Atac la o lege pe care se bazeaza activitatea DNA. UDMR: O abrogam si am rezolvat problema. PSD: De acord!

Marti, 19 Iunie 2018, ora 22:25
16167 citiri
Atac la o lege pe care se bazeaza activitatea DNA. UDMR: O abrogam si am rezolvat problema. PSD: De acord!
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Un nou episod marca PSD & asociatii s-a petrecut marti in Parlament. La o zi dupa ce au votat, cu ajutorul UDMR, amputarea Codului de Procedura Penala, social-democratii si-au trecut in Comisia Juridica din Camera si proiectului "deputatului Mitraliera" Catalin Radulescu prin care scapa nepedepsiti cei care fac anumite fapte de coruptie in folosul altuia.

Insa dezbaterea pe acest proiect a scos la iveala o alta intentie a celor de la Putere si a aliatilor lor - anularea totala a unei legi care sta la baza activitatii DNA.

Este vorba de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Proiectul lui Radulescu prevede modificarea acesteia, fapt pentru care comisia condusa de social-democratul Eugen Nicolicea si-a dat votul, desi Opozitia s-a exprimat impotriva.

La discutii, insa, deputatul UDMR Marton Arpad s-a aratat deranjat de faptul ca atat de multe legi reglementeaza faptele de coruptie si ca, de cate ori e modificata vreuna, trebuie avuta in vedere corelarea cu celelalte. Asa ca a venit cu solutia: "sa o abrogam!".

"Eu am niste observatii. (...) Avem niste legi speciale care se ocupa cu toate aceste problematici, fiecare lege pe domeniul lui. Avem, de exemplu, Codul Penal. Codul Penal are capitole distincte pentru astfel de activitati care contravin, in viziunea Codului Penal, unei activitati a unui functionar public, in sensul dat de Codul Penal. Mai avem si alt capitol care se ocupa cu alte activitati asimilate faptelor de coruptie.

Si atunci imi pun intrebarea: daca avem noi legsilatie privind spalarea de bani, legislatie bancara, legislatie penala, de ce mai avem nevoie de acest 78? Cea mai buna solutie ar fi abrogarea intregii legi asa cum este ea. Tot ce avem in domeniul penal avem in Codul Penal, ce nu se regaseste in Codul Penal avem in acea lege privind incompatibilitatile... Avem noi nevoie de aceasta Lege 78? Haideti sa o abrogam asa cum este si am rezolvat problema", a spus Marton Arpad (foto dreapta).

Ideea i-a suras colegului sau de la PSD, Eugen Nicolicea (foto centru), care a cerut insa ca focusul in aceasta zi sa fie pe proiectul in cauza, urmand ca solutia Arpad sa fie discutata ulterior, la modificarea Codului Penal.

"Eu sunt de acord cu dvs. cu abrogarea ei si preluarea unor infractiuni de acolo in Cod, ca tot suntem acolo. Numai ca nu dirijam noi acum ce se intampla la Cod si pentru aceasta chestiune, cand facem Codul, putem, sa facem operatiunile pe care le-ati spus dvs.

Acum avem un alt subiect pentru ca in functie de ce este aici se discuta si despre Cod. Daca se va da o abrogare pe Legea 78, macar sa fie preluat in alta lege (proiectul lui Radulescu, n.red.) ", s-a asigurat Nicolicea ca nu ramane pedepsita coruptia in beneficiul altuia.

40% din activitatea DNA e pe Legea 78

Situatia a fost semnalata pe Facebook de deputatul PNL Raluca Turcan, prezenta la lucrarile comisiei.

"Majoritatea toxica pentru Romania PSD-ALDE se pregateste sa modifice continutul uneia dintre infractiunile prevazute in Legea 78/2000, in sensul in care desfasurarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia detinuta, daca se realizeaza in profitul altuia, nu mai constituie infractiune decat daca operatiunile financiare sunt desfasurate pentru sine. Asadar, intentioneaza sa dezincrimineze aceasta infractiune. Au declarat ca urmeaza sa faca acelasi lucru si in Codul Penal.

In plus, intentioneaza abrogarea Legii 78/2000 care reglementeaza mare parte din activitatea DNA. 40% din activitatea DNA, cu privire la faptele conexe sau asimilate celor de coruptie, este legiferata in aceasta lege.

Tot Legea 78 mai cuprinde toate fraudele pe fondurile europene, fraudele facute de sefii de partide pentru influentarea activitatii unei institutii", a atras atentia Raluca Turcan.

Intre timp, in tara au reinceput protestele fata de asaltul asupra Justitiei. La Cluj-Napoca peste 5.000 de oameni au iesit marti seara in strada si au marsaluit prin oras strigand "Jos penalii".

Oamenii isi arata revolta fata de modificarile aduse Codului de Procedura Penala despre care spun ca sunt date cu dedicatie pentru a scapa cativa politicieni corupti insa afecteaza in mod ingrozitor siguranta tuturor romanilor.

#abrogare lege DNA PSD UDMR, #Arpad Nicolicea abrogare lege DNA , #stiri Eugen Nicolicea