Ce asteptari are Teodorovici de la discutiile cu FMI - cum obtinem un nou acord

Vineri, 15 Mai 2015, ora 20:05
712 citiri
Ce asteptari are Teodorovici de la discutiile cu FMI - cum obtinem un nou acord

Guvernul vrea sa finalizeze cu succes discutiile cu cei trei finantatori internationali, ai caror reprezentanti vor sosi saptamana viitoare la Bucuresti, astfel incat acordul in derulare sa se inchida in septembrie in bune conditii, a afirmat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, discutiile ce urmeaza a fi purtate cu misiunea Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se vor axa pe proiectul de Cod Fiscal si pe reformele structurale.

"Este o misiune tehnica si eu sper sa fie o misiune cu succes la final, astfel incat sa putem readuce in discutie programul cu FMI, Comisia Europeana si cu Banca Mondiala. Am avut chiar saptamana aceasta la Bruxelles o participare la Consiliul de Ministri ai Finantelor, ECOFIN, unde am reiterat faptul ca Romania este angajata ferm in a-si readuce in discutie acest program si a-l inchide cu succes in septembrie", a spus ministrul Finantelor.

De ce-si doreste Teodorovici un nou acord cu FMI - ne-am imprumuta mai ieftin

Intrebat daca se doreste un nou acord, Teodorovici a raspuns ca important este sa il incheiem cu succes pe cel existent.

"Nu este vorba de vrut sau nevrut! Primul pas este sa il inchidem pe acesta in bune conditii, pentru ca, altfel, orice discutie pe un nou acord nu poate sa inceapa. Daca acest lucru se intampla in toamna, atunci putem sa vedem exact daca Romania are nevoie de un nou acord, dar nu in aceleasi conditii, ci, poate, eventual pe modelul polonez, care este mult mai flexibil si cu alt impact. Dar este o discutie care se va purta daca acest acord in derulare se va inchide cu succes", a subliniat seful de la Finante.

El a precizat ca scopul misiunii tehnice este acela de a discuta fiecare masura din Codul Fiscal pe baza de argumente, insa a subliniat ca Romania are nevoie de relaxare fiscala.

Isarescu, despre acordul cu FMI: Ne trebuie un avocat al diavolului pentru a vinde credibil reforma fiscala

"La discutia de la ECOFIN si la discutia informala de la Riga si, acum, la Bruxelles, multi ministri din statele europene pledeaza pentru masuri de relaxare fiscala. Si ceea ce am spus foarte clar si la Bruxelles este ca nu putem sa acceptam ca Romania, mai ales fiind o tara care are nevoie de foarte multe investitii, de relaxare fiscala, de un alt cadru legislativ in zona economica, sa nu aplice astfel de masuri.

In primul rand, mi-as dori foarte tare ca planul de reforme structurale sa fie aplicat, pentru ca asta inseamna ca multe dintre platile pe care noi inca le facem in economie se vor duce catre zona cu impact pentru economie si nu in gaurile negre din economie. Asta este, poate, mai important decat de a aduce Codul Fiscal poate in limitele asumate prin Pactul Fiscal.

Deci, pe de o parte, avem aceste masuri de reforma care trebuie aplicate si la care tin foarte mult, iar pe de alta parte este Codul Fiscal ca si discutie si modul in care el se incadreaza in limitele asumate de Romania prin Pactul Fiscal. Aproape toate statele europene pledeaza pentru masuri de relaxare fiscala, ceea ce trebuie sa faca si Romania. Si vom vedea la discutia tehnica din aceasta luna care va fi finalul", a explicat ministrul Finantelor.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...