, la randul lor, lui Victor Ponta mana la spate.

In plus, o fi socotit cineva ca decontarea partiala de catre Casa a unor servicii medicale obliga spitalele private sa lucreze la lumina, cu toti banii pe factura. In sistemul privat, spaga din spitalele publice devine suma impozabila, pentru ca cine face evaziune nu pupa decontare.

Asa ca eliminarea din joc a acestor spitale private poate sa provoace bugetului o paguba mai importanta decat castigul pe care mizeaza ministrul Sanatatii. Ca sa nu mai vorbim despre paguba partidelor sponsorizate de patronii din sanatate.

Asa ca, imediat, Eugen Nicolaescu a primit o linie peste degete de la vicepremierul Liviu Dragnea, care a anuntat ca asa ceva nu s-a discutat in Guvern.

A comis-o si ministrul Educatiei, care a anuntat ca nu renuta la clasa pregatitoare din toamna, dar va relaxa conditiile de inscriere. Nici n-a apucat sa apara stirea pe agentii ca Victor Ponta a sarit ca ars si l-a chemat la ordine pe Remus Pricopie pentru reinfiintarea din toamna a grupei pregatitoare la gradinite.

Este o promisiune pe care Victor Ponta o facea inca din vara trecuta si a carei indeplinire este cu siguranta pe placul multor parinti. Asa ca, daca tot nu poate da salarii si pensii mai mari, daca tot nu se tine de cuvant in privinta scaderii impozitelor, Victor Ponta se straduieste sa dea macar satisfactiile mici electoratului.

Acestea sunt simptomele unei guvernari fara principii ferme, condusa de interese conjuncturale de toate felurile care intra in conflict cu scantei.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Scandal politic în familia Dianei Șoșoacă. Silvestru, acuzații la adresa soției sale: „Cineva te îndeamnă de luni de zile să mergi la Moscova”
Scandal politic în familia Dianei Șoșoacă. Silvestru, acuzații la adresa soției sale: „Cineva te îndeamnă de luni de zile să mergi la Moscova”
Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a publicat o scrisoare deschisă, adresată soției sale. El spune că Diana Șoșoacă se lasă manipulată de cei care îi spun doar ce...
Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu: Vom câștiga toate alegerile, ”vom da viitorul preşedinte al României, pe Marcel Ciolacu”
Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu: Vom câștiga toate alegerile, ”vom da viitorul preşedinte al României, pe Marcel Ciolacu”
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat, vineri la Târgu-Mureş, că partidul e într-o situaţie similară cu cea din anul 2000, atunci când a câştigat toate alegerile. Ministrul...
#Dragnea atac Nicolaescu privat, #Ponta clasa pregatitoate gradinita , #ministrul Sanatatii