Dupa Sanatate, cine urmeaza la disponibilizare? (Opinii)

Sambata, 16 Martie 2013, ora 21:56
3058 citiri
Dupa Sanatate, cine urmeaza la disponibilizare? (Opinii)
Foto: incont.ro

Se tot chinuiesc guvernantii sa le faca bugetarilor cat mai bland anuntul ca-i lasa fara locuri de munca pe multi dintre ei.

Ezitant, ba vine unul cu o vorba aruncata despre posturile care vor disparea in curand, ba apare alt oficial sa mai indulceasca tonul. E ca un joc de ping-pong innebunitor, pana la epuizarea spectatorului.

Cineva trebuia sa faca primul pas, sa serveasca. Ministrul Nicolaescu a fost mai curajos. A iesit public sa anunte cum si-a facut tema data de premier, pentru reducerea cu 15 la suta a cheltuielilor salariale. Pentru a acoperi gauri in finantarea sistemului sanitar secera posturi din DSP-uri si CJAS-uri. Nu multe, doar vreo... 3.000-4.000, din cele aproximativ 8.000.

Nu este rau ca mai reduce birocratia, dar la jumatate, stai si te intrebi, totusi, "de unde?".

Daca este sa luam la bani marunti DSP, acolo lucreaza inspectorii sanitari, epidemiologii, cei care dau autorizatiile sanitare de functionare si verifica daca sunt respectate conditiile de autorizare.

Mai este laboratorul, care efectueaza analize de sanatate publica, printre care si cele de monitorizare a potabilitatii apei din reteaua publica. Sunt apoi compartimentele de medicina muncii.

Mai sunt, cu siguranta, si "purtatori de hartii dintr-un birou in altul", ca in orice institutie bugetara, dar nu pot fi la jumatate din totalul salariatilor.

Este doar o parere de simplu spectator la o reforma care se face "din mers", dupa cum spune chiar ministrul Sanatatii, doar ca mersul este prea grabit, fara o analiza riguroasa.

Este adevarat ca romanii s-au cam saturat de "analize riguroase", o expresie demonetizata de lipsa de profesionalism cu care s-au tot tratat de-a lungul anilor schemele de personal din institutiile bugetare. Dar, oare, in pragul unei mari reorganizari, nu ar fi momentul sa nu se mai bajbaie cu ochii legati pentru a nu descoperi apoi ca iar s-a gresit?

Reorganizarea cu alaiul de disponibilizari nu va lovi doar institutiile din domeniul sanatatii, asta este lesne de inteles.

Este stiut ca va ajunge si la alte directii deconcentrate, in contextul pregatirii regionalizarii.

Urmeaza ca ministrii altor ministere sa anunte cum si-au facut tema la reducerile cheltuielilor salariale. Asa ca intrebarea "cine urmeaza la disponibilizare?" ii macina acum pe multi romani.

Sa nu uitam una din primele declaratii care anunta ca din sistemul bugetar ar urma sa plece intre 100.000 si 150.000 de bugetari. Liviu Dragnea lansa atentionarea.

Cat despre premier, acesta asteapta raportul. Dar nicio vorba de milionul de locuri de munca promise in campania electorala de USL, spre care ar putea sa se indrepte cei peste 100.000 de actuali bugetari care este posibil sa-si piarda locurile de munca in acest an.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#disponibilizari bugetari, #disponibilizari sistem bugetar, #concedieri stat , #sanatate