Teodorovici spune ca Romania are nevoie de un milion de lucratori, ceea ce inseamna foarte, foarte mult

Joi, 25 Iulie 2019, ora 11:51
5074 citiri
Teodorovici spune ca Romania are nevoie de un milion de lucratori, ceea ce inseamna foarte, foarte mult
Foto: Arhiva Ziare.com

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, sustine ca Romania are nevoie de un milion de lucratori, "ceea ce inseamna foarte, foarte mult".

Declaratia a fost facuta, joi, la conferinta "Top HR Challenges", organizata la Bucuresti de Capital Media Production, unde este abordata situatia fortei de munca din Romania.

"Avem 4,5-5 milioane de romani plecati peste hotare. Colega mea de Ministerul romanilor de pretutindeni stie cifra exacta. Aceasta cifra a fost speculata jalnic de catre unele persoane. Dar asta este, suntem in Romania...

Din pacate, sunt foarte multi romani care nu lucreaza in mod oficial, inregistrati. Acesta este un lucru care doare, pentru ca sunt oameni care muncesc fara sa aiba platite asigurarile medicale si toate celelalte elemente care ar putea sa asigure un anumit standard. La nivel european, era o discutie vizavi de cetatenii europeni ai caror state au inceput un dialog cu Uniunea Europeana, sa poata fi lasati sa lucreze in statele non-Schengen... Un milion de lucratori ar fi necesar in Romania, la ora actuala, ceea ce inseamna foarte, foarte mult", a declarat joi ministrul, citat de Agerpres.

Amintim ca ministrul Romanilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a sustinut, miercuri, ca statisticile recente arata ca aproximativ 9.700.000 de romani sunt plecati in afara granitelor, subliniind ca motivele emigrarii sunt coruptia, calitatea slaba a clasei politice si saracia.

Iata detalii - Ministrul pentru Diaspora sustine ca 9.700.000 de romani sunt plecati din tara

Teodorovici a mai precizat ca se bucura ca anumite masuri au reusit sa readuca lucratori romani in tara: "Aduc aici in discutie zona constructiilor, unde actul normativ pe care multi l-au hulit a creat si efecte pozitive. Majoritatea masurilor din OUG 114 sunt pro-business, cu exceptia unor prevederi pe care nu vreau sa le discut acum", a subliniat demnitarul.

Totodata, ministrul Finantelor a apreciat ca la nivel european nu se doreste punerea pe agenda a subiectului fortei de munca, pentru ca sunt interesele statelor care au inca nevoie de angajati din Romania, Croatia, Polonia, iar marea familie europeana inseamna de fapt ca fiecare este pentru el.

"Subiectul fortei de munca a fost pe agenda Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Un subiect la care tin foarte mult, dar cu greu cei de la nivel european au acceptat un astfel de subiect pe agenda... In prealabil, am dorit sa o facem in intalnire comuna a ministrilor Muncii din cele 28 de state membre, dar nu s-a dorit un astfel de eveniment.

La nivel european, nu se doreste punerea pe agenda a subiectului fortei de munca, pentru ca sunt interesele statelor care au inca nevoie de angajati din Romania, Croatia, Polonia etc... Noi vom investi, vom pregati forta de munca in Romania si, usor, usor, celelalte state vor atrage neconcurential de pe piata unica forta de munca. Nu este in interesul nimanui din afara Romaniei sau din afara celor zece tari care trimit forta de munca in Europa sa puna un astfel de subiect pe masa. Nu se doreste, pentru ca fiecare se dezvolta cu forta de munca pe care o ia din alte zone.

Asta inseamna familia mare europeana... E o mare familie frumoasa, iubita, dar cand vine vorba despre fiecare stat in parte, fiecare este pentru el. Sper sa avem un document, la nivel european, cuprinzator, care sa apere interesul si al Romaniei. Usor, usor, pierzand forta de munca, nu poti pune in practica idei, chiar daca ai fonduri europene de accesat si intentii bune", a mai adaugat Teodorovici.

Eveniment Quarterly Report

Peste 70 de kilometri de drum expres fără întrerupere. Condiția pentru deschiderea unui tronson nou din DEx12 în 2023 VIDEO
Peste 70 de kilometri de drum expres fără întrerupere. Condiția pentru deschiderea unui tronson nou din DEx12 în 2023 VIDEO
Autoritățile de la CNAIR au filmat un întreg tronson din drumul de mare viteză care urmează să lege Pitești de Craiova. Este vorba despre lotul 3 Slatina - Colonești, în lungime de...
Ce reprezintă punctul roșu pe care îl vedem pe marginea anvelopelor auto. Mulți șoferi ignoră importanța sa
Ce reprezintă punctul roșu pe care îl vedem pe marginea anvelopelor auto. Mulți șoferi ignoră importanța sa
Pe lângă simbolurile de pe partea laterală, anvelopele auto au și câteva puncte care indică faptul că siguranța în mers poate fi afectată. Este important nu numai să păstrați în...
#Teodorovici forta de munca, #Teodorovici lucratori Romania , #ministrul Finantelor Publice