Pacaleala lui Nicolaescu: Salariile medicilor, imposibil de dublat

Marti, 19 August 2008, ora 09:11
1718 citiri
Pacaleala lui Nicolaescu: Salariile medicilor, imposibil de dublat

Initiativa Ministerului Sanatatii Publice (MSP) de a mari salariile medicilor in functie de performante nu are sanse sa fie pusa in practica. Mai mult decat atat, actul nu pare a fi decat o pacaleala electorala, pentru ca, de fapt, lipseste sursa financiara.

Salariile medicilor ar urma sa creasca doar daca din bugetul alocat pe sectii vor mai ramane bani si pentru a-i recompensa pe medicii merituosi, scrie Evenimentul Zilei "In conditiile in care pacientii sunt pusi sa-si plateasca singuri investigatii precum computerul tomograf, rezonanta magnetica si sa-si cumpere singuri medicamente, cum sa mai ramana bani si pentru a plati medicii buni din sectie?!", se intreaba Ionel Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica de la Spitalul Fundeni.

Lipsa de fonduri suficiente face ca, de cele mai multe ori, sefii de sectii din spitale sa isi cheltuiasca fondurile inainte de a primi altele noi.

Conform Hotararii de Guvern, postata spre dezbatere pe site-ul MSP, cresterile salariale s-ar putea face din bugetul spitalului, din banii ramasi pe sectii, dupa ce s-au platit materialele sanitare. Nu numai ca acesti bani sunt insuficienti, dar exista unitati care nu au bugete repartizate pe sectii, managerii fiind cei care impart fondurile dupa bunul plac.

Cu toate acestea, daca maririle salariale vor fi obligatorii, conducerile unitatilor sanitare vor trebui sa ia bani dintr-o parte pentru a da in alta. "Pentru a le creste salariile celor care au obtinut punctaje ridicate vor fi, obligatoriu, penalizati alti medici", crede profesorul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Conform documentului, medicii vor fi evaluati in fiecare trimestru de o comisie din cadrul spitalului. "Daca la 100% din criterii a obtinut punctaj maxim, salariul de baza individual poate fi majorat cu pana la 50%. Daca la 90% din criterii a obtinut punctaj maxim, salariul de baza individual poate fi majorat cu pana la 25%", se arata in actul normativ. Daca doctorii nu indeplinesc toate criteriile, risca sa piarda pana la 50% din salariu.

Doctorii sunt indignati si pentru ca evaluarea se face la comun, aceleasi criterii fiind aplicate si celor din spitalele mici, si celor din centrele universitare. "Trebuie facuta o diferentiere pe gradul de dificultate al spitalului. Una e sa fii doctor intr-un spital unde se fac 14.000 - 15.000 de operatii pe an si una intr-un spital orasenesc", spune doctorul Monica Pop, managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti.

Initiativa MSP va naste conflicte in spitale, mai cred specialistii, pentru ca eficienta cadrelor medicale va fi evaluata de superiorii directi.

Singurii care spun ca proiectul de lege este o idee buna sunt managerii spitalelor. Dar pana si ei recunosc faptul ca este o idee greu de aplicat in Romania. Unii manageri de spital mai cred ca, printr-un astfel de proiect, banii oferiti doctorilor "la negru" se vor imputina.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera ca plangerile medicilor sunt nedocumentate. "Majorarile salariale se vor face in limita bugetului care exista in sectii. Acesta este normal sa creasca. Medicii performanti aduc venituri in sectie, iar acestea vor fi folosite pentru majorarile salariale", a declarat Nicolaescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#eugen nicolaescu, #Salarizare, #spitale , #sanatate