Cum s-a ajuns la majorarile salariale de 15% pentru Sanatate si Educatie. Care e relatia intre PSD si Sanitas

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 17:45
8242 citiri
Cum s-a ajuns la majorarile salariale de 15% pentru Sanatate si Educatie. Care e relatia intre PSD si Sanitas
Foto: Arhiva Ziare.com

Cresterile salariale din Sanatate si Educatie au fost adoptate de comisiile de specialitate cu incalcarea flagranta a legii, sustine liderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, care subliniaza faptul ca e nevoie de o lege a salarizarii unitare, dar masurile sustinute de PSD si aliatii sai sunt populiste, nerealiste si irationale.

Comisiile reunite de Buget si Munca din Camera Deputatilor au votat luni seara si marti dimineata o serie de amendamente care prevad cresterea salariilor cu o medie de 15% pentru angajatii din Sanatate si Educatie. Amendamentele la legea de aprobare a OUG 20/2016 au trecut marti si de Comisia Juridica, urmand sa ajunga in curand la vot in plen.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 20/2016 a trecut tacit de Senat in urma cu doua saptamani, Camera Deputatilor fiind camera decizionala.

Liberalii au parasit sedinta de luni, care s-a incheiat tarziu in noapte, cresterile de salarii fiind votate doar de PSD, ALDE si UDMR.

"Dupa ce am asistat la o parte din acele discutii total deplasate, ca sa folosesc cuvinte ponderate, am ajuns la concluzia ca nu trebuie sa fim partasi la sfartecarea bugetului si la promisiuni desarte, la crearea de iluzii", a explicat pentru Ziare.com Eugen Nicolaescu, liderul deputatilor PNL si vicepresedinte al Comisiei de Buget Finante.

"Le-am amintit colegilor nostri ca o situatie similara a fost in 2008, cand s-au majorat cu 50% salariile profesorilor, lege nepusa in aplicare nici pana astazi pentru ca e clar ca nu au existat resurse bugetare si nu putem sa nu ne gandim ca maine vor fi, asa cum nu au fost atatia ani de zile.

Nu au vrut sa asculte, nu i-a interesat, asa ca noi am parasit lucrarile si ei si-au facut in continuare de cap, asa cum s-au si obisnuit. Nu au avut cvorum de sedinta, nu au respectat hotararile Camerei Deputatilor, nu au respectat nicio procedura regulamentara. Totul a fost o incalcare flagranta a legii", a mai spus Eugen Nicolaescu.

"Politica nu se poate face fara discernamant"

Liderul deputatilor liberali a subliniat faptul ca "nimeni din aceasta tara nu se opune faptului ca e nevoie sa creasca salariile personalului medical".

"Noi consideram ca atunci cand vrei sa faci un lucru bun trebuie sa fie realizat intr-un context astfel incat sa poti sa duci la bun sfarsit acel lucru. Noi am atras atentia: orice impovarare a bugetului acum inseamna consecinte foarte mari in viitor.

Bugetul pentru 2017 inca nu este facut. El trebuie sa respecte aceleasi constrangeri bugetare. Daca te duci cu o cheltuiala salariala care e permanenta, cum sunt salariile, trebuie sa reduci o alta cheltuiala permanenta sau alte cheltuieli pe care le-ai putea face, cum ar fi investitiile, dar pe care automat nu mai poti sa le faci - nu mai ai locuri de munca, nu mai ai alte impozite si taxe de unde sa acumulezi la buget, deci el se duce in jos.

Aceste initiative in afara de faptul ca sunt populiste si demagogice, sunt nerealiste si irationale. Nu exista discernamant de natura bugetara. Politica nu se poate face fara discernamant. Numai sa dai, sa dai, sa dai fara sa pui nimic in loc, nu se poate nicaieri in lumea asta, nici acasa. Fiecare stie ce buget are si se incadreaza in bugetul respectiv. Numai daca stie ca are venituri suplimentare face si cheltuieli suplimentare! In clipa de fata Romania nu isi permite o asemenea cheltuiala", a argumentat Eugen Nicolaescu.

Totodata, acesta a precizat ca PNL este de acord cu o lege a salarizarii unitare care sa intre in vigoare de la anul, "dar pe etape".

"Fiecare pas de crestere economica, fiecare leu incasat suplimentar la buget trebuie sa fie chibzuit alocat - o parte pentru salarizarea unitara, o parte pentru investitii, o parte pentru dezvoltare etc. Eu cred ca noi, politicienii, trebuie sa avem responsabilitate fata de cetateni si fata de viitorul acestei tari", a adaugat acesta.

Citeste mai multe despre "Cat de departe este urmatoarea criza si cat de bine este Romania protejata?"

Legaturi intre PSD si SANITAS, interese oculte

Pe de alta parte, Eugen Nicolaescu a spus ca un alt aspect, "la fel de important", este relatia dintre PSD si sindicalisti.

"E de notorietate relatia intre unii lideri ai sindicatului SANITAS si PSD. Cred ca de aceea, asa cum am spus-o deja si o repet, se incearca o scoatere in evidenta a faptului ca PSD doreste, si numai el singur poate sa o faca - o crestere a salariilor", a mai declarat liderul deputatilor liberali.

Eugen Nicolaescu a precizat ca maririle salariale vizeaza mai ales asistentele, moasele, personalul auxiliar din Sanatate, "in special de personalul medical cu studii medii si personalul TESA".

"Nu este vorba in special de medici, acolo e vorba in special de garzi si nimic mai mult", a adaugat acesta.

Intrebat cum s-a ajuns la marirea salariilor angajatilor de la CNAS, Eugen Nicolaescu a raspuns ca e vorba tot despre "o masura populista, propusa de sindicatul SANITAS, pentru salariatii care trebuie bine protejati acolo".

"Din pacate, resorturile unor asemenea masuri sunt si oculte, nu sunt neaparat pe fata", a adaugat el.

Fara vot electronic nu vom sti numele celor care voteaza cresterile de salarii

Urmeaza ca plenul Camerei sa voteze raportul comisiilor de Munca si de Buget, care a fost adoptat "neregulamentar", dupa cum a subliniat inca o data Eugen Nicolaescu.

"Hotararea Biroului Camerei Deputatilor era ca se reunesc cele trei comisii impreuna (si cu comisia Juridica, n.red.), ceea ce nu s-a intamplat. Este vorba despre o intrunire neregulamentara, dar PSD nu pune pret pe lege si regulamente", a completat acesta.

Demn de subliniat este faptul ca daca plenul adopta aceste cresteri salariale, pentru care nu s-au precizat explicit sursele de finantare si care ar putea dezechilibra bugetul de stat, alegatorii nu vor putea sti cum a votat fiecare parlamentar in parte, pentru ca votul electronic nu mai functioneaza din primavara, acum votandu-se prin ridicarea mainii.

Intrebat cand se va reintroduce votul electronic, Eugen Nicolaescu a raspuns: "Noi vrem, dar votul electronic este scos de dl presedinte Dragnea de la Legea defaimarii".

"De atunci s-au facut fel si fel de testari, cu liderii de grup, in Biroul Permanent, sunt facute documentatii, s-a modificat Regulamentul, totul este in regula, dar nu doresc sa il introduca. Noi suntem in minoritate, nu putem sa ne impunem in fata majoritatii parlamentare, asta e democratia.

Si atunci, se ascund dupa mainile ridicate, pe care le numara secretarii de sedinta cum doreste conducerea Camerei, pe care nu poti sa le verifici. In primul rand nu putem sti daca voturile sunt corecte ca numar, iar in al doilea rand nu vom sti cum a votat fiecare parlamentar in parte, asa cum s-ar face daca votul electronic ar fi afisat", a confirmat Eugen Nicolaescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cresteri salariale Educatie Sanatate, #PSD PNL salarii sanatate educatie , #PNL