Nicolaescu: Putem sa crestem finantarea sistemului sanitar pana la 6%

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 21:18
1232 citiri
Nicolaescu: Putem sa crestem finantarea sistemului sanitar pana la 6%
Foto: Arhiva

Ministerul Sanatatii a identificat impreuna cu reprezentantii Coalitiei profesionistilor din Sanatate mai multe solutii pentru a rezolva unele din revendicarile angajatilor din sistem, a declarat duminica intr-o conferinta de presa ministrul Eugen Nicolaescu.

Potrivit reprezentantului Ministerului Sanatatii, principala problema care nu poate fi rezolvata imediat este cea privind alocarea a 6% din PIB acestui domeniu, despre care Nicolaescu a sustinut ca va creste gradual pana in anul 2016 conform programului de guvernare.

"Am convenit ca putem sa crestem finantarea sistemului sanitar ca sa ajungem la 6% si din alte surse. Am identificat inca patru alte canale. Urmeaza sa le aprofundam, sa le analizam cu mai mult profesionalism si in final toate sa mearga sa fie apreciate de catre Guvern.

Am identificat multe solutii la problemele pe care coalitia le-a ridicat, avem pentru o mare parte dintre ele termene si modalitati de realizare chiar daca nu pot fi rezolvate imediat ne-am propus anumite etape prin care sa ajungem la solutionare si avem un singur punct in divergenta care nu depinde rezolvare numai de Ministerul Sanatatii. Am convenit cu acest obiectiv (6% din PIB - n.red.) trebuie sa il atingem conform programului de guvernare in 2016, dar pana atunci nu trebuie sa se astepte si ca este nevoie sa se faca o prioritizare a modului in care se vor aloca procente in fiecare an ca sa se ajunga la acest stadiu", a declarat Nicolaescu.

Medicii picheteaza luni sediile Ministerului Finantelor si Ministerului Sanatatii (Video)

Potrivit demnitarului, vor fi gasite trei cai de solutionare prin care sa statueze in Legea 95 ca personalul medical nu face parte din categoria functionarilor publici si nu poate fi asimilata acestei profesii de personal.

" (...) Exista probleme din practica pe care medicii mi le-au sesizat referitoare la confidentialitatea convorbirilor dintre pacient si medici care trebuie protejate de data aceasta si sa fie clar prin lege sub atentionarea de sanctionare daca nu se respecta prevederea legala. Eventual sa facem o modificare a Codului Penal la care iarasi trebuie sa avem un punct de vedere al Ministerului Justitiei in ceea ce inseamna ca interceptarile convorbirilor telefonice dintre medic si pacient nu pot utilizate in afara cadrului legal", a afirmat ministrul.

El a spus ca in cazul in care Guvernul va acorda indexari salariale in anul 2014, personalul sanitar ar trebui sa aiba prioritate si totodata acordarea indexarii sa se faca in procente mai mari pentru personalul cu salarii mai mici si in procente mai mici pentru personalul cu leafa mai mare.

Nicolaescu invita medicii protestatari la discutii: Si eu imi doresc luna de pe cer, dar nu se poate

Referindu-se la medicina scolara, Nicolaescu a spus ca s-a decis formarea unui colectiv care sa arate clar care sunt obiectivele, cum pot fi ele atinse, care vor fi instrumentele pentru a atinge aceste obiective.

"Am avut cateva discutii pe medicina scolara si cea dentara. A ramas aici sa facem un colectiv care sa ne spuna pana la urma foarte clar care sunt obiectivele medicinei scolare, cum pot fi ele atinse, care vor fi instrumentele pe care le vom avea la dispozitie ca sa le atingem. Am convenit impreuna cu cei care reprezinta medicina scolara sa facem aceasta trecere in revista si in final sa gasim solutii pana la sfarsitul anului iar anul urmator in prima parte a anului impreuna si cu MEN care se ocupa de partea de invatamant superior sa gasim care sunt acele modificari legislative necesar ca sa putem sa atingem obiectivele pe care ni le-am propus", a mai spus demnitarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Eugen Nicolaescu ministru spitale buget, #Sanatate buget crescut ministru, #buget sanatate , #ministrul Sanatatii