USL propune desfiintarea fondului de asigurari de sanatate - TV Ziare.com

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 14:53
4574 citiri
USL propune desfiintarea fondului de asigurari de sanatate - TV Ziare.com

Liberalul Eugen Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii, a declarat, miercuri, la TV Ziare.com ca, daca vor ajunge la guvernare, PSD si PNL ar putea desfiinta fondul de asigurari de sanatate.

Masura este luata in calcul de USL in viitorul program de guvernare. "Solutia e simpla: sa desfiintam Casa de Sanatate si sa realizam pachet de baza, finantat de la buget, sa dam posibilitatea asigurarilor private sa se dezvolte, asigurari care sa fie deductibile din impozitul pe venit si, sigur, infiintarea unui fond de solidaritate. Apoi, vedem la ce folosim fondul, de exemplu pentru infrastructura, la anumite programe", a spus pe scurt Eugen Nicolaescu care ar fi solutia USL pentru sistemul de sanatate.

Vezi AICI inregistrarea emisiunii cu Eugen Nicolaescu

De asemenea, Nicolaescu a aratat la TV Ziare.com ca micsorarea cotelor de asigurari sociale, o alta propunere a USL, ar insemna si cresterea atractivitatii mediului de afaceri, dar si crearea de noi locuri de munca. "Va antrena mai multe venituri la bugetul de stat si acolo sa gasim resursele finantarii", a continuat Nicolaescu.

Fostul ministru al Sanatatii s-a referit si la conflictul dintre Casa Nasionala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si medicii de familie, care dureaza deja de peste o saptamana.

"Casa de Asigurari este aroganta si credem ca nu mai slujeste interesele asiguratului, ci interesele politicienilor aflati la putere azi, nu mai e interesata de ce ar trebui sa fie bun in sistem", a acuzat Nicolaescu, spunand apoi ca CNAS "calomniaza angajatii din sanatate, iar acest lucru nu poate fi tolerat si acceptat".

Nicolaescu considera ca din acest razboi pierd atat medicii, cat si asiguratii. "Daca s-ar continua politica de sanatate de astazi, 45% dintre cabinete s-ar inchide, deci 4.500 de medici de familie din cei aproape 11.000 ar pleca din sistem. Asta ar insemna ca aproape jumatate din populatia Romaniei ar ramane fara asistenta medicala primara. E de neacceptat. Ar afecta medicina pentru 5 - 10 ani.

In acest mod, vom ajunge la selectia naturala: cine are sanse traieste, cine nu, nu", a explicat deputatul PNL cum ar afecta sistemul de sanatate incheierea contractului pe care CNAS l-a propus medicilor de familie.

Fostul ministru al Sanatatii a mai spus la TV Ziare.com ca solutia la acest conflict este cea pe care a aplicat-o PNL in 2008, cand se afla la guvernare: 9% din fondul national unic pentru medicina de familie ar rezolva problema finantarii.

Citește și:
Fost secretar în Ministerul Transporturilor: Grindeanu ratează un jalon PNRR şi pune în pericol întreg programul de 30 de miliarde de euro
Fost secretar în Ministerul Transporturilor: Grindeanu ratează un jalon PNRR şi pune în pericol întreg programul de 30 de miliarde de euro
Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Horaţiu Cosma a acuzat că Sorin Grindeanu a mai ratat un jalon din PNRR care pune în pericol tot programul european în valoare de 30 de...
Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Lucian Bode a dat din nou în judecată UBB. Ministrul cere anularea hotărârii prin care i s-a analizat teza de doctorat
Secretarul general al PNL, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode, a deschis un nou proces împotriva Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) la Tribunalul Sălaj. Bode cere anularea...
Comentarii