Augustin Zegrean: Impozitarea pensiilor e neconstitutionala. Daca se ia o astfel de masura, obligatoriu trebuie procedat la fel si cu salariile

Marti, 23 Iulie 2019, ora 07:29
21504 citiri
Augustin Zegrean: Impozitarea pensiilor e neconstitutionala. Daca se ia o astfel de masura, obligatoriu trebuie procedat la fel si cu salariile
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a negat in repetate randuri ca a ajuns la fundul sacului si ca a ramas fara bani la buget, dar prin masurile pe care le anunta pare sa dovedeasca exact contrariul. Ultima gaselnita: impozitarea pensiilor.

Saptamana trecuta, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a anuntat ca pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei se va aplica o taxa de solidaritate. Ulterior, a revenit si a spus ca toate pensiile mari vor fi impozitate, nu numai cele speciale, iar plafonul nu e sigur 10 mii de lei.

Duminica seara, Teodorovici a declarat ca pana la finalul lunii iulie se va stabili ce inseamna pensii mari, adica plafonul de la care se va aplica un impozit suplimentar, dar si cuantumul acestuia.

Asadar, in momentul de fata, singurul lucru cert este ca va exista un impozit pe pensii. Dar masura are mai multe elemente de neconstitutionalitate, avertizeaza fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean. Si daca Guvernul va lua o astfel de decizie, ne intoarcem in vremea comunismului si se va crea "o vraiste nesfarsita".

Impozitarea pensiilor e neconstitutionala

Masura pe care vrea sa o ia Guvernul, si anume sa impoziteze pensiile, este neconstitutionala, atrage atentia fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

El a declarat pentru Ziare.com ca, in 2010, Curtea Constitutionala a decis ca pensiile nu pot fi supuse impozitarii.

"CCR a spus, in 2010, ca pensiile nu pot fi supuse impozitarii, pentru ca pensiile, care sunt contributive, au fost o data impozitate. Daca s-ar impozita acum pensiile, ar fi din nou impozitati aceiasi bani. Pentru ca atunci cand o persoana primea salariul, i se tragea impozitul, apoi se platea cota de pensie si ce mai era de platit. Si acum vii si impozitezi din nou aceiasi bani?", a declarat Augustin Zegrean.

O alta mare problema o reprezinta pensiile speciale ale magistratilor, avertizeaza fostul sef al CCR. Potrivit acestuia, toti magistratii din lume au pensii de serviciu, pentru ca ei se afla toata viata in incompatibilitate si nu pot avea alte activitati prin care sa isi creasca veniturile.

"A doua problema este cu pensiile speciale, pensiile pentru magistrati. Toti magistratii din lume au pensii de serviciu, nu au pensii ca ceilalti oameni, deoarece faptul ca sunt magistrati ii obliga sa se abtina de la orice alta activitate care le poate aduce un ban in plus. Ei toata viata sunt in incompatibilitate, nu pot face altceva decat magistratura si eventual sa predea in invatamantul juridic superior.

Si nu toti pot sa predea, pentru ca nu toti sunt acreditati. Ei, cand au hotarat sa se faca magistrati, au avut in vedere si acest aspect, ca la sfarsitul perioadei active vor fi pensionati si vor avea o pensie care sa fie cat mai apropiata de salariul pe care l-au avut in timp ce munceau.

Asta este o regula in toata lumea, exista o asociatie mondiala a magistratilor si ea face anumite reguli pe care statele le respecta. Nu poti sa vii sa spui ca l-ai scos in pensie dupa 25 de ani vechime, l-ai ademenit sa iasa in pensie ca ii dai pensie mare si apoi sa ii spui ca nu ii mai dai, ca nu a contribuit.

Pai a contribuit si el cat a fost in activitate. Eu am 42 de ani de activitate juridica si in care am contribuit 42 de ani", a explicat Zegrean.

De altfel, dupa anuntul lui Teodorovici, Consiliul Superior al Magistraturii a avertizat ca pensia de serviciu a magistratilor este o componenta a independentei Justitiei si, daca Guvernul se va atinge de aceasta, CSM va sesiza organismele internationale si Curtea Constitutionala cu un conflict juridic de natura constitutionala.

"In majoritatea statelor este instituita obligatia constitutionala de a garanta judecatorilor si procurorilor, la incetarea functiei, plata unei pensii al carei nivel sa fie cat mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneratii, in acord cu jurisprudenta europeana in materie", a fost anuntul CSM.

Acelasi lucru, spune fostul sef al CCR, este valabil si pentru militari sau politisti.

"Si militarii, si politistii au fost nevoiti sa iasa la pensie, au fost practic obligati sa iasa la 40-42 de ani, li s-a dat o pensie cat de cat rezonabila si apoi sa vii sa spui ca o reduci nu este in regula deloc", subliniaza fostul presedinte al Curtii Constitutionale.

Daca se impoziteaza pensiile, trebuie impozitate si salariile

Inca o problema de neconstitutionalitate o reprezinta faptul ca Guvernul vrea sa impoziteze doar pensiile, nu si salariile, mai explica Augustin Zegrean, care citeaza un articol din Constitutie, privind "justa asezare a sarcinilor fiscale".

"Si lucrul cel mai important. Daca pui impozit progresiv pe pensie, atunci trebuie sa impozitezi progresiv si salariile. Daca vor sa treaca de Curtea Constitutionala o astfel de lege, atunci obligatoriu trebuie sa impoziteze la fel si salariile, pentru ca toti suntem egali dupa Constitutie. Nu poti sa ii pui pe unii sa plateasca 90% impozit si pe altii 10%.

Lucrul acesta nu este admisibil si nu va trece de CCR. Mai mult, este un articol in Constitutie care vorbeste despre justa asezare a sarcinilor fiscale.

Or, nu poti sa spui ca este o justa asezare a sarcinilor fiscale cand pe unul il pui sa plateasca 90% impozit pe pensie si altul plateste 10% pe salariu. Sunt niste lucruri care trebuie avute in vedere inainte de a da drumul la astfel de zvonuri care sperie lumea. Daca impozitezi pensiile, nu este normal sa impozitezi si salariile la fel? Nu se poate sa ii tratezi pe unii intr-un fel si pe altii in alt fel. Este discriminatoriu", sustine fostul presedinte al CCR.

Sunt salarii la stat de peste 10 mii de euro. Ele de ce nu sunt impozitate?

Augustin Zegrean aduce in discutie si salariile foarte mari de la stat, afirmand ca, daca vrei sa salvezi economia, nu reduci doar pensiile, ci si salariile. Fostul sef al CCR mai avertizeaza ca, in cazul in care va intra in vigoare o astfel de lege, va duce "la o vraiste nesfarsita".

"Daca vrei sa salvezi economia, ca spui ca nu sunt bani la pensii si trebuie reduse pensiile, daca economia este in deriva, trebuie reduse si salariile, adica impozitate la fel. Sunt multi care au salarii mult mai mari de 10 mii de lei. Pe alea nu le mai impozitezi? Impozitezi doar pensiile?

Pai oamenii acestia au platit o data impozit. Ii mai pui sa plateasca inca o data?

Sunt la stat persoane care au si 10 mii de euro, chiar si mai mult. Ganditi-va la ASF, la BNR, la EximBank, multe alte locuri. Si magistratii au salarii mai mari de 10 mii de lei. Pe de o parte, vii si spui ca pe magistratii cu pensii de peste 10 mii de lei ii impozitezi cu 90% si pe magistratii in functie ii taxezi cu 10% pe salariu.

Pai ce vraiste e asta? Daca se aplica o astfel de lege, va duce la o vraiste nesfarsita", precizeaza Zegrean.

In ceea ce priveste argumentul lui Teodorovici pentru decizia de a impozita pensiile, si anume critica romanilor privind pensiile speciale, fostul sef al CCR se intreaba de ce a adoptat Guvernul Codul Administrativ, cu prevederea care introduce pensii speciale pentru alesii locali.

"Tocmai au dat Codul Administrativ, in care au dat pensii speciale pentru alesii locali. Acum vii si le iei din ele. Era o vorba pe vremea comunismului, chiar la inceput, care spunea asa: "arde-l pe taran cu pofta de pamant si ia-i recolta". E cam acelasi lucru, ne intoarcem acolo.

Spui ca dai pensie speciala la primari si la sefii de consilii judetene si a doua zi vii si spui ca o impozitezi", a conchis Augustin Zegrean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#impozitare pensii neconstitutionala, #impozit pensii speciale, #pensii magistrati impozit , #ministrul Finantelor