Ziare.com

Nicolaescu vrea strategie judeteana pana in 2020 pentru a redeschide spitale

Vineri, 01 Februarie 2013, ora 21:00

   

Nicolaescu vrea strategie judeteana pana in 2020 pentru a redeschide spitale
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, ca va solicita judetelor, pe o metodologie uniforma si unitara, sa ii transmita o strategie a sanatatii publice pana in anul 2020, pentru a stabili ce spitale inchise trebuie sa fie redeschise.

El a facut aceste declaratii la dezbaterea in comisiile parlamentare pentru buget-finante ale Parlamentului a bugetului pentru anul 2013 alocat Ministerului Sanatatii.

"Nu as vrea sa facem o decizie de deschidere asa de stupida cum a fost cea de inchidere, adica fara niciun discernamant, fara nicio evaluare", a subliniat acesta.

Ministrul a aratat ca a luat o "decizie de principiu" ca in circa doua saptamani sa inainteze un memorandum in Guvern prin care va solicita , "pe o metodologie uniforma si unitara", tuturor judetelor sa ii transmita o strategie a sanatatii publice pana in anul 2020.

"Pe baza strategiei pe care o va prezenta fiecare judet in parte vom sti ce investitii au neterminate, in functie de strategie ce investitii trebuie continuate, ce investitii trebuie inchise si abandonate, sa vedem la spitalele inchise care trebuie deschise", a aratat acesta.

Bugetele Ministerului Sanatatii si CNAS, adoptate de Comisiile de Buget-Finante

Eugen Nicolaescu a mai spus ca, atunci cand va primi aceste strategii, ministerul va redacta strategia nationala.

"Venim in Parlament, o aprobam si pe baza ei orice guvern vine si pleaca trebuie sa isi faca datoria pentru sistemul sanitar romanesc. E anormal sa lucram dupa ureche, asa cum am lucrat din pacate in ultima vreme", a tinut sa arate ministrul.

El a mai mentionat ca sumele alocate permit putine investitii in anul 2013, care vor fi facute numai la obiectivele care pot astfel sa fie finalizate.

Eugen Nicolaescu a precizat insa ca in cursul anului 2013 vor fi finalizate lucrarile la Institutul de Oncologie Iasi, Spitalul TBC Rosiori de Vede si Spitalul Clinic "Bagdasar Arseni" din Bucuresti, care va deveni una dintre cele mai moderne unitati spitalicesti din tara.

Ministrul a spus ca vor fi achizitionate trei elicoptere si mai multe ambulante pentru SMURD.

Eugen Nicolaescu: Spitalele au fost inchise din motive politice

Nicolaescu a subliniat, in interventia sa, ca au fost alocate sume suplimentare pentru 2013 fata de anul anterior pentru depistarea precoce a cancerului, pentru medicina primara si de ambulator, pentru centrele de permanenta.

Demnitarul a spus ca are in vedere ca la pachetul de servicii medicale de baza sa fie adaugate, ulterior, pachete de servicii medicale suplimentare si complementare.

In ceea ce priveste sistemul de coplata, el a subliniat ca acesta va fi valabil numai pentru serviciile spitalicesti, coplata urmand sa fie stabilita de spitale, intre 5 si 10 lei. Nicolaescu a aratat ca sumele astfel obtinute nu se vor face venituri la buget, ci vor fi folosite exclusiv de spitalele respective.

La finalul dezbaterilor, bugetul Ministerului Sanatatii pentru anul 2013 a fost adoptat cu 26 de voturi "pentru", sase voturi "impotriva" si doua abtineri, cu doar doua amendamente care vizau realocari de fonduri.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1406 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Eugene nu traiesti tu pana atunci!

Dute si tu in mama ta de pork!

 

Damblagiul Nicolaescu

...trebuie internat !

 

si cine sa lucreze acolo nicolaescule?

contabilii?
sau pui in ele paturi direct cu legaturi?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor