Nicolaescu: Deblocarea posturilor din Sanatate, in a doua jumatate a anului

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 15:07
1323 citiri
Nicolaescu: Deblocarea posturilor din Sanatate, in a doua jumatate a anului
Foto: Arhiva

Deblocarea posturilor din sistemul sanitar va avea loc probabil in a doua jumatate a anului, in functie de cum se va face rectificarea bugetara, a declarat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, in cadrul intalnirii cu conducerea Federatiei Sanitas.

"Deblocarea posturilor din sistemul sanitar va avea loc probabil in a doua jumatate a anului, dupa luna iulie, dupa ce vom sti cum se va face rectificarea bugetara. In acest moment, angajarile in sistem se produc dupa principiul 'pleaca un om, vine un om'.

Referitor la rectificarea bugetara, am sesizat deja Ministerul Finantelor pentru o rectificare pozitiva la Ministerul Sanatatii. Totul depinde insa de modul cum merge economia. Datele pe care le avem pana acum sunt pozitive, incurajatoare, insa trebuie sa fim prudenti si precauti, avand in vedere declinul multora dintre economiile din zona euro", a afirmat Eugen Nicolaescu.

Solutia lui Eugen Nicolaescu: Cetatenii trebuie sa fie responsabili de propria sanatate

In ceea ce priveste demiterea managerilor de spitale care nu reusesc sa imbunatateasca situatia economica a unitatilor pe care le conduc, ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca o eventuala hotarare in acest sens ar putea fi luata cel mai devreme la sfarsitul anului.

"In cazul celor 54 de spitale care sunt considerate strategice, o eventuala demitere a unor manageri ar putea avea loc la sfarsitul anului, in lunile noiembrie-decembrie, daca se va constata ca nu au reusit sa imbunatateasca situatia economica a unitatilor pe care le conduc. Concret, nu vrem sa mai avem spitale in care oamenii sa fie obligati sa aduca de acasa materiale sanitare uzuala, cum ar fi vata sau pansamentele, ci doar anumite antibiotice scumpe sau care se gasesc greu", a mai spus ministrul Sanatatii.

Nicolaescu: Coplata intra in vigoare pentru pacientii internati din 1 aprilie

Eugen Nicolaescu a precizat, totodata, ca in sedinta de Guvern de miercurea viitoare va fi supus aprobarii un proiect de Hotarare referitor la rectificarea Hotararii nr. 151/2011, privind aprobarea Planului national de paturi pentru perioada 2011-2013.

"In urma rectificarii Hotararii nr. 151/2011, va fi suplimentat numarul de paturi la nivelul anumitor unitati spitalicesti din tara, unde situatia o impune din cauza gravitatii cazurilor care se prezinta la internare. Un exemplu in acest sens il reprezinta Spitalul Orasenesc Tandarei, judetul Ialomita, unde numarul de paturi va fi suplimentat cu 70", a subliniat Nicolaescu.

Nicolaescu: Medicii din spitalele publice ar putea castiga peste 1.000 de euro

Ministrul Sanatatii a fost informat, totodata, de catre membrii Federatiei Sanitas ca in anumite spitale din tara nu se mai acorda sporuri salariale sau tichete de masa, veniturile angajatilor fiind drastic diminuate.

"Vom discuta cu reprezentatii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate aceasta problema, in sensul demararii unei reorganizari, astfel incat banii care se irosesc acolo sa vina in sistem", a mai spus Eugen Nicolaescu.

Acesta a tinut sa precizeze ca anul 2013 este un an "de supravietuire", in care trebuie sa "incepem sa facem reforma".

Citește și:
Fost secretar în Ministerul Transporturilor: Grindeanu ratează un jalon PNRR şi pune în pericol întreg programul de 30 de miliarde de euro
Fost secretar în Ministerul Transporturilor: Grindeanu ratează un jalon PNRR şi pune în pericol întreg programul de 30 de miliarde de euro
Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Horaţiu Cosma a acuzat că Sorin Grindeanu a mai ratat un jalon din PNRR care pune în pericol tot programul european în valoare de 30 de...
Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, a deschis un nou proces împotriva Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) la Tribunalul Sălaj. Bode cere anularea...