Cine e Eugen Nicolicea, propus sa ii ia locul lui Toader: Unul din artizanii modificarii Legilor justitiei si sustinator al revizuirii sentintelor

Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 16:56
10618 citiri
Cine e Eugen Nicolicea, propus sa ii ia locul lui Toader: Unul din artizanii modificarii Legilor justitiei si sustinator al revizuirii sentintelor
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Eugen Nicolicea, propunerea PSD la conducerea Ministerului Justitiei, cu o activitate de peste 27 de ani in politica, este unul din artizanii modificarii Legilor justitiei si ai revizuirii sentintelor, precum si un sustinator al definirii pericolului pentru ordinea publica.

Eugen Nicolicea, nascut pe 6 iunie 1956, a fost parlamentar in toate legislaturile din perioada 1992-2020. Din septembrie 2018, ocupa functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor.

Este presedinte al Comisiei pentru regulament si membru in Comisia speciala comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei.

Vezi si Ce inseamna plecarea din Guvern a lui Tudorel Toader. Pentru PSD, dar si pentru Iohannis

Inainte de a intra in viata politica, Eugen Nicolicea a fost proiectant la Santierul Naval Drobeta-Turnu Severin si sef de laborator la IIRUC Bucuresti. In 1976, Eugen Nicolicea a fost admis la Facultatea de Automatizari si Calculatoare a Universitatii din Timisoara, de unde s-a transferat la specializarea Electronica, de unde a absolvit in 1982. Ulterior, a urmat Dreptul la Universitatea Spiru Haret, filiala din Drobeta-Turnu Severin, forma de "invatamant la distanta".

In perioada 1990-1991, Eugen Nicolicea a fost viceprimar al municipiului Drobeta-Turnu Severin, pentru ca peste doar un an sa fie ales pe listele Partidului Democratiei Sociale din Romania, actualul Partid Social Democrat.

Intre 2004 si 2008, Eugen Nicolicea a fost presedinte al PSD Mehedinti.

A parasit formatiunea si s-a alaturat UNPR, activand in filiala judeteana Buzau.

In mai 2016, a revenit in PSD, dupa ce in martie 2014 a fost numit ministru-delegat pentru Relatia cu Parlamentul in Guvernul Ponta III, ocupand aceasta functie pana in noiembrie 2015.

Unul din artizanii modificarii Legilor justitiei

Nicolicea este unul din artizanii modificarii legilor Justitiei si reprezentant al membrilor PSD nemultumiti de activitatea lui Tudorel Toader la sefia Ministerului Justitiei. De asemenea, Nicolicea a fost un fervent sustinator al revizuirii sentintelor date in baza unor protocoale si interceptari ilegale.

"Este o masura foarte buna, pentru ca rezolva o problema exceptionala, a unor sentinte date in baza unor protocoale ilegale si atunci trebuia sa fie rezolvat acest lucru. (...) Ordonanta reglementeaza o situatie extraordinara care nu este prevazuta in legile penale pentru ca legile penale reglementeaza situatii normale si nu situatii abuzive, condamnari in baza unor protocoale care nu sunt legale", a declarat Eugen Nicolicea, presedinte al Comisiei juridice din Camera Deputatilor.

Tot Nicolicea este cel care a cerut in Comisia speciala pentru Legile justitiei ca sistemul judiciar sa aiba "o definitie".

"Cu privire la sistemul judiciar, nu am nimic impotriva termenului, numai ca vreau si eu o definitie. Pentru ca, nestiindu-se ce este, nu stim daca are independenta. Daca nu stim daca are independenta, nu stim daca CSM are ce sa apere. De asemenea, ne-am trezit prin toate MCV-urile, GRECO si asa mai departe sa aparam independenta sistemului judiciar.

Sa ne dea cineva o definitie si atunci, daca are independenta, va asigur ca vom face totul ca sa ii aparam independenta. Daca o are. Neexistand o astfel de definitie, am tras o concluzie ca ar putea sa fie instantele plus parchetele - asta din butonul CSM-ului, cand am apasat si am vazut ca din sistemul judiciar lipsea CSM. Deci autoritatea judecatoreasca din care eliminam CSM ar putea sa fie sistemul judiciar. (...)

Am cerut data trecuta sa veniti cu definitia sistemului judiciar. Niciun judecator sau procuror nu a propus aceasta definitie. Si cred ca judecatorii si procurorii stiu foarte bine ce inseamna folosirea unor termeni exacti si nu e voie sa se foloseasca sintagme de presa, niste notiuni care nu sunt definite nici in Constitutie, niciunde", a spus Eugen Nicolicea in cadrul sedintei Comisiei special pentru legile justitiei.

Tot el a propus defnirea pericolului pentru ordinea publica, in contextual manifestatiilor antiguvernamentale.

"Din nefericire, nu avem o definitie pentru pericol pentru ordinea publica si cred ca solutia este sa se aplice la toate faptele, dar sa dam o definitie corecta a pericolului pentru ordinea publica, pentru ca in momentul de fata fiecare scrie ce vrea despre acest pericol. Spre exemplu, constituie pericol pentru ordinea publica persoana respectiva care are o functie si pe aceasta chestiune isi pierde increderea lumea si populatia in justitie si in DNA - asta era pericolul pentru ordinea publica definit de cele mai multe ori. Deci, dupa ce vom avea o definitie foarte clara, nu vom mai avea nevoie de aceasta chestiune", a mai spus social-democratul.

Deputatul Eugen Nicolicea este propunerea PSD la ministerul Justitiei in locul lui Tudorel Toader, dupa ce Comitetul Executiv al PSD a decis sa ii retraga sprijinul politic.

Social democratii au fost nemultuiti de faptul ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, nu a facut posibila aplicarea articolelor din codurile penale care au fost considerate constitutionale.

Citeste si Dancila: S-a votat demiterea ministrului Justitiei. Sper sa isi dea demisia

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Nicolicea propunere PSD ministerul Justitiei, #Nicolicea propunere ministrul Justitiei , #PSD