Ziare.com

Proiect pentru salarizarea medicilor: sectii private in spitalele publice, unde doctorii pot lucra dupa program

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 16:41

   

Proiect pentru salarizarea medicilor: sectii private in spitalele publice, unde doctorii pot lucra dupa program
Spitalele publice vor putea organiza clinici sau sectii private, in care medicii sa poata lucra dupa ce isi termina ziua de munca in unitatea de stat, prevede proiectul privind salarizarea doctorilor, care va fi lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

"Vorbim despre un proiect privind cresterea veniturilor medicilor, prin care urmarim cresterea veniturilor acestora, dar si reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sanatate, respectiv acela ca singurii care aduc bani in sistem sunt doctorii.

Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat sa opteze daca lucreaza cu norma intreaga, respectiv sapte ore, in spitalul public. In cazul in care a optat sa lucreze in spitalul public cu norma intreaga, atunci in aceeasi unitate sanitara va putea lucra peste programul de lucru, in sistem privat", a explicat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

O alta optiune a medicului ar fi sa lucreze doar cateva ore in spitalul public, iar in rest, intr-o unitate sanitara privata. "Asadar, medicul care nu vrea sa lucreze in sistemul public cu norma intreaga va face publica decizia si atunci va avea dreptul sa lucreze intr-un spital privat, in cel de stat ramanand doar cu norma redusa", a mai spus ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa in care a vorbit despre proiectele legislative privind reforma in sistem.

In aceste conditii, pentru medicii care aleg prima varianta, respectiv aceea de a fi cu norma intreaga la stat, spitalele vor pune la dispozitia lor sectii sau paturi private.

"Fiind vorba despre un sistem privat, consultatiile in aceste sectii vor fi platite de catre pacient, in mod direct, sau prin asigurarile private ale acestuia. Tarifele percepute de unitatea sanitara pentru sectia sau paturile private vor fi afisate. O cota din tariful pe care il incaseaza medicul il pune la dispozitia echipei cu care lucreaza, iar o parte, spitalului", a mai precizat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a subliniat ca toata activitatea privata din spitalul public se desfasoara in afara programului de lucru, acest model functionand cu succes, de zeci de ani, in spitalele publice din Franta.

Din suma incasata de catre medic, 60% ramane acestuia, 30% va reveni echipei medicale, iar 10%, spitalului, a mai spus ministrul, precizand ca numarul paturilor private nu va putea depasi 20% din totalul celor publice.

Potrivit lui Nicolaescu, acest proiect va fi aplicat mai intai in sistem pilot, in primul semestru din 2014.

"De astazi (miercuri - n.r.), proiectul va fi pus in dezbatere publica pentru 30 de zile. Dupa aceea, vor fi analizate observatiile primite, iar de la 1 septembrie proiectul isi va urma traseul, astfel incat pana la sfarsitul anului sa se poata face evaluarile si modificarile astfel incat, atunci cand intra in vigoare, sa fie un proiect bun", a mai spus Eugen Nicolaescu.

In aprilie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca salariul de baza al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, insa, printr-o noua lege ce ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro.

Nicolaescu a mai spus atunci ca proiectul actului normativ respectiv vizeaza "excluderea medicului din sistem bugetar", adica acesta "sa nu mai fie functionar public si sa traiasca cu grila respectiva".

"Lucram la noul proiect de lege privind plata dupa performanta si competitivitate. Acest proiect este in faza foarte avansata. Astazi, spunem ca un medic lucreaza intr-un spital public, atat. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de ras. Daca mai are timp, poate avea si un cabinet privat sau poate sa lucreze la un spital privat, doua-trei ore.

Dar, din pacate, sunt foarte multe cazuri cand un medic din sistemul public sta doua ore in spitalul public si pleaca in doua-trei cabinete. Dar problema este ca isi plimba pacientul din sistemul public catre cel privat, in acesta din urma se rezolva cazurile simple, iar daca este de tratat, revine cu el in sistemul public", a adaugat demnitarul.

Ministrul Sanatatii a explicat, in acelasi context, ca prin noua lege, medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore si primesc 3.000 de lei. "Medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore, cat prevede Codul muncii, si primesc 3.000 de lei. Dar, daca vrei sa fii numai angajatul spitalului public, poti sa vii sa lucrezi suplimentar in niste paturi private sau sectii private si iti completezi veniturile", a mai spus Nicolaescu, precizand ca noua reglementare va permite medicilor sa opteze pentru ceea ce doresc.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2642 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

clampaneala multa si degeaba

sistemul prezentat nu este inventia lui Nicolaescu ci este inspirat din sistemul francez...coplata este si in franta in sistemul de stat, este de 18 euro pe zi...spitalizarea la stat nu este acoperita 100% de asigurarea sociala in toate cazurile ci in jur de 70% ceea ce inseamna ca restul de 30% il platesti fie din buzunar fie il plateste asigurarea prvata... costul zilei de spitalizare la stat este de 1500 de euro pe zi in disciplinele putin costisitoare si ajunge la 5000 de euro pe zi in cazul terapiei intensive...inca o data repet, la stat! in privat, inmultiti cu doi sau cu trei...medicii de la stat pot consulta si privat in spitalul de stat in limita de 20 sau 30 la suta din numarul paturilor din sectie...un pacient care doreste musai sa fie vazut de un anume doctor va ajunge sa fie consultat in privat, cine nu are preferinte va fi in regim normal...in spitalul de stat despre care va vorbesc se plateste in plus fata de aia 30 la suta si coplata de 18 euro pe zi, tv, internetul si telefonul, nimic nu e gratis! in doua saptamani cat a stat sotia internata am platit numai pentru ca o vizitam aproape doua sute de euro parcarea! si nu am auzit nici un francez sa se planga! numai la noi in tara am vrea sa nu dam o letcaie si sa primim servicii medicale de top!

 

O aberatie

Poate acest ministru nu stie ca sint destule sectii private in care medicii de la spitalele""de stat"" cheama pacientii la ""privat"" ca sa-si umple buzunarele si la spitalele de stat sa nu mai consulte.
Aceste sectii private sint si acum, dar poate nu in cadrul spitalele, dar sint destui medici care nu mai consulta pacientii la spital dar...dar...ii cheama cu cea mai mare placere si cu vorba dulcesi cu plecaciuni la ""cabinetele particulare""
Nu am inteles , unde este spilul, d-le Ministru????
sau poate si Dumneavoastra ""nu stiti"" de aceste lucruri ca si colegul de la agricultura care nu stia ca au disparut sistemele de irigatie cu dale de beton cu tot.

 

Frequently drawn conclusions:

POate că medicii au obosit să-i cheme pe pacienți la cabinetele private, sau poate că medicii s-au săturat să plătească chirii pentru spațiile in care funcționează cabinetele private și cațiva "apropiați" ai marelui "sssinistru" s-au gandit să profite de "apropiere".

Asta mai lipsește. In viitor, cand veți merge la spital, veți aștepta cuminți la rand, pe holuri, iar doctorii vor consulta un pacient la 8 ore, in așteptarea terminării programului de angajat al spitalului, iar ceilalți vor fi tratați in regim de cabinet privat, cu cheltuiala aferentă, bineințeles...
Bravo, Niciolaessscule!

Care este diferenta dintre coplata si "privatul"

lui Nicolaescu?!? Pana acum sustinea infiintarea unei coplati, modice, la consultarile din spitale. Acum vrea sa infiinteze sectii "private" in spitale unde clientii sa plateasca! Pai ce sistem privat este acesta, daca managementul este asigurat de catre spitalul de stat? Care ar fi fost diferenta daca suma aceea modica de la coplata era mai mare si se ajungea tot la ceea ce vrea Nicolaescu sa infiinteze?
Alta elcurbatie a economistului de la medicina. Daca tot vrea sa asigure medicilor un salariu mai decent, atunci sa trimita curtea de conturi mai des pe la spitale. Sa vada si el cat costa masa de mizerie primita de bolnavi si sa incerce sa gaseasca o explicatie, sa vada si el ca o seringa costa de 10 ori mai mult decat la orice farmacie, sa vada si el cum stau aparate platite cu milioane de euro nefolosite 9din lipsa de personal specializat) si cum medici din spitalul respectiv folosesc acelasi tip de aparat la clinicile private!
Dar economistul da din gura. Incearca cu metode mai originale decat democratia lui Iliescu sa isi acopere lipsa de strategie in domeniul sanatatii!

Nu,Nicolaescule, IN TIMPUL LINER sa licreze si nu dupa program..

.

Parca spitalele publice functioneaza NON STOP

deci dupa cele 8 ore de lucru cu pacientii,in care sectii private acesti ,,medici,, isi desfasoara activitatea suplimentara ?!
Cata hotie si nesimtire made in romania
obligatoriu CASS,spaga,coplata,spitale private facute din bani publici,sau mai nou sectii private in spitale publice....halal

iar a facut Nicolaescu pe el !

-------------------------------

 

si bietele animale ?

si bietele animale de care au doctorii astia grija... ?
sa plateasca nene, sa plateasca.
Si cu biciul daca nu vor.
SI daca nu au sa moara n@ibii ca si asa nu sunt bani pentru pensii. Prea multi cetateni are tara asta.
Asa au fost si fabricile. Prea multi muncitor. Acum sunt goale iar fostii directori pot linistit sa inchirieze spatiile. Asa si cu tara asta. Mai vinzi un munte, o padure... depozitezi deseuri radioactive, &c. cetatenii sunt de prisos.
Cei alesi trebuie sa aiba venituri corespunzatoare unei tari europene... ceilalti... las' ca nu o mai duc mult. Cat pot sa o duca, nu'i asa? Cea mai saraca tara a Europei... si ei au cele mai scumpe masini si vile.
Cine sunt prostii? Noi!

Ah, astia de sunt fani USL... nu sunt prosti sunt mai rau.

 

!!!!

Mai oameni buni sa il scoata cineva pe ministu asta ca ne aduce la sapa de lemn
O asa aberati nu intilnesti nici in africa chiar nu zice niei nimic
iar tace poporul ???? pai sa taca si sa indure atunci si sa nu se mai vaicareasca
Ne meritam soarta cu virf si indesat

 

E normal ca medicii din RO sa aibe salarii mai mari

si prin cei 10% sa se poata finanta aceasta marire de salariu. Nicolaescu propune ca medicii de stat sa lucreze si la privat, dar asta se practica deja, pentru ca multi dr. care lucreaza la stat lucreaza si la clinici/spitale private, deci nu e nimic nou. Partea buna a proiectului e ca daca medicii lucreza in spital de stat atat pentru cei asigurati la stat cat si pentru cei in regim de asigurari privat sau pe cont propriu vor avea salariu mai mare si nu vor mai fi tentati sa plece disperati din tara. Dar daca unii medici de la stat au cabinet particular sau lucreaza intr-o clinica particulara, acestia isi cheama/invita elegat pacientii acolo unde ei lucreaza la privat.Chestia ca spitalele de stat isi vor publica tarifele pentru pacientii in regim privat, este binevenita, sa fie cat mai transparent ca pacientii sa vada unde aleg la privat-in cadrul unui spital de stat sau la un spital privat.Mai sant multi medici care lucreaza numai la stat,deci nu au salariu mare, unii se asteapta sau cer spaga,pentru ca nu au prins cateva ore pe saptamana la un cabinet/spital privat. Pentru ei e bine ca gasesc un job suplimentar in spitalul de stat dar in regim privat, ca sa-si rotunjeasca veniturile fara sa mai fie spagari.

 

!!!!!

asta o stie tota lumea
ce e de facut si cum facem ???

si zici ca asta este contabil?!

atunci de ce confunda salariul cu veniturile?
doctorii se plang de salarii don' contabel, nu de venituri. pentru asta pot sa faca si taximetrie.
si cum vrei tu mai exact sa faci sectii private in spitalele de stat? de articolul 34 din constitutie ai auzit ghivole?

 

@ barabula / ptr ex-ospataru* la tzuicatiile din Obor..

Proiectul in care totzi doctorii se sll.öbö.zesc in
laringele lui sä-i repare rrrrr-urile penale..e gata..!?
De miine ..incepind cu cei bucureshteni ..cite un sector
zilnic ii vor badijona cu("spumä vie)cavitatea bükkalä.!

@barabula

- o sa-i cauti 7 ore ,(in baza cas-ului) si-o sa-i gasesti fix in alea suplimentare , da' nu moka ! pentru vindecare , multe matanii in biserica sau capela spitalului !

O tara stramba la baza

Asta am ajuns. Urmeaza acum ideea ca invatatorii si profesorii sa fie scosi si ei din sistemul public. Vom deveni o societate sanatoasa si culta pana in madulare.
Contabil care conduce aritmetic starea de sanatate a unei natiuni (asa cum a ajuns ea acum).
JALE!

 

Ministrul sanatatii ?

Asta nu-i intreg la cap !

 

@ flosirap..

Partea anatomicä numitä cap este lipsä totalä..ästa are
doar o "gaura"-melitzä non-stop aberantä cu un shir de rrrrrr-uri de la (rähät)= kko-litul depozitat acolo.!?

io sunt militian !

puteti face cabinete stomatologice in sectiile de politie,sa mai castig si io un ban ?!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor