Virusul Eugen Nicolaescu bantuie iarasi prin spitale (Opinii)

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 22:18
3570 citiri
Virusul Eugen Nicolaescu bantuie iarasi prin spitale (Opinii)
Foto: Arhiva

Dupa ce, in mandatul anterior, ministrul Eugen Nicolaescu pusese sistemul sanitar pe butuci prin inlocuirea medicilor din conducerea spitalelor cu contabili de profesie, acum incearca sa plaseze in deriva si clinicile private, care nu vor mai putea presta servicii platite de CNAS.

Doctrina cusuta cu ata alba

Logica domnului ministru spune ca nu este normal sa plateasca statul si sa incaseze privatii. Normal ar fi sa incaseze tot statul ce plateste statul, ca sa iasa socotelile contabile tandi pe mandi.

Ar fi fost tandi, ar fi fost si mandi, daca CNAS era un fel de hazna cu banii statului. Dar nu e asa. Acolo sunt numai banii nostri, asta o stie orice contabil, chiar si stagiar.

Sunt banii munciti de noi, banii cu care am cotizat o viata intreaga, pentru ca atunci cand vom fi bolnavi, sa-i putem folosi asa cum e mai bine pentru noi, nu asa cum este mai convenabil pentru Guvern, mai sforaitor pentru ministru sau mai in interesele partidului.

Acum, dupa ce am cotizat toata viata din salariul nostru, cand a venit vremea sa ne vedem de sanatate, vine - hop - contabilul din fruntea ministerului si hotaraste dansul ce vor face altii cu banii nostri, exact ca pe vremea socialismului victorios de pe timpuri. Halal doctrina liberala!

In plus, trebuie sa recunoastem o realitate. Cozile si imbulzelile de altadata din spitale si clinici au disparut nu pentru ca ar fi luat domnul Nicolaescu vreo masura manageriala de top in timpul primului sau mandat. Au disparut pentru ca multimea a mai cerut trimiteri si la clinicile private, care au preluat o buna parte din flux.

Ministrul ne nationalizeaza banii

Asta a fost optiunea multimii, adica a bolnavilor. Daca statul ar fi fost un bun organizator si ar avea acea capacitate de management pe care nu pare s-o aiba contabilul din fruntea Ministerului Sanatatii, bolnavii n-ar fi stat imprastiati pe la unitatile private. Ar fi fost bucurosi sa se trateze la stat.

Acum, insa, ministrul incearca sa-i adune cu forta inapoi la unitatile publice pe toti cei imprastiati, fara sa gandeasca poate la cata inghesuiala va iesi de aici, cata imbulzeala de nedescris si cata nelipsita coada, cu numar de ordine luat din zori, ca inainte de '89.

Numai ca nu e vorba doar de spitale si clinici. Astazi, o mare parte din investigatii - indeosebi analiza sangelui - se executa in laboratoare private, unde adesea sunt comandate chiar de unitati ale statului.

Dar asta nu e tot. Dupa ce ni se nationalizeaza banii nostri, cotizati luna de luna, dupa ce ne vom imbulzi la cozi interminabile, se mai creeaza si conditiile ideale pentru acel mediu functionaresc si deloc medical, unde infloreste spaga.

Vorba proverbului: ai spaga, ai parte

N-as vrea sa-si inchipuie cineva ca atribui acest cuvant sever si vulgar atentiei pe care ar oferi-o cineva de buna voie si din recunostinta chirurgului care - poate - i-a salvat viata.

Spaga este moneda cu care iti castigi un loc in fata la coada, ca s-o iei inaintea altora, este speraclul cu care patrunzi in institutie atunci cand altii n-au voie sa intre si bagheta magica, facuta ca sa ai parte de micile privilegii pe care clinicile, spitalele si laboratoarele private abia le-au desfiintat, iar noul ministru abia le reinfiinteaza.

Dar nici asta nu e tot. Luni dimineata, un post TV cita spusele economistului unei clinici private. Conform opiniei sale, foarte rezonabila de altfel, actualele preturi din unitatile private sunt determinate nu numai de costul serviciului propriu zis, dar si de rentabilitate.

Daca va scadea dramatic numarul pacientilor - si asta doreste domnul Nicolaescu - rentabilitatea se va putea mentine numai prin cresterea tarifelor.

Obligarea omului sarac sa recurga numai la serviciile sectorului public va determina inevitabil o explozie a preturilor in serviciile sanitare private. Omul va avea de ales: ori vine cu noaptea-n cap sa stea la coada, ori plateste de se usuca.

Acolo vor avea acces numai pacienti de top si persoane cu conturi zdravene in banca. Acestia insa sunt putini.

Pacienti putini inseamna incasari mici, venituri mici, activitati restranse. Activitati restranse poate insemna chiar disponibilizarea unor specialisti, care in prezent se multumesc cu modestele venituri din sectorul public, contand ca le completeaza cu cele din sectorul privat.

Nu poate anticipa nimeni ce se poate intampla daca se va restrange acest sector, dar in conditiile cand Romania e cunoscuta cu rata ei ridicata de emigrari in domeniul medical, n-ar fi exclus ca masura propusa de ministrul Sanatatii sa incurajeze un nou val de plecari, chiar si dintre putinii specialisti care ne-au mai ramas. Oare nu ne batem singuri cuie in pantof?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Eugen Nicolaescu spitale private, #finantare spitale private stat , #ministrul Sanatatii