Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Nicolaescu: Sunt medici care lucreaza doua ore si restul stau de vorba. N-am promis ca rezolvam problemele

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 22:45
4090 citiri
Nicolaescu: Sunt medici care lucreaza doua ore si restul stau de vorba. N-am promis ca rezolvam problemele
Foto: B1 Tv

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca exista si medici care "lucreaza o ora, doua pe zi", in sistemul romanesc de sanatate, pe care l-a catalogat drept nemultumitor si a precizat ca USL nu s-a angajat in campania electorala sa-i rezolve problemele.

" (Sistemul sanitar - n.red.) nu multumeste pacientul, nu multumeste medicul si asistentul medical. Nu mai vorbesc de conditiile de munca. Lipsesc in foarte multe spitale echipamente de inalta generatie, care sa ii ajute pe medici sa puna diagnostice si corecte, si foarte repede.

Cat timp cetatenii si personalul medical nu sunt multumiti, cum sa fie multumita autoritatea statului?", a declarat ministrul Sanatatii, miercuri seara, la B1 Tv.

Nicolaescu: Serviciile medicale de baza trebuie insotite de asigurari private

Acesta a explicat ca "nimeni nu s-a angajat in campania din anul 2012 sa rezolvam problemele din sistemul sanitar".

"Nici daca am avea toti banii din lume, nu am avea posibilitatea sa rezolvam probleme, pentru ca nu avem capacitatea de absorbtie. Sunt foarte multe spitale din Romania care consuma bani in mod nejustificat", a explicat ministrul.

Veniturile rezidentilor vor creste in 2014, vor primi si burse

Deputatul liberal a criticat si medicii din spitalele din Romania, care, potrivit acestuia, lucreaza o ora sau doua pe zi.

"Pe sectie exista uneori chiar si 14 medici care lucreaza o ora sau doua sau trei pe zi. Restul citesc, stau de vorba sau pleaca la alte cabinete private in timpul lucrului.

Daca managerul sau seful de sectie si-ar face datoria, atunci s-ar deschide cabinetul de consultatii de ambulator, iar medicul, din cele sapte ore de munca pentru care este platit, ar sta o ora sau doua pe sectia respectiva si in rest s-ar duce la consultatii", a afirmat ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu, despre exodul medicilor rezidenti si coruptia din spitale - Interviu

In ceea ce-i priveste pe medicii rezidenti, Eugen Nicolaescu a afirmat ca veniturile acestora vor creste "substantial" in anul 2014, iar cei mai merituosi vor primi chiar si bursa.

"In 2006, medicul rezident avea 330 de lei, in 2008 avea 1.100 de lei. Eu le-am crescut de trei ori. Acum au aproape aceeasi leafa. Le-am spus ca bugetul lui 2013 nu-mi permite mariri, dar in 2014 vom avea cresteri substantiale pentru medicii rezidenti.

(...) O sa dam in completare o bursa, care sa se ataseze salariului pe care-l are (rezidentul - n.red.) si sa-i creasca bugetul net. Bursa va fi platita din bugetul de stat", a subliniat ministrul.

Nicolaescu: Sunt suficiente 2-3 consultatii la medicul de familie

Acesta si-a manifestat speranta unui buget mai mare pentru anul 2014, afirmand ca ministerul nu a introdus coplata pentru a aduce bani in spitale, ci pentru a descuraja internarile care au pus presiune pe spitale.

Totodata, Nicolaescu a mentionat ca toate spitalale vor avea fonduri pentru a functiona cel putin pana la sfarsitul anului, insa sunt multe spitale care nu si-au chibzuit putinele fonduri pe care le au.

"Realitatea medicala a anului viitor va fi adevarul. Anul acesta, oamenii au impresia, traiesc cu iluzia ca te poti adresa sistemului medical si iti ofera totul gratis, ceea ce stii bine ca nu se poate.

De la anul oferim adevarul - pachetul de servicii medicale de baza. Fiecare catatean va avea dreptul la anumite tipuri de servicii de baza, utilizand medicina bazata pe dovezi", a precizat ministrul Sanatatii, care a adaugat ca toate serviciile incluse in pachetul de baza vor fi gratuite, asa cum vor ramane si urgentele.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Eugen Nicolaescu crestere venituri rezidenti, #crestere salarii rezidenti, #Nicolaescu coplata, #Nicolaescu fonduri spitale, #Nicolaescu nemultumire spital, #Nicolaescu servicii medicale gratuite , #ministrul Sanatatii