ALDE desfiinteaza propunerea lui Teodorovici: E mai degraba o aberatie, ne intoarce in urma cu zeci de ani. Ne-a facut de ras in UE

Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 14:17
8841 citiri
ALDE desfiinteaza propunerea lui Teodorovici: E mai degraba o aberatie, ne intoarce in urma cu zeci de ani. Ne-a facut de ras in UE
Foto: Arhiva Facebook/Eugen Orlando Teodorovici

Vicepresedinte ALDE Toma Petcu il ataca pe ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, dupa ce acesta a lansat propunerea ca fiecarui muncitor sa ii fie limitat dreptul de a lucra intr-o tara UE.

Potrivit unui comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, Petcu catalogheaza declaratia ministrului drept "surprinzatoare si in acelasi timp ingrijoratoare".

"In toata experienta mea ca om politic nu am mai auzit ca o asemenea masura sa fie propusa de o alta tara europeana, de vreun alt ministru de finante european. Este o noutate, dar una negativa.

A considera varianta limitarii dreptului de a lucra al cetatenilor ca fiind o solutie pentru orice fel de problema reprezinta o grava eroare, fiind o incalcare a drepturilor si libertatilor cetatenilor, dar si a principiilor liberale.

Propunerea ministrului de Finante ar duce la limitarea libertatii de miscare a cetatenilor la nivelul Uniunii Europene, un drept pe care romanii l-au castigat odata cu aderarea la UE, dupa o lunga perioada de asteptare", transmite vicepresedintele ALDE in document.

De asemenea, acesta precizeaza ca ALDE nu poate fi de acord cu o "aberatie" care ne intoarce cu zeci de ani in urma.

"Ca partid liberal, ALDE nu poate fi de acord cu o propunere care incalca principiile fundamentale ale liberalismului si ale Uniunii Europene. Dreptul de a munci in cadrul Uniunii Europene, de care beneficiaza toti cetatenii statelor membre, este fundamental pentru coeziunea si soliditatea Uniunii in sine. Nu putem fi de acord cu o propunere care este mai degraba o aberatie ce ne intoarce cu zeci de ani in urma.

Trebuie sa cautam modalitati prin care sa evoluam, nu sa involuam. A fi parte din Uniunea Europeana inseamna progres, nu regres, iar respectarea principiilor UE este un lucru fundamental pentru orice stat", mai arata sursa citata.

Toma Petcu mai noteaza in document ca nu poate fi de acord cu revenirea la perioada comunista, iar Teodorovici "a reusit sa ne faca de ras" in UE cu aceasta propunere.

" (...) Repet ca este surprinzatoare aceasta propunere, mai ales ca ea vine din partea unui ministru tanar. Insa nu putem sa fim de acord cu revenirea la perioada comunista, atunci cand doar in gand visam la libertatea de miscare. Din pacate, ministrul de Finante a reusit sa ne faca de ras in Uniunea Europeana cu propunerea sa, pentru ca aceasta idee a sa a fost discutata cu alti ministri de finante din statele membre", conchide comunicatul.

Ce spune Tariceanu

De altfel, si presedintele Senatului si liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a avut o pozitie transanta fata de afirmatia ministrului de Finante, el declarandu-se impotriva propunerii.

"O sa incep asa, cu o apreciere mai degraba in gluma. Asta este o viziune liberala, cumva, asupra functionarii economiei si a pietii muncii? Nu. Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru ca dreptul de a muncii in interiorul Uniunii Europene este un drept castigat de toti romanii, de care foarte multi au inteles sa beneficieze.

Iar problema deficitului de forta de munca in Romania, o problema reala, nu se rezolva prin limitarea unui drept castigat prin obtinerea calitatii de membru al Uniunii Europene.

Trebuie sa ne gandim la alte solutii. Nu suntem singura tara care s-a confruntat cu o penurie de forta de munca, mai sunt si alte tari, trebuie sa invatam din exemplul altora. O astfel de masura n-am auzit sa fie luata sau sa fi fost luata de o alta tara europeana", a subliniat, marti, Tariceanu.

Declaratia lui Teodorovici

Amintim ca Eugen Teodorovici le-a propus ministrilor de Finante din Uniunea Europeana ca fiecarui muncitor sa ii fie limitat dreptul de a lucra intr-o tara, respectiv sa se poata face doar pe o anumita perioada.

"Limitarea dreptului de a lucra. In ce sens? Iar vad stiri ca Teodorovici vrea sa reformeze Europa. Nu, domnule, permisul de munca sa fie acelasi ca si timp, in toate statele. Nu ai voie dupa primul permis sa-ti reinnoiesti dreptul de munca, ca sa fii obligat sa migrezi, in Europa.

Asa, daca se duce in Germania si tot primeste drept de munca, nu o sa se intoarca cel care lucreaza in Germania in veci in Croatia, Romania sau de unde a plecat. Este o masura discutata. Maxim cinci ani si 'La revedere', dupa aceea, te duci in alta tara si iti cauti loc de munca", a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice, in cadrul conferintei "Criza fortei de munca - Corelarea sistemului de invatamant universitar cu piata muncii".

Citeste aici detalii - Teodorovici vrea ca dreptul romanilor de a lucra intr-o tara din UE sa fie limitat la o anumita perioada

Vezi si:

A.D.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#ALDE declaratie Teodorovici, #reactie ALDE propunere Teodorovici , #ministrul Finantelor