Ziare.com

Vaccinul antigripal pentru 2013-2014 va fi produs la Institutul Cantacuzino

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 21:08

   

Vaccinul antigripal pentru 2013-2014 va fi produs la Institutul Cantacuzino
Vaccinul antigripal pentru sezonul 2013-2014 va fi produs la Institutul Cantacuzino, fiind deja comandate 1,5 milioane de doze, in bugetul pe anul in curs figurand opt milioane de lei pentru reluarea activitatii unitatii, a declarat luni ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

"Am prins in bugetul pe anul 2013 suma de opt milioane de lei pentru pregatirile necesare reluarii activitatii Institutului Cantacuzino. Dupa ce vor fi alocati banii, ei au zis cu aproximatie sase luni pentru a finaliza toate lucrarile, astfel incat sa aiba GMP (Good Manufacturing Practice - n.red.), sa-si finalizeze linia de fiolaj si tot ce mai au pe acolo. Pentru sezonul viitor vom face 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino. Ei mi-au promis ca la 30 septembrie sunt cu totul pusi la punct ", a precizat ministrul Sanatatii.

Totodata, ministrul Sanatatii a spus ca pentru Institutul Cantacuzino mai sunt pregatite inca doua milioane de lei.

"Si avem doua milioane de lei tot pentru ei (Institutul Cantqacuzino - n.red.), pentru actiuni nedesfasurate. Altfel spus, doua milioane de lei este suma care n-a fost prinsa pe un anume proiect, este prinsa tot pentru Institutul Cantacuzino, pentru preluarea sectiei care este inchisa la Antibiotice Iasi.

Aveau o sectie acolo la Iasi, pe care vom incerca s-o transferam la Bucuresti. Ramane sa facem o analiza. Eu am prins o suma care sa asigure si alte tipuri de vaccinuri", a adaugat Eugen Nicolaescu.

Potrivit ministrului, Romania trebuie sa devina independenta pe principalele tipuri de vaccinuri si chiar un exportator al acestor produse in zona.

"Inca nu pot spune despre ce vaccinuri vorbesc, dar cu certitudine unul este vaccinul antigripal", a mai spus Nicolaescu.

1,5 milioane de doze vor fi fabricate in 2013

Ministrul Sanatatii a explicat ca pentru vaccinul antigripal au fost prinsi in bugetul din 2013 bani pentru fabricarea a 1,5 milioane de doze.

"Acestea le voi lua de la Cantacuzino. Sunt mai ieftine de trei ori decat sa iau din import. Eu asa sper. De aceea am si micsorat suma la antigripal in buget, special ca o sa iau de la Cantacuzino. De aceea le dau banii de investitii", a spus Eugen Nicolaescu.

Acesta declara, in 21 decembrie 2012, ca are ca prioritate la preluarea mandatului de ministru al Sanatatii repornirea productiei la Institutul Cantacuzino. Nicolaescu si-a exprimat atunci indignarea in legatura cu decizia "unor persoane" de a inchide Institutul Cantacuzino.

Dozele pentru vaccinarea antigripala, cumparate din strainatate in 2012

Dozele pentru vaccinarea antigripala au fost cumparate in 2012 din strainatate, deoarece Institutul Cantacuzino si-a inchis linia de productie.

Anul 2012 a fost astfel primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie.

In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccinuri.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2371 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se intorc ceva lucrruri la Rromanica?

Sa fie intr-un ceas bun! Poate si alte ramuri ale fostei economiei se vor intoarce la a produce bunuri in tara!?
Ati distrus o economie si ati inregimentat o natie la nivel de "consumator" garantata pentru je-gu-rile din vest!
Multumiti celor pe care in timpenie ii votati an de an...

 

De ce te faci prostovan, incult si ignorant!

Chiar daca ai dreptate in comentariul tau, tara se numeste Romania nu Romanica! Romanica poate e maica-ta sau bunica-ta dar nu tara noastra!Platforma pentru solutionarea online a litigiilor