Fuziunea PNL-PDL avanseaza rapid in Bucuresti. Va fi reprimit Tariceanu?

Luni, 23 Iunie 2014, ora 07:35
6028 citiri
Fuziunea PNL-PDL avanseaza rapid in Bucuresti. Va fi reprimit Tariceanu?
Foto: privesc.eu

Fuziunea dintre PNL si PDL este intr-un stadiu "foarte avansat" in Capitala, chiar daca la un moment dat au existat si "complicatii", spune Eugen Nicolaescu, presedintele PNL Bucuresti, care anticipeaza insa ca procesul se va incheia abia in 2017, dupa alegerile parlamentare.

Astfel, la nivelul Capitalei, fuziunea dintre cele doua partide a evoluat de la etapa in care "toata lumea a inteles necesitatea ei" si "nici o organizatie de sector nu si-a exprimat vreun dubiu sau impotrivirea", pana la etapa in care au loc intalniri intre conducerile organizatiei municipale si de sectoare de la PNL si PDL pentru modificarea si armonizarea statutelor celor doua partide, intre care exista acum "diferente majore", a declarat Eugen Nicolaescu pentru Ziare.com.

"Chiar daca s-au complicat la un moment dat, pana acum lucrurile sunt foarte clare. Va imaginati ca venirea echipei Chiliman-Moisescu la PDL nu putea sa treaca neobservata, dar la discutia de joi, la care au participat si domnii Chiliman si Moisescu, toata lumea a privit in viitor si nimeni nu s-a mai uitat in urma. Si asta este un lucru bun", a declarat Eugen Nicolaescu.

Andrei Chiliman a intrat in PDL direct prim-vicepresedinte

Presedintele liberalilor bucuresteni a mai precizat ca s-a ajuns la o concluzie, "aproape in unanimitate", in ceea ce priveste modul in care vor functiona la nivel local noile organizatii comune.

"Am decis ca unim cele doua birouri de conducere ale fiecarui sector in parte, iar daca unul este mai mic decat celalalt, ca numar, il crestem pe cel mai mic la nivelul celui mai mare, astfel incat sa nu cream probleme, discutii, tensiuni, iar conducerea efectiva sa fie facuta de cei doi actuali presedinti in exercitiu, pe sistemul de co-presedintie.

Pasul urmator este, credem noi, 2017, adica dupa alegerile parlamentare din 2016, daca vor fi la termen, cand va trebui sa fie un congres normal, la fel ca dupa fiecare rand de alegeri parlamentare. Atunci sa se revizuiasca statutul si sa se faca absorbtia lina a tuturor membrilor din cele doua partide si sa se faca un singur organism unic, la nivelul fiecarei organizatii in parte", a explicat Eugen Nicolaescu.

Intebat care va fi denumirea viitorului partid, acesta a raspuns: "Nu sunt adeptul discutiei pe acest subiect in acest moment, dar din ce am simtit (sigur, pot sa fiu acuzat de subiectivism), din discutiile pe care le-am avut pana in acest moment, nu ne vom impotmoli in numele viitorului partid, iar daca se va numi PNL, nu cred ca va fi o opozitie din partea PDL".

Tariceanu, o alta complicatie?

Eugen Nicolaescu s-a aratat convins ca fostul presedinte al partidului Calin Popescu Tariceanu nu se va intoarce prea curand in PNL Bucuresti si nici nu ar putea fi prezent la Congresul care are loc in acest weekend.

"Cred ca in acest moment domnul Tariceanu nu se va intoarce in PNL. Nu cred ca va face un asemenea gest, iar daca va face cerere, din ce am discutat cu colegii mei reiese ca va fi o analiza foarte laborioasa si delicata. Nu stiu cum se vor exprima colegii mei din Biroul Sectorului 1, dar cred ca va fi o decizie foarte dificil de luat si probabil ca nu se va lua imediat, ci va fi amanata. Asa ca la Congres nu are cum sa apara pentru ca el are loc saptamana aceasta, iar o decizie a Biroului Permanent legata de o cerere de adeziune se poate lua in circa 30 de zile", a declarat liderul PNL Bucuresti.

Intrebat daca nu exista riscul ca Tariceanu sa le faca noi surprize neplacute, asa cum s-a intamplat cu foarte putin timp inainte de alegerile europarlamentare, Eugen Nicolaescu a declarat: "In aceasta situatie, domnul Tariceanu ar gresi foarte tare. Eu inteleg ca o data poti sa gresesti, dar sa gresesti si a doua oara la fel... Asta capata un sens cu totul nepotrivit si greu de acceptat".

Tariceanu revine in PNL: Demisia a fost un gest extrem de protest

Tariceanu isi lanseaza grupul cu gandul la ABBA: "I have a dream"

Care e liantul PDL-PNL?

La fel de multumit de felul in care merge unificarea PNL si PDL in Capitala s-a aratat a fi si purtatorul de cuvant al PDL Bucuresti, Mihai Atanasoaei.

"Au fost doua discutii intre cele doua conduceri, una saptamana cealalta si alta zilele trecute, si, din fericire, piedici nu prea am constatat. In prima faza, am discutat despre principiile fuziunii si s-a stabilit sa avem evaluarea pe fiecare sector in parte, in vederea acestei fuziuni, pe care noi vrem sa o terminam foarte repede. Iata, la sectorul 1 chiar suntem pe ultima suta de metri, de asemenea la sectoarele 2, 4 si 5. Nu am discutat inca despre persoane, ci doar despre structura organizatorica, urmand ca organigrama sa fie umpluta cu nume in urma discutiilor dintre cele doua partide. Se merge pe paritate - 1 la 1.

Partea juridica e un aspect - statutul plus ceea ce tine de tribunal, care, dupa cum stim, va dura si din cauza vacantei judecatoresti - dar noi suntem gata in ceea ce priveste partea organizatorica, unde s-au facut pasi foarte mari si foarte rapizi. La sectoare, in consiliile locale, si in Consiliul General al Capitalei in marea majoritate a cazurilor functionam deja ca un tot unitar", a declarat Mihai Atanasoaei pentru Ziare.com.

Acesta a precizat ca din punct de vedere organizatoric "pasii s-au facut foarte repede", chiar daca nu exista deocamdata nimic scris.

"In plus, in CGMB s-au facut demersuri comune, atat la instanta cat si la Prefectura Capitalei, impotriva unor hotarari adoptate in mod abuziv. Deci, PDL si PNL functioneaza deja ca un tot, urmand ca pasii juridici sa se faca in perioada imediat urmatoare", a adaugat Atanasoaei.

Primul demers comun al PDL-PNL: Plangere penala impotriva PSD

Intrebat care a fost liantul intre PDL si PNL, stiind ca in ultimii ani cele doua partide s-au situat pe pozitii adverse, acesta a raspuns: "in primul rand, pericolul reprezentat de posibilitatea ca un partid de stanga, PSD, sa aiba puterea absoluta - si in Romania, si in Bucuresti".

"In al doilea rand, in Europa dreapta a castigat in foarte multe tari, iar socialismul a fost infrant. Deci Europa simte dreapta si asta ne obliga si pe noi sa actionam pe partea dreapta astfel incat PSD sa nu aiba tot, asa cum isi doresc ei: presedintie, parlament, Guvern si asa mai departe.

In al treilea rand, sa nu uitam ca multi dintre acesti oameni care acum s-au reintalnit au mai fost impreuna intr-o echipa, a Aliantei D.A., deci relatiile sunt oarecum avansate, nu o luam de la zero, nu ne-am cunoscut alaltaieri si astazi facem fuziunea. Sunt relatii vechi intre liderii partidului, incepand de la leadership-ul central si pana la judete", a explicat fostul prefect al Capitalei.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#fuziune PDL PNL Bucuresti, #Eugen Nicolaescu fuziune PDL, #Tariceanu reprimit PNL Bucuresti , #PNL