Disputa intre ministrul de Finante si seful ANAF din cauza banilor pe care vor sa-i ceara lui Iohannis

Joi, 19 Iulie 2018, ora 14:45
8237 citiri
Disputa intre ministrul de Finante si seful ANAF din cauza banilor pe care vor sa-i ceara lui Iohannis
Foto: Facebook/Eugen Teodorovici

Modul cum poate obtine Fiscul banii de chirie de la presedintele Klaus Iohannis pe casa pierduta din Sibiu baga zazanie intre ministrul de Finante si seful ANAF, colegi din PSD.

Acum cateva zile, acelasi ministru Teodorovici a declarat ca imobilul respectiv nu este in proprietatea statului. Deocamdata.

Ce spun acum Teodorovici si Misa

Ministrul Finantelor i-a cerut lui Ionut Misa, seful ANAF, sa-i dovedeasca daca a solicitat catre Cartea Funciara ca imobilul care a apartinut familiei presedintelui sa intre in proprietatea statului.

"Am cerut ANAF-ului sa-mi dovedeasca daca s-a cerut in mod clar catre Cartea Funciara includerea acelui imobil sau nu. Mi s-a transmis un document. Am vazut ca mi-au trimis un document prin care se face o solicitare de radiere din Cartea Funciara", a spus Teodorovici.

Ministrul a precizat ca acum ANAF va trebui sa faca o noua solicitare oficiala catre Cartea Funciara prin care sa ceara ca acel imobil sa fie declarat al statului.

"Daca vor raspunde ca nu, macar stim ca aceasta cale nu poate fi urmata. Daca raspund ca da, in ziua doi (se face - n.red.) notificarea sumei de plata si dobanzi si ce mai este acolo", a adaugat Teodorovici.

Intrebat daca ii va cere demisia colegului Misa din acest motiv, Teodorovici a raspuns: "Nu vreau sa-i stric concediul".

La randul sau, seful ANAF a oferit explicatii la Antena3:.

"Vreau sa va spun ca ANAF este organ de executare silita. Pentru a se recupera o creanta, trebuie sa aiba un titlu si, pana in momentul de fata, ANAF nu a primit de la Ministerul de Finante un titlu pe care ulterior sa-l execute. Un titlu care sa ateste ca statul roman este proprietarul acestui imobil".

Istoria unei case indelung disputate

Imobilul cu numarul 29 de pe strada Nicolae Balcescu din centrul Sibiului, din care sotii Iohannis au cumparat jumatate la inceputul lunii iunie 1999, a facut parte din averea sotilor Maria si Eliseu Ghenea, iar dupa decesul acestora casa a ajuns in proprietatea statului roman.

In anul 1997, casa a fost cumparata de chiriasi, iar in 1999, contractele prin care chiriasii au cumparat imobilul au fost anulate in instanta, la cererea fiului lui Nicolae Bastea, acesta din urma fiind nepot al sotilor Ghenea.

Ulterior, imobilul a ajuns in proprietatea familiei presedintelui, care a cumparat partea urmasilor lui Nicolae Bastea, iar fostii chiriasi au cerut in instanta anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat in posesia imobilului din Sibiu, contestand calitatea de urmas de drept a lui Nicolae Bastea.

Familia Iohannis a pierdut procesul la Brasov, iar la jumatatea lunii noiembrie 2015 presedintele Klaus Iohannis a facut recurs, acesta fiind respins la Curtea de Apel Brasov, care a mentinut decizia Tribunalului Brasov.

Carmen si Klaus Iohannis au cerut atunci stramutarea dosarului.

In aprilie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca dosarul sa fie stramutat de la Curtea de Apel Brasov la Curtea de Apel Pitesti, care a trebuit sa se pronunte pe o contestatie in anulare depusa de famillia Iohannis.

In luna februarie 2017, presedintele Klaus Iohannis a pierdut definitiv casa din centrul Sibiului.

La inceputul lunii iulie, Liviu Dragnea a spus ca este ingrijorat de activitatea Fiscului si ca ii va intreba pe seful ANAF, Ionut Misa, si pe ministrul de Finante "cand au de gand sa recupereze banii de la domnul Iohannis".

Apoi, Teodorovici a transmis ca ANAF a inceput actiunea de recuperare a banilor incasati de familia Iohannis din inchirierea casei pe care a pierdut-o in instanta.

Citeste si Teodorovici arata cum va lua Fiscul banii de la Iohannis pentru casa din Sibiu, dar recunoaste din nou ca imobilul nu e in proprietatea statului

A.G.

Citește și:
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Marcel Ciolacu atacă PNL cu privire la rotativă: ”Trebuie să depăşim mofturile de politicieni mărunţi”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat vineri, 27 ianuarie, la Brăila, despre rotaţia premierilor din luna mai şi schimburile de ministere, că ”dacă revenim la mofturile de a băga funcţiile...