Spaga pentru medici, propusa spre dezbatere publica in iunie

Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 19:44
1094 citiri
Spaga pentru medici, propusa spre dezbatere publica in iunie

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat vineri, la Tg. Mures, ca pana in luna iunie va fi finalizat un studiu referitor la "plata informala" data medicilor, care va fi supus dezbaterii publice, anunta NewsIn.

"Noi ne-am propus ca pana in luna iunie sa culegem toate aceste propuneri, toate aceste variante care ar putea fi luate in considerare si, sub o forma centralizata, sa le facem un document care sa fie supus dezbaterii publice. Ce va iesi din dezbaterea publica va trebui sa fie un act normativ, care sa ne spuna daca trecem pe legalizarea totala, legalizarea partiala sau pe alte variante de lucru. In acest moment nu cred ca ar trebui sa vorbim daca agream sau nu spaga. Nu exista un curent de opinie favorabil sau nefavorabil. Cred ca e vorba despre mentalitate si pana la urma va trebui sa lucram la mentalitate, dar asta nu se intampla intr-un an, ci in multi ani", a spus ministrul.

Eugen Nicolaescu a adaugat ca, in acest moment, exista mai multe studii pe care ministerul le face, unul, cu Banca Mondiala, fiind deja finalizat.

"Acum ne fac o propunere de plan de actiune pentru reducerea platii informale. Noi asa ii spunem. De asemenea, am inceput din toamna si se finalizeaza in iunie, un alt studiu pe care-l avem cu Guvernul Marii Britanii, tot pe reducerea platilor informale. Exista aceasta propunere a Colegiului Medicilor, care se leaga de fapt de Legea Drepturilor Pacientilor. Mai exista o pozitie foarte transanta si foarte dura a unei ONG, care respinge cu toata hotararea legalizarea spagii si a mitei", a afirmat ministrul.

Eugen Nicolaescu a dat si definitia spagii. "Plata informala este o suma de bani care este in afara asigurarilor pe care le platesc cetatenii, nu in afara actului medical, tot pentru actul medical. Grav este cand se conditioneaza actul medical de plata unei sume de bani sau a unei atentii", a spus Nicolaescu.

Ministrul este de parere ca, daca s-ar respecta legea, ar trebui ca si medicii sa declare cadourile care depasesc o anumita suma. In Ungaria s-a introdus de curand obligativitatea achitarii medicului la fiecare consultatie, in afara asigurarilor, 300 de forinti (2 lei), insa masura nu a dus la eliminarea spagii. In Anglia unui medic i se pot da cadouri, dupa ce face servicii medicale, dar valoarea nu trebuie sa depaseasca 15 lire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătății: ”Ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, 18 aprilie, în contextul acuzaţiilor care i se aduc medicului Cătălin Cîrstoiu, că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie...
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
#Nicolaescu, #spaga, #medici, #dezbatere , #sanatate