Eugen Nicolaescu: PNL a crescut artificial in USL. E o dovada de tarie sa recunosti ca ai gresit Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 12:39
5720 citiri
Eugen Nicolaescu: PNL a crescut artificial in USL. E o dovada de tarie sa recunosti ca ai gresit Interviu

Ponta e primul care nu lupta cu regimul Basescu, s-a inteles cu Traian Basescu pe multe lucruri, il suspectez de multe lucuri, inclusiv de blat cu presedintele, afirma vicepresedintele PNL Eugen Nicolaescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Eugen Nicolaescu sustine ca liberalii sunt mai uniti ca niciodata si ca majoritatea primarilor sunt de acord cu iesirea de la guvernare: "sunt foarte multi primari, majoritatea, care ne-au reprosat ca am stat la guvernare cu PSD, pentru ca ei nu au beneficiat cu nimic: de ce sa ne compromitem cu socialistii daca tot nu luam nimic de la ei?".

Vicepresedintele PNL a admis ca liberalii au pierdut un segment de electorat antiBasescu, dezamagit de ruperea USL, si a aratat ca liberalii isi asuma anumite erori in parteneriatul cu PSD.

Eugen Nicolaescu se asteapta ca dupa europarlamentare viata politica sa sufere schimbari majore si considera necesara o constructie de dreapta puternica, menita sa se opuna eficient PSD.

Cititi in interviu ce crede Eugen Nicolaescu despre cazul Stroe, despre o eventuala rocada Antonescu-Iohannis in perspectiva prezidentialelor, dar si despre apropierea de PDL.

De ce a fost conducerea PNL atat de intransigenta cu dl. Stroe, un vechi liberal de mare incredere pana nu demult?

Grupul parlamentar, in majoritate, a fost foarte nemultumit de declaratiile publice ale d-lui Stroe. In interior toti facem declaratii, dar nu faci declaratii publice impotriva deciziilor partidului. Si grupul parlamentar PNL a solicitat sa se ia o decizie clara impotriva d-lui Stroe. Biroul Politic a propus sanctiunea, a dat un semnal politic, dar decizia va fi luata de Delegatia Permanenta.

Sunteti de acord cu excluderea d-lui Stroe?

Eu cred ca Radu Stroe a ales singur drumul excluderii. El a mai fost exclus din partid de vreo doua ori. A fost exclus in 1992 din PNL de Radu Campeanu si s-a dus la PL in '93. A fost exclus si de acolo impreuna cu Valeriu Stoica dupa care s-a intors in 1994 in PNL, cand acesta era condus de Mircea Ionescu Quintus. Se pare ca vrea din nou sa fie exclus. Poate vrea sa se duca in alta parte.

Unde?

Si eu ma intreb unde vrea sa se duca.

Din afara, PNL pare impartit intre doua tabere. Cei care, precum Radu Stroe sau Daniel Chitoiu, regreta ruperea USL si ii reproseaza lui Crin Antonescu aceasta decizie, si cei, precum Ludovic Orban, care s-au opus crearii USL si i-au reprosat constant lui Crin Antonescu alianta cu PSD. Este PNL intr-un echilibru fragil intre aceste tabere?

Intr-o democratie interna de partid functioneaza majoritatea si minoritatea. Va aduc aminte ca decizia iesirii de la guvernare a fost luata de Delegatia Permanenta intr-o proportie covarsitoare. Aceea e tabara, nu o minoritate de cativa oameni care poate ca sunt mai vocali, poate se exprima mult in media, poate ca au relatii cu media. Dar in termenii democratiei interne de partid, cei proPSD sunt o minoritate. Si cei antiPSD, la constituirea USL, au fost putini, a fost votul majoritar dintr-un congres.

Cand a plecat Tariceanu, toata lumea a zis ca se rupe PNL. N-a plecat nimeni dupa el. Nu sunt tabere. E un partid care a devenit si mai unit si mai puternic. Culmea, la PNL nu vorbim neaparat de solidaritate. Ea e specifica partidelor socialiste. PNL e un partid de individualitati. Si, totusi, noi am fost solidari.

Si in teritoriu aveti aceeasi solidaritate? Primarii ramasi fara bani sunt la fel de multumiti de solutia iesirii de la guvernare? Inclusiv dl. Antonescu recunostea ca sunt probleme, de exemplu la Craiova unde s-a si dus sa calmeze spiritele.

Primarii sunt primii care se duc unde cred ca e mai bine pentru comunitatea lor. Din pacate, asa se intampla. Dar, in acelasi timp, sunt foarte multi primari, majoritatea, care ne-au reprosat ca am stat la guvernare cu PSD pentru ca ei nu au beneficiat cu nimic: de ce sa ne compromitem cu socialistii daca tot nu luam nimic de la ei, mai bine pe picioarele noastre?. Ei sunt majoritatea.

Nu v-ati compromis deja? Nu e greu sa dai in Guvernul Ponta din Opozitie dupa ce ai facut parte atata vreme din guvernarea Ponta?

Nu e dificil sa dai in cineva care nu-si respecta angajamentele si e imoral. Ba chiar e o dovada de tarie sa recunosti ca ai gresit si ca ai avut asteptari mai mari decat realitatea.

Ce erori?

Eu va dau exemplul meu. In mai anul trecut presa a difuzat pe surse declaratia mea dintr-o sedinta a BPN, cand am spus ca Victor Ponta a blocat reforma in sanatate. N-am spus-o degeaba. A fost o eroare ca nu am acceptat sa comentez aceasta declaratie, sperand ca lucrurile intamplate in 5 luni se pot rezolva in urmatoarele 7. Ca dovada tot acolo am ajuns. Reforma nu se face. De fapt, era o premeditare a PSD.

Noi am crezut ca lucrurile nu erau asezate, ca trebuie unse rotitele mecanismului. Imi asum aceasta eroare. Asa s-a intamplat in toate domeniile de activitate. Cand am acceptat ca din ministere sa se ia substanta. Din Ministerul Economiei s-au desprins alte ministere, din Ministerul Mediului s-a rupt Ministerul Padurilor. Nu avem o problema sa recunoastem.

O parte din electoratul USL pare sa va reproseze totusi ruptura, ca dovada sondaje invocate si de dl. Stroe si de dl. Orban, care arata o scadere a PNL catre 15%.

Cand am creat USL, am creat o speranta oamenilor. Si PNL a crescut arificial la acea vreme, cu o parte dintre acei votanti care nu au fost nici ai PNL, ci ai USL, votanti antiBasescu, care au crezut ca USL o sa fie o forta foarte importanta care va lupta cu regimul Basescu.

Ei au fost dezamagiti la iesirea PNL de la guvernare si ei au provocat scaderea initiala a scorului electoral. Ulterior, am constatat ca ne-am repozitionat pe electoratul traditional si o parte din dezamagitii liberali au inceput sa-si reconsidere atitudinea fata de PNL.

Mai luptati cu regimul Basescu? PSD si Victor Ponta spun ca nu.

Ponta e primul care nu lupta cu regimul Basescu. El a semnat pactul de coabitare. El s-a inteles cu Traian Basescu in privinta procurorilor si pe multe alte lucruri. Nu noi.

Il suspectati pe premier de "blat" cu presedintele?

Il suspectez pe Victor Ponta de foarte multe, inclusiv de ceea ce spuneti dvs. PNL nu are nicio relatie cu Traian Basescu. Noi incercam sa ne gasim drumul prin ceea ce oferim noi.

Drumul acesta duce si spre o alianta cu PDL dupa europarlamentare pentru sustinerea unui candidat unic?

Eu cred ca viata politica va suporta destul de multe schimbari importante dupa europarlamentare, PSD nu va lua cat spera, PNL va lua mai mult decat e creditat astazi. Dupa alegeri, PNL trebuie sa fie atractia in jurul careia sa se realizeze unificarea dreptei. E important ca in Romania sa construim o dreapta puternica, iar in acest echilibru stanga-dreapta, cetateanul sa poata opta mai usor.

Deci vedeti o apropiere de PDL?

Nu stiu daca se numeste apropiere. Eu cred ca se cheama o constructie rationala, pentru a oferi o alternativa viabila si credibila. Vorbim de vot util pentru a nu lasa stanga sa faca ceea ce vrea. In Romania s-au mai facut constructii politice aparent ciudate pentru a anihila partidul-stat si pericolele pentru democratie. PNL, de dreapta, s-a unit cu PD, de stanga, in Alianta DA, iar constructia a reusit sa disloce PSD.

Regretati Alianta DA?

Nu stiu daca o regret. La vremea aceea, a fost necesara.

Ar fi necesara si la vremea aceasta?

Acum cred ca dreapta ar trebui sa se gandeasca serios la adunare. Iar PNL poate sa atraga si sa dea coerenta politicilor de dreapta.

PNL ar fi dispus sa schimbe candidatul la prezidentiale, de exemplu, sa faca o rocada Antonescu-Iohannis, inclusiv in ipoteza unei constructii de dreapta?

Chiar dl. Antonescu a spus ca vom discuta candidatul la presedintie dupa europarlamentare si mai ales vom evalua sansele ca acest candidat al nostru sa bata pe oricine si sa castige Presedintia. De la evaluarea sanselor trebuie sa plecam si pe sondaje cele mai mari sanse le are in acest moment Crin Antonescu.

Sondajele il plaseaza la un nivel mai bun de incredere pe dl. Iohannis.

Eu vorbesc despre intentie de vot, nu trebuie sa le amestecam. La intentie de vot cel mai bine sta Antonescu. Si daca dupa europarlamentare PNL va avea un scor peste 20% si sansele lui Crin Antonescu vor creste considerabil. Evaluarea trebuie sa fie rationala.

Si daca va fi sub 20%?

Crin Antonescu insusi a spus ca in acest caz va demisiona din conducerea PNL si, evident, ii vor scadea si sansele la presedintie. Lucrurile se leaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Eugen Nicolaescu PNL, #Nicolaescu Ponta reforma sanatatii, #PNL PSD USL, #PNL PDL , #PNL