Eugen Nicolaescu: Basescu este razbunator, amanarea va fi arma lui de raspuns - Interviu

Vineri, 14 Decembrie 2012, ora 07:39
5535 citiri
Eugen Nicolaescu: Basescu este razbunator, amanarea va fi arma lui de raspuns - Interviu
Foto: Eugen Nicolaescu/ Facebook

Presedintele interimar al PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu, considera ca Traian Basescu este razbunator si ranchiunos, iar amanarea desemnarii premierului va fi arma sa de raspuns la votul populatiei. Totodata, liberalul crede ca UDMR "nu trebuie sa intre la guvernare".

Deputatul PNL spune ca portofoliile Guvernului sunt alocate parital celor doua mari forte politice din USL, in timp ce Ministerul Economiei si cel al Administratiei sunt printre cele mai "tintite". Totodata, Ministerul Sanatatii a fost "cel mai vitregit" din ultimii ani de guvernare.

Nicolaescu sustine ca, daca Traian Basescu va desemna premierul tarziu, pe 27 decembrie, va fi imposibil ca Guvernul sa poata fi investit pana la finalul anului, iar daca seful statului ar fi responsabil, ar scurta pe cat posibil acest termen. Insa odata desemnat, prim-ministrul poate veni "cu rapiditate maxima in Parlament pentru investire".

Va invitam sa cititi interviul acordat de presedintele interimar al PNL Bucuresti, Eugen Nicolaescu, pentru Ziare.com.

Cand incep negocierile pentru formarea noului Guvern?

Asa cum a anuntat Victor Ponta, din clipa in care va primi desemnarea de prim-ministru, toate discutiile vor putea sa fie declansate cu mare forta. Sigur ca nu trebuie sa ascundem ca intre timp sunt tatonate o serie de variante, o serie de posibilitati, dar fara a avea un contur precis, fara a avea o forma care sa poata fi facuta publica.

Cum se vor face aceste repartizari in interiorul USL, intre partide?

Cred ca atunci cand se va declansa procedura finala, in sensul de a se trece la responsabilitati pe fiecare domeniu de activitate in parte, va trebui sa se gandeasca cine are mai multa expertiza, cine are mai multa competenta, care ideologie este mai apropiata de domeniul respectiv si cei mai potriviti ocupanti ai portofoliilor respective.

Pentru ca s-ar putea sa ne intereseze un domeniu, dar sa nu avem expertiza cea mai buna si sa o aiba celalalt partid.

Antonescu: Fenechiu si Vosganian, in Guvern. Tariceanu - nu, pentru ca nu vreau eu

Si atunci e mai normal sa se ofere portofoliul unui partid care chiar poate sa faca performanta in acel domeniu de activitate. Cred ca interesul comun este mult mai important decat un interes meschin de partid.

Exista un protocol al USL, care spune ca Guvernul are portofolile alocate parital celor doua mari forte politice din USL: Alianta de Centru Dreapta, dominata de PNL, si Alianta de Centru Stanga, reprezentata in foarte scurt timp numai de PSD, ca urmare a anuntatei fuziuni dintre PSD si UNPR.

Cate ministere vor fi?

Deocamdata discutiile sunt la faza de variante, pot fi mai multe sau mai putine - asta e o alta tema care va fi discutata si aprobata la vremea respectiva, adica atunci cand Victor Ponta va fi desemnat oficial de presedintele Romaniei in functia de prim-ministru. Cel putin astea sunt deciziile pe care le avem pana in prezent.

Boc: Un Guvern cu 22 de ministere e o ofensa la adresa bunului simt

La discutii au participat mai multi colegi, in mai multe etape, in mai multe randuri, fiecare stie cate ceva, fiecare a asistat la o anumita discutie, fiecare isi da cu parerea, fiecare intelege intr-un anume fel, deci e posibil sa fie foarte multe speculatii pe aceasta tema si pana la urma este si firesc. E o etapa in care fiecare isi da cu parerea.

Dar cat timp nu este o decizie luata, putem spune ca numarul de ministere poate fi si mic, poate fi si mare. Poate fi mai voluminos decat in prezent sau poate chiar mai mic. Dar decizia va fi luata mai tarziu, nu acum.

Exista ministere mai disputate decat altele?

Asta poate fi o varianta de discutie pentru ca multa lume se uita tintit de regula catre anumite ministere, cum ar fi Ministerul Finantelor, cum ar fi Ministerul Administratiei, poate altii sunt interesati de Ministerul Culturii in mod deosebit, poate altii sunt interesati de Ministerul Mediului - de la caz la caz.

Constantin Nita: Ministerul de Finante nu trebuie sa ajunga la PNL (Video)

Deci pot fi anumite tinte pentru anumite ideologii, pentru anumite partide, dar eu nu cred ca asta este esential acum. Important este sa se gaseasca cele mai potrivite formule care sa duca la performanta si eficienta guvernamentala.

Un minister care a fost problematic in acest an a fost Ministerul Sanatatii. Ati mai fost ministru. Vi s-a propus sau v-ati gandit la acest minister?

Orice situatie care ar lua in consideratie persoana mea la acest minister nu as relata-o pentru ca n-ar fi corect din partea mea fata de partid si fata de USL - acolo unde toti ne-am angajat ca pastram discretia asupra discutiilor din acest moment.

Eu va pot spune ca, intr-adevar, acest minister poate este cel mai vitregit din guvernarea din 2009 incoace, in sensul de bugete foarte mici, in sensul de masuri anapoda, masuri complet eronate, esecuri imense in politicile publice si, ca atare, este un minister care s-a dus sub zero decat atunci cand l-am lasat eu.

A te angaja la un asemenea minister acum este o raspundere mai mult decat extraordinara si, in acelasi timp, un mare curaj sa poti sa iei un asemenea minister cand stii ce asteptari sunt din partea populatiei, iar resursele sunt limitate, resursele sunt mici.

Ce sanse are UDMR sa primeasca macar un minister?

Habar n-am. Din cate stiu, in cadrul USL, pozitia PNL si mai nou si a PC este foarte clara. Nu credem ca UDMR trebuie sa intre acum in coalitia guvernamentala. Nu trebuie sa intre la guvernare. E posibila si o alta varianta, in care sa ramana la nivel de secretari de stat, poate la nivel de prefecti, la nivel de servicii deconcentrate, dar nu la nivelul unu guvernamental.

Ponta anunta ca UDMR vrea sa intre la guvernare alaturi de USL (Video)

PDL nu pare deranjat ca UDMR vrea in Guvern: Este optiunea lor

Vom avea un guvern investit pana pe 31 decembrie?

Asta nu depinde de noi, depinde de Traian Basescu. Daca Traian Basescu va convoca Parlamentul saptamana viitoare, atunci sunt toate sansele ca pana la 31 decembrie Guvernul sa poata fi investit. Daca Traian Basescu cheama Parlamentul pe 27 decembrie, este imposibil sa se poata realiza nominalizarea si investirea Guvernului pana la 31 decembrie.

Din punct de vedere tehnic, din punct de vedere procedural nu se pot indeplini absolut toate etapele prevazute de regulamentele camerelor reunite.

Basescu acuza presiuni pentru desemnarea premierului

28 decembrie este data limita cand poate fi desemnat premierul. Presedintele are la dispozitie 20 de zile de la data alegerilor. Dar nu poate mai devreme de 19 decembrie, pentru ca de-abia atunci expira mandatul actualului Parlament. Si atunci limita constitutionala este intre 20 si 28 decembrie.

Presedintele o poate face pe 20 sau o poate face pe 28 decembrie. In functie de asta se deruleaza restul calendarului.

Seful PNL Bucuresti: Nu ne facem probleme, Ponta va fi premier. Secretul "macelului" din Capitala

Eu cred ca ar mai putea fi ceva, daca presedintele doreste. Din clipa in care convoaca Parlamentul, poate sa cheme si la consultari partidele politice. Si atunci, din clipa in care Parlamentul este constituit legal, a doua zi poate fi desemnat premierul care, avand structurile parlamentare puse in functiune, chiar poate sa vina cu rapiditate maxima in Parlament pentru investire.

Dar astea depind in primul rand de Traian Basescu.

Ce l-ar determina pe Traian Basescu sa amane o desemnare a premierului?

In mod normal, daca ar fi un presedinte responsabil, un om politic responsabil, n-ar trebui s-o faca. Ar trebui sa scurteze toate termenele posibile. Dar cum el este ranchiunos, este rautacios, este razbunator, probabil ca va fi arma lui de raspuns la votul populatiei, atat de mare pentru USL, asa cum a fost si asta-vara, la referendum, pentru demiterea lui. Cred ca e capabil de asemenea gesturi ranchiunoase, asemenea gesturi mici, de om mic.

Care va fi impactul provocat de intarzierea chemarii partidelor la consultari?

Impactul este o intarziere a intrarii in functiune a unui nou guvern, este o intarziere a realizarii proiectelor si programelor pe care USL le-a propus si are de gand sa le faca.

Cu alte cuvinte, incurca realizarea obiectivelor mari pe care USL doreste sa le aduca in fata populatiei. Si o sa arate cu degetul: "Vedeti ca i-ati ales degeaba? Vedeti ca astia nu sunt buni de nimic? Vedeti ca astia v-au amagit? Vedeti ca v-au promis si nu se tin de cuvant?".

Reuters: Traian Basescu cantareste optiunile pentru functia de premier

Asta este filosofia lui Traian Basescu, pe care toti o stim, ca noi traim in Romania alaturi de el de multi ani, nu ne-am nascut astazi si nu astazi am deschis ochii si habar n-avem cine e Traian Basescu.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Eugen Nicolaescu desemnare premier Basescu, #Nicolaescu Basescu amanare desemnare premier, #Nicolaescu guvernare USL UDMR, #Nicolaescu investire Guvern, #Eugen Nicolaescu Ministerul Sanatatii, #Traian Basescu desemnare premier Ponta , #PNL