Nicolicea, despre modificarea Legii referendumului: Dragnea are un cuvant foarte important de spus, chiar drept de veto

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 11:45
6035 citiri
Nicolicea, despre modificarea Legii referendumului: Dragnea are un cuvant foarte important de spus, chiar drept de veto
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Presedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a declarat miercuri, la finalul dezbaterii privind propunerea de modificare a Legii referendumului, ca, dupa ce va exista o forma finala a proiectului, il va prezenta presedintelui social-democratilor, Liviu Dragnea, care are "un cuvant foarte important de spus", daca nu chiar "drept de veto".

Chestionat cum isi explica o prezenta asa slaba la dezbatere, deputatul PSD a spus: "Era una din concluziile pe care trebuie sa le tragem cu privire la organizarea de dezbateri. Toata lumea a invocat dezbateri, transparenta si cand o faci, iata transparenta, iata netransparent ca nu e nimeni in sala".

De asemenea, intrebat daca a discutat cu colegii de la grup cu privire la acest proiect, Eugen Nicolicea a spus ca va fi o discutie numai dupa ce va avea forma finala a propunerii.

"Dupa ce e forma finala, o prezint, noi deocamdata nu am facut o astfel de forma. Probabil ca saptamana viitoare cand gasim o forma finala o vom da grupului, grupul va analiza daca o sustine sau nu", a raspuns social-democratul.

Chestionat in continuare daca a vorbit macar cu Liviu Dragnea despre proiectul sau, presedintele Comisiei juridice a spus ca liderul PSD va avea "un cuvant foarte important de spus", dar discutia va avea loc numai cand se va stabili forma finala a initiativei.

"V-am explicat ca dupa ce vom avea o forma finala se depune la grup. Presedintele de partid este domnul Dragnea. Are un cuvant foarte important de spus, sa nu zic ca are si drept de veto. Daca nu am o forma finala, nu am ce-i prezenta domnului Dragnea", a completat Eugen Nicolicea.

El a sustinut ca membrii Comisiei juridice si colegii sai de la PSD sunt "niste profesionisti", iar lui "ii ajunge" o discutie in cadrul Comisiei.

Intrebat ce modificari va aduce propunerii legislative dupa cele doua runde de consultari, social-democratul a raspuns: "Vom avea acum o discutie cu privire la neintroducerea unui alt eveniment simultan cu referendumul decizional sugerata de colegul de la USR si cu privire la acea discutie cum ca anumite prevederi din Constitutie ii limiteaza sau noi limitam presedintelui atributii, mai trebuie sa discutam despre aceasta chestiune".

"Daca domnul presedinte (Klaus Iohannis - n.r.) nu ar fi fost de acord cu asa ceva, nici nu as fi introdus. Pentru mine este la fel de obligatoriu si daca e scrisa doar in Constitutie", a conchis Eugen Nicolicea.

Patru deputati PSD au pus in dezbatere publica o propunere legislativa pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referedumului, care prevede ca nu se poate consulta poporul daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului.

De asemenea, presedintele Romaniei poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ. Proiectul a generat discutii in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, deputatul PNL Gabriel Andronache aratand ca initiativa contine elemente vadite de neconstitutionalitate.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, saptamana trecuta, ca in partid nu este sustinuta initiativa lui Eugen Nicolicea privind Legea referendumului, care ar limita atributiile presedintelui Romaniei in acest domeniu, insa considera ca Parlamentul ar trebui sa primeasca dreptul de a convoca si el referendumuri, fiindca are "legitimitate".

Citeste ce reactii a starnit acest proiect:

Dragnea: PSD nu sustine proiectul lui Nicolicea care ar limita atributiile presedintelui in organizarea referendumului

Iohannis nu vede cu ochi buni modificarile lui Nicolicea la Legea Referendumului

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...
Comentarii