Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Teodorovici vede vesti bune in raportul critic al CE: Contrazice stirile false ca nu avem bani de pensii si salarii

Miercuri, 23 Mai 2018, ora 23:04
3278 citiri
Teodorovici vede vesti bune in raportul critic al CE: Contrazice stirile false ca nu avem bani de pensii si salarii
Foto: Arhiva Facebook/Eugen Teodorovici

Ministrul de Finante Eugen Teodorovici sustine ca raportul Comisiei Europene (CE) arata ca Romania nu se confrunta cu riscuri de sutenabilitate fiscala pe termen scurt si considera stiri false si alarmiste informatiile privind capacitatea statului de a plati pensiile si salariile.

Comisia Europeana a transmis, miercuri, un avertisment Romaniei pentru ca a deviat semnificativ de la traiectoria de ajustare catre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) din 2017 si propune Consiliului sa emita o decizie privind faptul ca nu a luat masuri eficiente pentru a corecta acest lucru si o recomandare de a lua masuri in 2018 si 2019.

Teodorovici considera ca Romania trebuie sa ajusteze o deviatie semnificativa a deficitului structural care a avut loc in 2016.

"Recomandarea solicita Romaniei sa ajusteze deviatia semnificativa care a avut loc in 2016. (...) Ajustarea va incepe in 2019, cu 0,5 puncte procentuale pe an", a spus Teodorovici.

Ministrul sustine ca raportul CE contrazice stirile alarmiste referitoare la capacitatea statului de plati pensile si salariile.

"Romania nu se confrunta cu riscuri de sutenabilitate fiscala pe termen scurt. Sunt contrazise stirile false si alarmiste privind capacitatea statului de a plati pensiile si salariile", a spus Teodorovici.

Ministrul a subliniat ca Romania a inregistrat progrese pentru 68% dintre recomandari, iar numarul recomandarilor privind economia Romaniei s-a redus de la 8 in 2013, la 3 recomandari in prezent.

In cadrul conferintei de presa, Teodorovici a sustinut ca atacurile presedintelui Iohannis la adresa Guvernului sunt nejustificate, in contextul in care problema pensiilor si a salariilor reprezinta atributul Executivului, iar presedintele ar trebui sa aiba o pozitie foarte clara in legatura cu ceea ce se intampla in justitie, in conditiile in care exista "oameni care au stat in inchisoare in mod nejustificat".

In plus, ministrul considera ca presedintele Klaus Iohannis a fost dezinformat in ceea ce priveste fondurile europene, in conditiile in care rata de absorbtie este de peste 17%, iar suma totala este de 5,254 miliarde euro.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Eugen Teodorovici reactie raport Comisia Europeana, #Teodorovici Comisia Europeana deficit bani , #ministrul Finantelor Publice