Editorial: Afacerea "Farmacia"

Autor:
Vineri, 18 Aprilie 2008, ora 09:39
1509 citiri
Editorial: Afacerea "Farmacia"

Desi e sezon de proteste si orice asociere de meserii cu trunchi comun care se gandeste sa profite de momentul electoral si sa ceara cate ceva are sanse mari de reusita, deoarece politicienii, in general nesimtiti, au naturelul firav cand e vorba de voturi, farmacistii nu sunt o categorie defavorizata.

Probabil ca in toata inclestarea dintre farmacisti, distribuitori si ministrul Sanatatii exista si cazuri particulare, legate de cate-un produs ale carui costuri de fabricatie sunt scumpe, dar datorita faptului ca este vital pentru cate-un program national, pretul lui este mentinut scazut, prin urmare fabricantul nu mai rezista financiar (desi pare greu de crezut), insa tot scandalul n-are legatura cu grija pentru pacienti.

Imi este greu sa cred ca afirmatiile lui Eugen Nicolaescu, cum ca soarta bolnavilor primeaza, deci nu va accepta presiunea sistemului pentru cresterea preturilor la medicamente, este izvorata din grija pentru pacienti - daca esti politician, chiar si cand spui adevarul, nu mai crede nimeni ca nu ai un interes ascuns.

Mai ales ca subiectul in chestiune are rezonanta intr-o patura mare de populatie, unde pensionarii reprezinta jumatate din corpul electoral, deci chiar firma de distributie sa aiba ministrul, tot nu-si poate permite sa nu se transforme in portavocea necajitilor.

Dar dincolo de motorul comportamentului sau, ma intereseata realitatea: Romania ocupa un loc fruntas in topul tarilor unde preturile la medicamente sunt mari, chiar daca cei ce beneficiaza de ele ne situeaza pe un loc fruntas si in ceea ce priveste nivelul mic al veniturilor.

Iar in tara unde numarul pensionarilor este mai mare decat al paturii active exista cateva meserii care, daca ai avut inspiratia sa le imbratisezi, iti asigura un trai indestulat, cu mult peste nivelul celor pe care te bazezi ca sa ti-l realizezi. Iar aici intra si farmacistii.

Pot fi acuzat de socialism, dar imi asum riscul. Eu stiu cel mai bine ce se afla la mine in cap, iar acum am un singur gand, si fix: daca ma convinge cineva ca farmacistii sunt pe punctul de a da faliment, asa cum pretind, din cauza scaderii cursului euro (cand crescuse nesimtit de tare, nu i-am auzit cuprinsi de remuscari), accept sa trec drept imbecil.

Aici, explicatia lui Nicolaescu mi se pare plauzibila: nu distribuitorii pierd din cauza cursului valutar, ci importatorii, care nu fac presiuni, iar de scaderea euro sunt afectate discount-urile date de ei primei categorii. Prin urmare, singura problema este scaderea profitului de la 1000 de euro pe luna la 900, daca-i pe-asa.

Totodata, cunosc persoane care incearca sa-si deschida farmacii si nu primesc avizele necesare din cauza presiunilor facute de marile sau mai micile lanturi de poticarasi, care dupa ce au ocupat piata au reusit sa strecoare in legislatie, stiu ei cum, o norma idioata, care incalca principiul liberei concurente: pe o raza de x metri patrati nu pot exista decat y unitati de desfacere.

Una peste alta, distribuitorii nu vor livra astazi medicamente si sunt decisi sa repete aceasta forma de protest cate doua, trei zile pe saptamana, pana cand ministrul va ceda si va accepta ca preturile sa creasca, dezghetand euro de la nivelul de 3,3 lei. Iar farmacistii, desi s-ar putea trezi fara medicamente, nu se opun, deoarece pretind ca altfel, inchid pravaliile.

... Era sa spun ca astfel incalca juramantul acela rostit in halat alb, cand s-au pus in slujba sanatatii. Dar nu o fac. Nu mai sunt farmacisti, ci oameni de afaceri.

Cristian Mihai Chis

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#farmacii, #eugen nicolaescu, #editorial , #stiri Eugen Nicolaescu