Nicolaescu: Legea referendumului modificata de PDL in 2010 nu se mai aplica

Joi, 05 Iulie 2012, ora 19:03
3940 citiri
Nicolaescu: Legea referendumului modificata de PDL in 2010 nu se mai aplica

Deputatul PNL Eugen Nicolaescu afirma ca suspendarea presedintelui Traian Basescu urmeaza sa fie votata pe baza Legii referendumului din anul 2007, adaugand ca aceasta nu a suferit vreo modificare, inlocuire sau abrogare.

Nicolaescu a precizat, intr-un interviu pentru Ziare.com, ca orice modificare din partea PDL a acestei legi are ceva contrar deciziei Curtii Constitutionale si, prin urmare, nu se aplica.

"Acea decizie din 2007 nu a fost sub nicio forma modificata, inlocuita sau abrogata. Ea produce efecte pentru viitor. Orice act normativ care are incidenta cu acea decizie, lui i se aplica prevedereile acelei decizii. Daca legea PDL are ceva contrar - si are ceva contrar deciziei Curtii -, nu se mai aplica.

Cu alte cuvinte, ne intoarcem la legea initiala in care deciziile de validare a referendumului se iau cu jumatate plus unu din cei care se prezinta la vot", a spus Eugen Nicolaescu, intrebat fiind pe ce Lege a referendumului se va vota o eventuala suspendare a presedintelui.

Guvernul ar putea modifica joi Legea referendumului - surse

Presedintele PNL Bucuresti a tinut sa sublinieze ca, in primul rand, se va folosi "legea referendumului".

"In acest moment, exista o decizie a Curtii Constitutionale - 420 din 3 mai 2007 - care spune ca referendumul pentru presedintele Romaniei se valideaza cu jumatate plus unu din numarul alegatorilor prezenti la vot.

Asta ar insemna ca atat cati oameni se prezinta la vot, jumatate plus unu daca voteaza pentru demitere este valid referendumul. Daca jumatate plus unu voteaza impotriva, este de asemenea valid referendumul, dar presedintele nu este demis", a mai afirmat Nicolaescu.

Referendum pentru suspendarea lui Basescu, in 22 iulie

Fostul ministru al Sanatatii a precizat ca legea pe care a facut-o in urma cu aproximativ doi ani grupul PDL, prin care impunea ca prag de validare a referendumului jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor, "daca o corelam cu aceasta decizie a Curtii Constitutionale, acel articol sau acea prevedere nu mai este in vigoare".

"(...) Pentru ca stim din Constitutie ca orice act normativ care are prevederi contrare unei decizii a Curtii Constitutionale, daca in 45 de zile nu se pune de acord cu Constitutia, atunci acea bucata de act normativ nu mai are aplicabilitate. Asa spun prevederile legale, nu stabileste nimeni asta, asta-i legea. Este o lege care este in vigoare dar nu mai poate fi aplicata pe acest domeniu, pe aceasta bucata", a conchis Eugen Nicolaescu.

Suspendarea presedintelui Basescu - votata vineri

Conform legii actuale, presedintele este demis la referendum cu 50% plus unu din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste. Miercuri, Guvernul a mai adoptat o ordonanta de urgenta, prin care modifica legea Curtii Constitutionale astfel incat hotararile Parlamentului sa nu mai fie contestate la CCR.

Daca propunerea de suspendare din functie a lui Traian Basecu va fi aprobata vineri, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui. Referendumul ar putea avea loc in 22 iulie, a declarat miercuri deputatul PNL Tudor Chiuariu.

Conform Legii referendumului, cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin "DA" sau "NU" la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?".

Basescu, mai usor de demis - Guvernul a schimbat legea referendumului

USL a citit joi, in plenul Parlamentului, documentul elaborat de juristii Uniunii prin care se cere suspendarea sefului statului. La sedinta de joi din Parlament a participat si presedintele Traian Basescu, care a sustinut un scurt discurs.

El a declarat ca nu contesta dreptul Parlamentului de a initia procedura de suspendare a presedintelui, precizand insa ca obiectivul acestei proceduri este intentia USL de a controla toate institutiile statului.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...