Nicolaescu nu intelege protestul medicilor: De ce fac greva acum si nu cand li s-au taiat salariile? (Video)

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 14:40
2347 citiri
Nicolaescu nu intelege protestul medicilor: De ce fac greva acum si nu cand li s-au taiat salariile? (Video)
Foto: Arhiva

Ministrul Sanatatii s-a aratat foarte nedumerit in ceea ce priveste protestul medicilor din Romania. Eugen Nicolaescu a sustinut ca nu intelege de ce aceasta greva se intampla acum, si nu in vremea guvernarii Emil Boc, atunci cand salariile le-au fost taiate cu 25%.

"La aceasta manifestare participa, in general, asistentii medicali, moasele, infirmierele, si pe buna dreptate, pentru ca au lefuri mici. Dar nu inteleg de ce fac acum, pentru ca in 2010 au avut taieri de 25 la suta si nu au facut greva. Acum fac greva. Cum s-au descurcat trei ani cu lefuri taiate 25 la suta este greu de discutat", a spus ministrul Sanatatii, potrivit Mediafax.

Ministrul promite ca va incerca sa majoreze veniturile personalului medical, dar ca o va face pe rand, in transe. Potrivit oficialului, o parte dintre angajatii sistemului medical de stat ar putea primi o crestere in primul semestru I din 2014, urmand sa se incerce inca o majorare in a doua parte a anului.

Greva in sanatate: Medicii nu vor lucra intre orele 8.00 - 10.00 (Video)

"Din punctul meu de vedere, toate canalale sunt deschise, toate solutiile tehnice si juridice sunt deschise", a mai spus Nicolaescu.

Luni, medicii din mai multe spitale au intrat in greva de avertisment, intre orele 08.00 si 10.00. In acest interval orar s-a asigurat doar tratarea cazurilor urgente.

Liderul Federatei Sanitas, Marius Sepi, a precizat ca greva de avertisment nu a afectat internarile de urgenta si ca a cerut liderilor din unitatile sanitare sa transmita managerilor lista nominala a persoanelor care sunt in greva.

Care sunt solicitarile medicilor

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca luni dupa-amiaza vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sanatatii, in vederea semnarii contractului colectiv de munca la nivel de sector. Federatia mai urmareste sa obtina si cresterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar si deblocarea a peste 1.200 de posturi in sistem.

Negocieri vor mai avea loc marti si miercuri, iar incepand de joi, pe termen nelimitat, este programata greva generala.

Angajatii din sanatate cer minimum 6 la suta din PIB pentru Sanatate, o legislatie care sa garanteze independenta profesionala a celor care lucreaza in sistemul public si privat, o lege a salarizarii specifica sistemului de sanatate, apararea demnitii si renuntarea la denigrarea profesionistilor de catre autoritati, organizarea unitatilor medicale cu paturi in sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte si de calitate pentru pacienti, precum si consultarea reala a Coalitiei Profesionistilor din Sanatate cu privire la orice masura ce poate afecta functionarea sistemului de sanatate.

Quarterly Report - Editia 4

Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit luni, 20 mai, pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia...
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
#Eugen Nicolaescu greva medici, #protest medici salarii greva, #Nicolaescu ministrul Sanatatii greva medici, #proteste ministru Sanatate , #ministrul Sanatatii