Proiect pentru salarizarea medicilor: sectii private in spitalele publice, unde doctorii pot lucra dupa program

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 16:41
3071 citiri
Proiect pentru salarizarea medicilor: sectii private in spitalele publice, unde doctorii pot lucra dupa program
Foto: arhiva

Spitalele publice vor putea organiza clinici sau sectii private, in care medicii sa poata lucra dupa ce isi termina ziua de munca in unitatea de stat, prevede proiectul privind salarizarea doctorilor, care va fi lansat in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

"Vorbim despre un proiect privind cresterea veniturilor medicilor, prin care urmarim cresterea veniturilor acestora, dar si reducerea exodului, pornind de la principiul fundamental din sanatate, respectiv acela ca singurii care aduc bani in sistem sunt doctorii.

Potrivit noului proiect, medicul va fi obligat sa opteze daca lucreaza cu norma intreaga, respectiv sapte ore, in spitalul public. In cazul in care a optat sa lucreze in spitalul public cu norma intreaga, atunci in aceeasi unitate sanitara va putea lucra peste programul de lucru, in sistem privat", a explicat, miercuri, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

O alta optiune a medicului ar fi sa lucreze doar cateva ore in spitalul public, iar in rest, intr-o unitate sanitara privata. "Asadar, medicul care nu vrea sa lucreze in sistemul public cu norma intreaga va face publica decizia si atunci va avea dreptul sa lucreze intr-un spital privat, in cel de stat ramanand doar cu norma redusa", a mai spus ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa in care a vorbit despre proiectele legislative privind reforma in sistem.

In aceste conditii, pentru medicii care aleg prima varianta, respectiv aceea de a fi cu norma intreaga la stat, spitalele vor pune la dispozitia lor sectii sau paturi private.

"Fiind vorba despre un sistem privat, consultatiile in aceste sectii vor fi platite de catre pacient, in mod direct, sau prin asigurarile private ale acestuia. Tarifele percepute de unitatea sanitara pentru sectia sau paturile private vor fi afisate. O cota din tariful pe care il incaseaza medicul il pune la dispozitia echipei cu care lucreaza, iar o parte, spitalului", a mai precizat ministrul Sanatatii.

Nicolaescu a subliniat ca toata activitatea privata din spitalul public se desfasoara in afara programului de lucru, acest model functionand cu succes, de zeci de ani, in spitalele publice din Franta.

Din suma incasata de catre medic, 60% ramane acestuia, 30% va reveni echipei medicale, iar 10%, spitalului, a mai spus ministrul, precizand ca numarul paturilor private nu va putea depasi 20% din totalul celor publice.

Potrivit lui Nicolaescu, acest proiect va fi aplicat mai intai in sistem pilot, in primul semestru din 2014.

"De astazi (miercuri - n.r.), proiectul va fi pus in dezbatere publica pentru 30 de zile. Dupa aceea, vor fi analizate observatiile primite, iar de la 1 septembrie proiectul isi va urma traseul, astfel incat pana la sfarsitul anului sa se poata face evaluarile si modificarile astfel incat, atunci cand intra in vigoare, sa fie un proiect bun", a mai spus Eugen Nicolaescu.

In aprilie, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca salariul de baza al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei, insa, printr-o noua lege ce ar putea fi aplicata din 1 ianuarie 2014, ar putea ajunge la peste 1.000 de euro.

Nicolaescu a mai spus atunci ca proiectul actului normativ respectiv vizeaza "excluderea medicului din sistem bugetar", adica acesta "sa nu mai fie functionar public si sa traiasca cu grila respectiva".

"Lucram la noul proiect de lege privind plata dupa performanta si competitivitate. Acest proiect este in faza foarte avansata. Astazi, spunem ca un medic lucreaza intr-un spital public, atat. Este medic primar, are 1.800 de lei. Este de ras. Daca mai are timp, poate avea si un cabinet privat sau poate sa lucreze la un spital privat, doua-trei ore.

Dar, din pacate, sunt foarte multe cazuri cand un medic din sistemul public sta doua ore in spitalul public si pleaca in doua-trei cabinete. Dar problema este ca isi plimba pacientul din sistemul public catre cel privat, in acesta din urma se rezolva cazurile simple, iar daca este de tratat, revine cu el in sistemul public", a adaugat demnitarul.

Ministrul Sanatatii a explicat, in acelasi context, ca prin noua lege, medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore si primesc 3.000 de lei. "Medicii pot avea garantia ca muncesc in spitalul public cate sapte ore, cat prevede Codul muncii, si primesc 3.000 de lei. Dar, daca vrei sa fii numai angajatul spitalului public, poti sa vii sa lucrezi suplimentar in niste paturi private sau sectii private si iti completezi veniturile", a mai spus Nicolaescu, precizand ca noua reglementare va permite medicilor sa opteze pentru ceea ce doresc.

Eveniment Quarterly Report

O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
O nouă alianță politică a fost formată, înaintea unui an electoral important. „Va combate risipa banilor publici, care va proteja categoriile vulnerabil”
Partidul Ecologist Român şi Partidul Verde-Verzii, membru al Verzilor Europeni, au anunțat că au format Alianţa AER pentru România. ”Această alianţă se distinge printr-un program...
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
George Simion, mesaj de la Bruxelles: "Aştept toate româncele în AUR!"
Preşedintele AUR, George Simion, a continuat seria întâlnirilor la nivel internaţional în această săptămână la Bruxelles, anunţă, sâmbătă, reprezentanţii formaţiunii. ”Ne...
#Nicolaescu spital privat medici program, #proiect salarizare medici program , #sanatate