Ce spune Teodorovici dupa discutiile de la Cotroceni privind rectificarea bugetara

Joi, 06 Septembrie 2018, ora 19:53
4909 citiri
Ce spune Teodorovici dupa discutiile de la Cotroceni privind rectificarea bugetara
Foto: Facebook/ Eugen Orlando Teodorovici

Discutiile de joi de la Cotroceni, intre doi consilieri ai presedintelui Klaus Iohannis si doi ministri desemnati de premierul Viorica Dancila, au reprezentat o lipsa de respect a presedintelui fata de membrii Guvernului, in conditiile in care nu s-a stiut de la inceput ca presedintele nu va participa la intalnire, a declarat, joi, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici si ministrul Justitiei, Tudorel Toader, au ajuns, joi, la Palatul Cotroceni, unde presedintele Klaus Iohannis convocase consultari cu premierul Viorica Dancila pe tema rectificarii bugetare, in conditiile in care, intre timp, Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta privind rectificarea, fara avizul CSAT.

Cei doi ministri au intrat la discutii cu doi consilieri prezidentiali, nefiind primiti de catre seful statului.

Neparticiparea presedintelui la intalnire a reprezentat o lipsa de respect fata de membrii Cabinetului, considera Teodorovici.

"Rugamintea mea a fost la cei doi consilieri sa il invite pe presedinte in timpul discutiei, daca tot doreste clarificari. Era momentul sa primeasca raspuns la toate intrebarile pe care le ridica in spatiul public, daca tot eram acolo. Nu conta daca doamna premier a fost sau nu de fata. Dansa a desemnat doi ministri ai Guvernului cu toate documentele, informatiile necesare ca domnul presedinte sa inteleaga care a fost logica.

De asta am si fost prezenti, pentru a aduce toate clarificarile la intrebarile presedintelui. A fost inca o dovada de lipsa de respect fata de membrii Cabinetului. Macar sa se fi stiut de dinainte ca e o discutie intre ministrii trimisi de la Guvern si doi consilieri ai presedintelui. Este o masura care face parte, din pacate, din incercarea presedintelui de a mentine situatia conflictuala", a spus ministrul, pentru Digi 24.

Teodorovici a subliniat ca premierul Viorica Dancila avea deja stabilit un program de vizite externe.

"Ieri a venit aceasta invitatie din partea presedintelui, dupa ora inceperii sedintei de Guvern. Daca se dorea o discutie pe un astfel de subiect, se putea trimite catre noi invitatia inainte, pentru ca doamna premier sa decida, in functie de aceasta solicitare. Dansa avea deja un program de vizite externe, un angajament asumat cu partenerii internationali, de a merge in Spania.

Dansa a propus ca la discutiile de azi sa merg eu si Tudorel Toader. La aceasta discutie de azi, presedintele nu a venit, considerand probabil mult prea jos nivelul discutiei, sa vorbeasca cu doi ministri, si a trimis doi consilieri pe probleme economice si juridice", a spus Teodorovici.

Ministrul a spus ca unicul subiect al discutiei a fost grija fata de bugetele structurilor membre in CSAT.

"Intrebarea noastra a fost clara: de ce discutam intr-un astfel de context, nefiind cei doi de fata? Acest subiect a fost discutat ieri, in CSAT. Este important de mentionat ca toti cei prezenti au confirmat ca a fost o comunicare valabila intre premier, Ministerul Finantelor si fiecare structura membra CSAT.

Mai mult, propunerea de rectificare a Guvernului nu afecteaza cu nimic, cel putin pana la a doua rectificare din acest an, contractele in derulare si nu exista vreun risc ca activitatea din acele structuri sa nu fie derulata asa cum am stabilit la inceputul anului", a spus ministrul.

Teodorovici a precizat ca nu stia, inainte de intalnire, ca presedintele Iohannis nu va fi prezent la aceasta.

"In timp ce eram la discutia respectiva, ne uitam si vedeam stirile care curgeau, se aflase deja ca la discutie presedintele a desemnat doi consilieri. Practic, din zona presedintiei, acele informatii au fost transmise presei. Cred ca sunt gesturi care trec dincolo de orice fel de incercare de a avea, din partea noastra ca si Guvern, un dialog corect intre Guvern si presedinte.

Am avut la noi toate datele legate de rectificarea bugetara pentru toate institutiile publice si ne asteptam sa fie puse intrebari legate de banii asigurati pentru subiecte pe care presedintele le aduce des in atentia publica: pesta porcina, salarii, pensii, mediu de afaceri. Insa, din pacate, singura preocupare a fost cea fata de bugetele structurilor membre CSAT", a spus Teodorovici.

El a precizat ca nu exista un razboi intre Guvern si Presedintie, dar a solicitat desecretizarea stenogramei sedintei CSAT.

"Nu e un razboi din partea noastra ca Guvern. (...) Am solicitat in schimb, si am insistat, pe desecretizarea stenogramei din sedinta CSAT. Nu sunt discutii neaparat secrete, este o discutie pe bugete. Lumea sa inteleaga ca, in acea sedinta CSAT, toti cei de fata au confirmat ca banii le ajung si ca a existat un dialog valabil intre structuri si Guvern", a spus Teodorovici.

Eveniment Quarterly Report

Strategii de extindere și fuziune în sistemul medical privat românesc. Clinica Oana Nicolau și dezvoltarea principiului de sănătate la 360 de grade
Strategii de extindere și fuziune în sistemul medical privat românesc. Clinica Oana Nicolau și dezvoltarea principiului de sănătate la 360 de grade
Sorin Nicolau este Co-Fondator al Clinicii Oana Nicolau, parte din rețeaua de clinici Regina Maria, un antreprenor care a apucat un drum neobișnuit pentru piața de business din România, și...
Tranzitul cerealelor ucrainene se vede în statistici: Cu cât a crescut greutatea mărfurilor manipulate în 2022 în portul Constanța
Tranzitul cerealelor ucrainene se vede în statistici: Cu cât a crescut greutatea mărfurilor manipulate în 2022 în portul Constanța
În timp ce greutatea totală brută a mărfurilor maritime manipulate în toate porturile Uniunii Europene a crescut cu 0,8% în 2022 față de 2021, portul Costanța a consemnat o majorare de 19...
#consultari Cotroceni rectificare bugetara, #Teodorovici Toader rectificare bugetara , #ministrul Finantelor