Nicolaescu ii indeamna pe romani sa-si verifice tensiunea arteriala

Duminica, 07 Aprilie 2013, ora 18:12
1959 citiri
Nicolaescu ii indeamna pe romani sa-si verifice tensiunea arteriala
Foto: Arhiva

"Verifica-ti tensiunea arteriala - Elimina riscul de infarct miocardic si accident cerebral ", este sloganul sub care Ministerul Sanatatii celebreaza Ziua Mondiala a Sanatatii.

"Actualul meu mandat, asa cum am mai spus si cu alte ocazii, va fi centrat pe preventie. Ma refer la politici si programe de preventie primara (combaterea factorilor de risc inainte de aparitia bolilor) precum si programe de preventie secundara (depistarea precoce a maladiilor deja instalate). Pentru aceasta, voi acorda o mare atentie dezvoltarii cadrului institutional necesar preventei in interiorul sistemului de sanatate. Preventia in sine este o investitie pe termen lung in sanatatea populatiei. De aceea, indemnul meu catre cetateni este sa-si verifice periodic tensiunea arteriala pentru a preveni riscul de infarct miocardic si accident cerebral", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.

Potrivit Ministerului Sanatatii, din 1950, Ziua Mondiala a Sanatatii este celebrata in fiecare an pe 7 aprilie, cu o tema care evidentiaza un domeniu prioritar pentru OMS. Ziua Mondiala a Sanatatii este o oportunitate pentru intreaga lume de a se concentra asupra unei probleme majore de sanatate publica la nivel global.

In acest an, Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema "Hipertensiunea arteriala".

HTA este o boala cronica care se manifesta prin inregistrarea de valori crescute ale tensiunii arteriale, peste limitele normale. HTA nu are simptome specifice, de aceea se mai numeste "ucigasul tacut", fiind un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, pentru inima, angina, infarctul de miocard, insuficienta cardiaca sau alte boli cardiace, renale, dar si pentru diabetul zaharat.

Exista beneficii sociale si economice semnificative atunci cand depistarea hipertensiunii se face precoce, se utilizeaza medicatia adecvata si se monitorizeaza ulterior de catre medicul curant, mai spun sursele citate.

Specialistii sunt de parere ca hipertensiunea arteriala poate fi prevenita printr-un control al factorilor de risc, cum ar fi dieta nesanatoasa, consumul de alcool si tutun si lipsa de activitate fizica. Daca nu se iau masuri la momentul potrivit pentru a reduce expunerea la acesti factori, incidenta bolilor cardiovasculare, inclusiv hipertensiunea, poate creste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eugen Nicolaescu Ziua Sanatatii , #ministrul Sanatatii