Negocierile dintre Nicolaescu si liderii Sanitas au esuat

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 17:41
1326 citiri
Negocierile dintre Nicolaescu si liderii Sanitas au esuat

Negocierile de luni dintre ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu si liderii Federatiei Sanitas nu au avut un succes mai mare decat cele dintre Calin Popescu Tariceanu si federatia sindicala Spiru Haret, pozitia sindicalistilor ramanand aceeasi.

Presedintele Sanits, Marius Petcu, a declarat dupa negocieri ca nu s-a putut discuta despre majorari salariale in conditiile cerute de sindicalisti, iar in ceea ce priveste sporurile, ministrul Sanatatii nu s-a putut pronunta si "nu isi poate asuma responsabilitatea viitorului Guvern".

"Nu am inregistrat un progres privind negocierile. Ni s-au propus cresteri salariale de 6-7%. Nu putem fi de acord cu asta in 2009. Noi vrem cel putin 5% din PIB-ul pentru Sanatate si nu 4%, cat ne-a fost oferit", si-a pastrat Petcu pozitia.

Presedintele Sanitas a explicat ca, in conditiile in care negocierile au esuat, sindicalistii isi vor pastra programul pe care l-au anuntat zilele trecute: miting pe 11 noiembrie, greva de avertisment pe 14 noiembrie si greva generala pe termen nelimitat pe 20 noiembrie.

Marius Petcu a anuntat ca joi seara sau vineri dimineata va avea loc o noua serie de negocieri, cand Ministerul Sanatatii "ar putea sa-si imbunatateasca oferta".

La randul sau, ministrul Sanatatii a sustinut ca exista disponibilitate si de o parte si de alta, iar calea de majorarea a salariilor de la 7% la 50% este "scurta, depinde unde ne aflam, ce surse gasim".

Ministrul Sanatatii a sustinut ca "de la 7% la 50% calea este scurta. Depinde unde ne aflam, ce surse gasim. Nu e nimic clar cat timp stam in negocieri".

"Au fost negocieri serioase si exista disponibilitate din partea Sanitas. Am cerut sprijinul federatiei pentru o reforma serioasa a sistemului sanitar. Ne vom aseza la masa negocierii ca sa gasim o slutie de compromis", a declarat Nicolaescu.

"Liderii sindicali au considerat ca oferta de 6-7% nu este avantajoasa. Noi credem ca se mai pot face calcule si de-o parte si de alta. Grupul de lucru o sa-si continue lucrul. Declaratiile destul de dure la domnului Petcu sunt normale din punctul de vedere ale unui lider sindical", a adaugat Nicolaescu.

Intrebat daca negocierile sunt o incercare a Ministerului Sanatatii ca sa traga de timp, Nicolaescu a clarificat ca "daca a negocia inseama tragere de timp, inseamna ca e corect".

Nici la Guvern negocierile nu au mers mai bine. Liderii sindicali de la asociatia sindicala Spiru Haret nu au fost multumiti de discutiile pe care le-au purtat cu premierul, precizand ca ei vor ca legea sa fie respectata si pusa in practica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tudor Chirilă, atac dur la adresa Ministrului Sănătății, pe tema spitalului construit de Dăruiește Viață: ”Ați ales partea greșită a societății?”
Tudor Chirilă, atac dur la adresa Ministrului Sănătății, pe tema spitalului construit de Dăruiește Viață: ”Ați ales partea greșită a societății?”
Actorul Tudor Chirilă a lansat, luni, 15 aprilie, pe Facebook, un atac dur la adresa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, despre care spune că este „partenerul fie și involuntar al...
Agenți FBI au ajuns să nu-și mai permită să-și plătească chiria din salariu în unele orașe americane
Agenți FBI au ajuns să nu-și mai permită să-și plătească chiria din salariu în unele orașe americane
Agenții FBI nu luptă doar împotriva băieților răi, ci și împotriva costului ridicat al vieții. În multe orașe mari americane, chiriile au atins niveluri astronomice. În același...
#Sanitas, #eugen nicolaescu, #ministerul sanatatii, #negocieri, #salarii, #guvernul moldovean , #sanatate