Nicolaescu: In 2012, doar 2% dintre romani s-au internat in spitalele private

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 23:13
5589 citiri
Nicolaescu: In 2012, doar 2% dintre romani s-au internat in spitalele private
Foto: Antena 3

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicoalescu, este de parere ca "logic ar fi ca orice banut din sistemul public sa se duca in sistemul public", notand ca, in anul 2012, doar 2 la suta dintre pacienti s-au orientat catre sistemul privat.

"Sunt circa 20 la suta (dintre romani - n.red.) care au capacitatea financiara sa se indrepte si catre sectorul privat, poate si pe asta s-a mizat", a spus ministrul Sanatatii, vineri seara, la Antena 3.

Acesta a notat ca, in anul 2012, spitalele private au asigurat internarea a aproape 60.000 de romani, fata de 2.825.000 de romani care s-au internat in spitalele din sistemul public. Astfel, procentul romanilor care a apelat la sistemul privat de sanatate in anul 2012 a fost de circa 2 la suta.

Nicolaescu: O parte din spitalele private vor continua sa fie finantate de stat (Video)

Nicolaescu a completat ca, pentru pacientii din sistemul privat, s-au asigurat servicii medicale din asigurarile de sanatate de 216 milioane de lei, adica aproape 50 de milioane de euro, care reprezinta 3,9 la suta din sistemul spitalicesc. Totodata, a amintit ca decontarile se fac doar de catre CNAS, insa ministerul nu are acces la datele de acolo, deoarece "Casa e condusa in continuare de un pedelist si pedelistul face ce vrea".

"Logic ar fi ca orice banut din sistemul public sa se duca in sistemul public. Sistemul privat s-a dezvoltat pe diverse domenii de activitate. In ultimii ani, s-a vazut o anumita slabiciune. Si a inceput sa se infrupte acest sector din banul public. Stim ca ambulatoriile de specialitate in cea mai mare parte sunt private, cele mai mari laboratoare sunt private.

A existat o dorinta investitionala, mizandu-se si pe faptul ca sectorul public este incapabil sa aiba bani sa faca investitii", a explicat ministrul Sanatatii.

Arafat, despre finantarea pentru sistemul privat si unde pot lucra medicii

Deputatul liberal a afirmat ca, "din punctul de vedere al oamenilor, sanatatea nu are culoare politica", iar "omul are nevoie ca statul roman sa ii asigure acele conditii minimale ca starea lui de sanatate sa nu fie periclitata".

"Dupa ce stabilim bugetul, o sa incep discutii cu tot mediul privat. Vom finanta pentru mediul privat in continuare medicina de familie, medicina de ambulatoriu", a mai subliniat Nicolaescu.

Acesta a mentionat ca, in 2013, vor fi probleme de finantare, deoarece bugetul nu este finalizat, fiind "un an foarte sarac, in care sa platim datorii din anul anterior".

"Cele mai ieftine servicii sunt pe medicina de familie si in parte de ambulatoriu. Sa mentinem sistemul spitalicesc si sa crestem banii la medicina de familie si la prespitalicesc, pentru ca cele mai multe cazuri se pot rezolva aici. Avem 53 de spitale pe care vrem sa le facem de excelenta, care sa rivalizeze cu orice sistem privat", a declarat ministrul.

Nu in ultimul rand, Eugen Nicolaescu a afirmat ca datoria totala a CNAS fata de spitale depaseste sute de milioane de euro, bani care urmeaza sa fie platiti pana la finalul anului 2014, cand se va respecta o directiva a Uniunii Europene care prevede o perioada de 60 de zile de la fata facturarii pana la data decontarii.

Interzis si la public, si la privat! Doamne fereste, cum sa facem asa ceva?

Ministrul Sanatatii a dezmintit totodata ca medicilor de la stat li se va interzice sa lucreze si in mediul privat.

"Doamne fereste, cum sa facem asa ceva? Din sistemul public ne pleaca medici pe capete, ne pleaca asistenti pe capete. Ce sa le spunem? Fratilor, alegeti intre privat si public?", a intrebat deputatul PNL.

Acesta a vorbit si despre salariile rezidentilor, precizand ca in anul 2013 nu va fi crescut niciun salariu si a amintit ca salariile acestora erau de 330 de lei in 2006, triplate pana in 2008, dupa care reduse la 770 de lei de guvernarea Boc.

Eugen Nicolaescu a mentionat insa ca se va ajunge la un salariu al rezidentilor de 1.050 de lei, in luna februarie.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Eugen Nicolaescu sistem privat sanatate, #Nicolaescu spitale private, #Nicolaescu medici privat public, #Eugen Nicolaescu pacienti sistem sanatate , #ministrul Sanatatii