Dupa ce Iohannis a refuzat ministrii PSD, Nicolicea vrea o lege care indica presedintelui cand sa aplice deciziile CCR

Sambata, 05 Ianuarie 2019, ora 16:36
4105 citiri
Dupa ce Iohannis a refuzat ministrii PSD, Nicolicea vrea o lege care indica presedintelui cand sa aplice deciziile CCR
Foto: Administratia Prezidentiala

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat ca va propune conducerii PSD o initiativa legislativa care sa introduca termene de aplicare a deciziilor CCR si sa explice sintagmele hotararilor Curtii, in contextul actiunilor presedintelui Klaus Iohannis legate de remaniere.

Acesta a adaugat ca social-democratii din conducerea PSD vor decide care este forma pe care o va lua propunerea sa, ca initativa legislativa in Parlament sau insusita de Guvern, ca proiect de lege si depusa la Parlament ori ca ordonanta de urgenta emisa de Executiv si ulterior depusa in Legislativ.

"In decizia Curtii, Curtea Constitutionala a spus ca instituirea unor termene sunt la latitudinea Parlamentului, termene in care sa se execute spre exemplu remanierea cu tot ceea ce implica ea, adica vacantare de loc, respectiv numirea de ministri.

Deci in consens cu decizia Curtii evident ca se vor institui termene in care presedintele trebuie sa reactioneze pentru ca in momentul de fata a intarziat o astfel de chestiune vreo 40 si ceva de zile fiindca nu s-a terminat. Deci asta inseamna instituirea unor termene.

Dupa care evident ca trebuie sa avem, acolo unde avem termene prevazute sau expresii care se refera la termene, in sensul de timp, am vazut ca au fost incalcate de presedinte, probabil invocand ca nu le-a inteles", a afirmat Eugen Nicolicea, sambata.

Deputatul PSD a oferit ca exemplu cea mai recenta hotarare a Curtii Constitutionale care a decis ca exista un conflict juridic intre Guvern si Presedintie, obligandu-l pe seful statului sa emita de indata decretele de revocare a ministrilor Transporturilor si Dezvoltarii, Lucian Sova si Paul Stanescu, lucru care nu s-a intamplat imediat dupa publicarea deciziei CCR.

"Am sa dau exemplu. Prin decizia aceasta ultima, la punctul doi, Curtea spune ca presedintele va revoca de indata. Explicatia sintagmei 'de indata', ca sa nu mai confund termene, in sensul de timp, cu termene in sensul de sintagme. Deci explicatia sintagmei 'de indata' este necesara pentru faptul ca presedintele ca sa puna in aplicare punctul doi trebuia sa aplice de indata revocarea. Ori el a facut acest lucru dupa 16 zile. Nimeni nu cred ca isi imagineaza ca de indata ar insemna 16 zile", a explicat social-democratul.

Acesta a amintit si de punctul trei din decizia CCR de admitere a conflictului interinstitutional care spune ca presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa raspunda, de indata, in scris si motivat, propunerilor facute de premierul Viorica Dancila cu privire la numirile noilor ministrii, Olguta Vasilescu la Dezvoltare si Mircea Draghici la Transporturi, care nu a fost respectata de seful statului.

"La punctul trei Curtea zice ca presedintele trebuie sa explice refuzul de indata. In a 16-a zi zice ca mai asteapta nu stiu ce motivare de la consilieri. Adica in aplicarea punctului doi, domnul presedinte considera ca de indata inseamna 16 zile, iar la punctul trei considera ca de indata inseamna 16 zile si cat s-or mai gandi consilierii. Este evident ca sintagmele de felul acestea trebuie sa fie explicate, adica prevazute in lege ce inseamna pentru ca am ajuns sa facem legi pentru persoane care nu cunosc, se fac ca nu cunosc sau sunt abuzive. Trebuie sa fie atat de clare incat nimeni sa nu mai poata spune ca de indata inseamna ba 16 zile, ba cat or vrea consilierii. Sintagmele vor fi definite foarte clar ca sa nu poata fi interpretate sub nicio forma", a spus Eugen Nicolicea.

Social-democratul a precizat ca va face aceasta propunere conducerii PSD ca initiativa legislativa, fiind la latitudinea conducerii calea de urmat.

"Eu o sa il propun ca initiativa legislativa. Acum urgenta rezolvarii unei astfel de chestiuni este maxima si este posibil, daca Guvernul va considera necesar, sa adopte o ordonanta de urgenta. Ceea ce propun eu este evident o propunere. Eu il prezint conducerii, dupa care se va decide. Banuiesc ca fiind punerea in acord cu o decizie a Curtii care spune ca e la latitudinea Parlamentului sa introduca termene, nu poate avea nimeni nimic impotriva, deci nici macar presedintele, pentru ca el exact asta invoca ca nu sunt prevazute niste termene", a conchis Nicolicea.

Codrin Stefanescu: Ideea este exceptionala

Secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, a declarat, sambata, ca este o idee exceptionala propunerea lui Nicolicea, pentru ca astfel toti ar fi obligati sa respecte legea.

"Este foarte buna propunerea. Trebuie sa ne spuna juristii ca domnul Eugen Nicolicea care este cea mai buna varianta, dar ideea, pe fond, este exceptionala si astfel toata lumea va fi obligata cel putin sa respecte legea. Pentru ca in Romania trebuie sa dai o lege prin care sa ii obligi pe unii sa respecte legile. Este incredibil dar aceasta este situatia", a afirmat Codrin Stefanescu.

Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca va respinge propunerile premierului Viorica Dancila pentru ministerele Transporturilor si Dezvoltarii, si anume, Mircea Draghici si Lia Olguta Vasilescu.

Administratia Prezidentiala anunta, joi, ca presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru constatarea vacantei unei functii de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stanescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice.

Totodata, seful statului a semnat decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, dupa demisia lui Lucian Sova.

Cele doua ministere functioneaza cu ministri demisionari de o luna. Premierul Viorica Dancila a anuntat, in urma cu doua zile, ca presedintele a informat-o ca nu va accepta propunerile Lia Olguta Vasilescu (la Ministerul Dezvoltarii) si Mircea Draghici (la Transporturi).

Olguta Vasilescu a fost propusa initial la Ministerul Transporturilor, iar Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltarii, insa presedintele Iohannis a refuzat numirea acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
”Cei mai mulți bani din PNRR ajung la companii de stat românești conduse falimentar”. Acuzațiile REPER
Ultimul studiu elaborat de Parlamentul European care analizează sumele încasate de top 100 beneficiari din PNRR-urile fiecărui stat membru UE ne plasează pe ultimul loc din Europa în ceea ce...
#Nicolicea lege aplicare decizii CCR, #Nicolicea Iohannis decizii CCR ministri, #Iohannis refuzat ministri, #CCR decizie Iohannis ministri , #stiri Eugen Nicolicea