Nicolaescu: Daca Basescu ar fi dat dovada de demnitate, de umilinta...

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 14:15
8081 citiri
Nicolaescu: Daca Basescu ar fi dat dovada de demnitate, de umilinta...
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu face declaratii politice si iese la atac, fiind un om disperat, aflat in mare panica, iar in declaratia sa din Parlament, de joi, ar fi trebuit sa dea dovada de demnitate, inteligenta si umilinta, crede deputatul PNL Eugen Nicolaescu.

Acesta este de parere ca, daca Traian Basescu s-ar fi purtat cunviincios, in timpul interventiei in Parlament, de joi, si ar fi recunoscut ca a incalcat anumite prevederi constitutionale, poate ca ar fi gasit intelegere din partea unora dintre senatorii si deputatii PNL, care ar fi putut sa schimbe cursul procesului de suspendare.

Totodata, presedintele PNL Bucuresti a afirmat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca, daca se va dovedi plagiatul premierul Victor Ponta, acesta ar trebui "sa faca un pas inapoi", adaugand insa ca nu Consiliul de Atestare a Diplomelor ar fi trebuit sa se pronunte, fiind o institutie ilegala, ci Comisia de Etica.

Cum comentati declaratiile presedintelui Traian Basescu de joi, potrivit carora grupul USL ar fi incalcat mai multe legi?

Presedintele Basescu face declaratii politice si iese la atac. El nu mai are ce pierde. Eu sunt dezamagit ca presedintele a venit sa atace Parlamentul in loc sa dea explicatiile pentru care a fost invitat in Parlament si asa cerea Constitutia.

Daca ar fi sa fiu si eu de rea credinta, ar trebui sa spun ca este inca un motiv pentru care presedintele ar trebui suspendat, in sensul in care in Constitutie scrie ca el este invitat sa dea explicatii pe motivele cererii de suspendare, iar el nu a dat nicio explicatie si a venit si a atacat Parlamentul si i-a atacat pe cei care au cerut suspendarea lui. Este un om disperat, un om care nu stie ce sa mai faca si atunci se comporta in consecinta.

Basescu: USL urmareste controlarea justitiei, va propun validarea referendumului din 2009

Sunt declaratii pur si simplu politicianiste prin care incearca sa indrepte atentia opiniei publice de la incalcarile pe care domnia sa le-a facut si incearca sa puna in carca altora ca si ei ar incalca legea si Constitutia.

As intreba retoric: Ce anume imputa ca noi am vrea sa subordonam justitia? Ce anume poate constitui dovada, proba, pentru ca numai a face proces de intentie mi se pare total nepotrivit pentru un presedinte de tara, pentru un om de stat. Daca el este om de stat, n-ar avea voie sa se exprime asa, sa lase lucrurile neclarificate, nelamurite. Iar daca nu (este om de stat - n. red.), sunt simple declaratii politicianiste ale unui om disperat, ale unui om aflat in mare panica.

A reactionat asa cum va asteptati sau ati fi asteptat o alta reactie a dumnealui?

Nu m-as fi asteptat (la o alta reactie - n. red.), dar am crezut ca in al 100-lea ceas va intelege ca, daca se comporta normal, ar putea sa dea dovada de demnitate, ar putea sa incerce ceilalti - ma refer la cetatenii Romaniei, la noi, la parlamentarii actualei majoritati parlamentare - sa caute, sa gaseasca la el si demnitate, si buna-cuviinta, si inteligenta, si umilinta, daca este nevoie, dar din pacate caracterul pe care il cunoastem de atatia ani si-a spus cuvantul.

Vineri se voteaza suspendarea lui Basescu - Ultimele ore la Cotroceni?

Mai poate face sau spune ceva presedintele astfel incat sa poata fi oprita procedura de suspendare?

Din punctul meu de vedere, daca astazi (joi - n. red.) s-ar fi comportat cuviincios si ar fi spus chiar ca da, recunoaste ca a incalcat anumite prevederi constitutionale, da, ca le-a facut din motivele X sau Y care ar putea sa il scuze, care ar putea sa ii gaseasca circumstante atenuante, poate ca ar fi gasit la unii deputati sau senatori slabiciuni. Poate ca unii ar fi stat si s-ar mai fi gandit - "Domne, hai sa incercam sa-i mai dam o sansa, hai sa vedem, sa mai analizam, poate ca totusi are si el dreptate lui si e bine sa o luam in consideratie".

(...) Asa cum ati vazut unii dintre parlamentarii UDMR si chiar ai minoritatilor, afirmand ca asteapta sa vada si explicatiile presedintelui, inainte de a lua o hotarare ferma. Dar dupa cum s-a comportat presedintele, parca a cerut neaparat sa forteze un vot pentru suspendarea lui. Nu cred ca se mai poate intampla ceva care sa atenueze din parerea, cred eu, destul de bine conturata a majoritatii parlamentare de a-l suspenda pe presedinte.

Daca se dovedeste plagiatul, Victor Ponta sa faca un pas inapoi

Cum comentati acuzatiile de plagiat care i se aduc prim-ministrului Victor Ponta?

Acuzatii de plagiat au fost, sunt si probabil ca vor fi. Depinde de cine sunt facute si cu ce scop. In cazul punctual Victor Ponta, in aceste moment nu este dovedita operatiunea de plagiat a premierului. Cand ea este dovedita sau infirmata, cred ca atunci trebuie comentat si atunci trebuie luate deciziile care se impun.

Daca se dovedeste plagiat, cred ca premierul, din punct de vedere politic isi pierde din credibilitate si ar trebui sa faca un pas inapoi. Daca nu se dovedeste, atunci el isi vede de treaba, isi continua activitatea asa cum a facut-o si pana in prezent.

Pasul inapoi este acelasi pe care l-a spus Victor Ponta pentru un cotidian spaniol (demisia - n. red.)?

Mi-e greu sa va spun in clipa de fata. Dar un pas inapoi, din punctul meu de vedere, este necesar.

In urma cu cateva zile, Consiliul de Atestare a Diplomelor a stabilit ca au fost plagiate un numar de 85 de pagini.

Regret, vorbiti de ceva ce nu exista. Vorbiti despre o ilegalitate. Nu vreau, daca este cazul de o problema de judecat, sa fie judecata cu ilegalitate. Adica o institutie care nu are compententa, o institutie care este reorganizata si o institutie care este politizata. Stim foarte bine ca acea institutie trebuia sa faca ea insasi o serie de proceduri pe care nu le-a indeplinit.

Ea a facut o mare ilegalitate si un mare rau Romaniei. Dar este o alta discutie si istoria va consemna aceasta prostie imensa pe care a facut-o acest Consiliul. De fapt nu Consiliul, ca n-are nicio vina, oamenii care compuneau acea institutie la acea vreme. Asa cum s-a stabilit, Consiliul National de Etica ar trebui sa judece, conform legii. Si care am inteles ca astazi (joi - n. red.) a amanat decizia pentru ziua de maine (vineri - n. red.).

Ce s-a mai intamplat cu sectia in limba maghiara a UMF Targu Mures?

Imi puneti o intrebare la care mi-e greu sa va raspund, dar ce imi aduc aminte stiu ca hotararea de Guvern prin care trebuia sa se infiinteze o noua facultate in limba maghiara la facultatea de Medicina este o hotarare abrogata. Ca atare, nu mai poate produce efecte. Dar acum vorbesc din amintiri.

Daca e abrogata, e abrogata. Decat daca se va redeschide subiectul si va trebui cineva sa ia din nou avize, sa gandeasca oportunitate si asa mai departe, dar nu cred ca este cazul.

Din moment ce, din primele zile in care s-a instalat la guvernare, USL a adoptat o asemenea decizie, nu cred ca are vreun motiv sa se razgandeasca, mai ales ca, fara tagada, si PNL si PSD in cadrul USL au sustinut aceeasi idee - sa nu segregam UMF din Targu Mures, pe criterii etnice.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Eugen Nicolaescu suspendare Basescu, #Basescu discurs Parlament, #USL suspendare Basescu, #Basescu acuzatii USL, #Nicolaescu plagiat Victor Ponta, #Nicolaescu UMF Targu Mures , #PNL