PSD vrea sa modifice si legile privind evaziunea fiscala: Platesti la stat toata suma, nu te duci la puscarie, pentru ca nu asta este interesul

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 00:00
10754 citiri
PSD vrea sa modifice si legile privind evaziunea fiscala: Platesti la stat toata suma, nu te duci la puscarie, pentru ca nu asta este interesul
Foto: Facebook / Eugen Teodorovici

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, sustine ca legislatia privind evaziunea fiscala ar trebui schimbata, pentru ca investitorii sa nu mai fie speriati ca pot face puscarie in Romania pentru asa ceva: daca sunt prinsi, dau banii inapoi si scapa.

"Acest subiect al prevenirii si combaterii evaziunii fiscale trebuie sa devina dintr-o sperietoare, astazi, pentru investitori, un punct de atractie. Stiu ca suna poate ciudat. Dar un investitor roman sau strain care vrea sa faca o investitie in Romania spune asa: 'Bun, la fiscalitate sunteti oarecum ca cei din jur (...), dar cum stam la partea asta de prevenire si combatere a evaziunii fiscale? Daca ceva mi se intampla din motive neimputabile sau o greseala din piata, tu ca stat vii si-mi distrugi compania? Imi scoti oamenii afara, mi-i lasi someri, imi distrugi business-ul?! Atunci ma duc in alta parte'. Nu, acest lucru trebuie schimbat!", a spus ministrul, marti seara, la Antena 3.

In acest context, ministrul Finantelor a precizat ca trebuie schimbata legislatia in domeniul evaziunii fiscale.

"Pana la final de iunie o sa avem un grup de lucru la nivelul administratiei centrale din toate structurile implicate in acest proces si va trebui sa punem pe masa un cadru legislativ, adica OUG 241 cu evaziunea fiscala trebuie schimbata, si nu numai... si prevederi din Codul Penal si alte prevederi legale.

Adica asa cum face Germania, cum face Olanda, cum fac tarile care, de multe ori, ne critica pe noi pentru diferite alte subiecte. Vom lua exact din fiecare tara bunele practici pe care ei le aplica de zi cu zi catre mediul de afaceri si le vom pune frumos in legislatia noastra (...)

In Germania, de exemplu, un anumit procent din suma respectiva pe care Fiscul o identifica ca fiind evaziune nu se declara fapta penala sau se poate discuta. Ai suma, discuti cu respectivul: platesti la stat toata suma, nu te duci la puscarie, pentru ca nu asta este interesul.

Stiti ca dadeam acele exemple de peste 2.600 de dosare de spete trimise de Antifrauda la Parchete, cu o valoare de trei miliarde de euro, aproximativ. Chiar ca trebuie facuta o analiza, pentru ca sunt tot felul de prostii puse acolo, prostii care au distrus firmele. Acesta este un subiect pe care trebuie sa il discutam la nivel de Guvern, sa analizam (...)

Cei care au facut dosarul, probabil ca din orgoliu, nu o sa renunte la acea pozitie si or sa si-o mentina. Foarte bine, nu ii putem obliga sa schimbe, dar daca acea persoana ajunge in instanta si castiga in instanta, acea echipa trebuie sa plece", a explicat Teodorovici.

Ministrul Finantelor a subliniat ca orice stat normal functioneaza daca are o economie puternica si "mai ales noi, oamenii de stanga, ca sa aplicam politici sociale, avem nevoie de o piata puternica".

In plus, Eugen Teodorovici a dat de inteles ca va "pune stavile" la ilegalitatile din zona de import legume - fructe, la discutia pe acest subiect raspunzand: "Cine ne opreste sa facem asta?".

"Economia noastra, din pacate sau din fericire, depinde pe care parte vrem sa vedem lucrurile, poate sa aduca foarte multe venituri la bugetul de stat. Daca ne uitam doar in zona de vama, in zona de economie neagra, in toate aceste zone si daca spunem 'Stop joc!' banii vor veni si nu sunt probleme cu absolut niciuna dintre legile noastre importante ca si guvernare, fie ca vorbesc despre salarizare, fie ca vorbesc de pensii si de orice altceva care ar trebui sa fie facut de aceasta guvernare PSD-ALDE", a sustinut ministrul.

In ceea ce priveste stoparea ilegalitatilor din zona de import legume-fructe, Eugen Teodorovici considera ca se poate interveni.

"Cine ne opreste sa facem asta? Uitati-va si la tigari! 16% este piata neagra. Un punct procentual daca il recuperam aducem la buget pana la 50 de milioane de euro. Doar din tigari. Nu mai vorbesc de legume-fructe, alcool si orice altceva. Si repet: 'Cine nu ne lasa?'",

Eveniment Quarterly Report

Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii cumpără on-line haine, pantofi și mâncare de la restaurant. La ce produse și servicii suntem ultimii în UE
Românii au preferat să plătească pe internet în 2022 preponderent pentru haine, pantofi și accesorii, fiind peste media europeană și în privința plăților on-line pentru livrări de la...
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
O fabrică de armament din Ardeal investește în creșterea producției de muniție la standarde NATO. Licitație internațională la UM Cugir
Una dintre societățile importante din România, care produc armament și muniție la standarde NATO, își modernizează linia de producție. Uzina Mecanică Cugir cumpără o „mașină de...
#Teodorovici evaziunea fiscala, #PSD legi evaziune , #ministrul Finantelor Publice